Ikerterhesség, ikrek

A terhesség egy petesejt és egy ondósejt találkozása révén jön létre, és ennek eredménye lesz majd egy gyermek. De vannak esetek, amikor a megtermékenyített petesejt az első osztódása után két csíratelepet képez, és olyan is van, mikor nem egy, hanem két pete indul el a tüszőrepedéskor: ezekből az esetekből lesznek az ikrek.

Az egypetéjű ikrek esetében a megtermékenyítéskor egyetlen petesejtből indul az egész, és az első osztódáskor válik teljesen kétfelé a pete.

A másik módja az ikerterhességnek az, amikor nem egy, hanem kettő vagy több pete szabadul ki a tüszőrepedéskor, és bizony mivel az ondócskák többszázmilliónyian vannak, ez esetben óriási az esélye, hogy minden kiszabadult pete megtermékenyül majd, így kétpetéjű ikerterhességről beszélhetünk.

A kettős és hármas ikerterhességek esélye viszonylag nagy, míg afölött már nagyon ritkának számítanak:

 • átlagban 80 terhességre jut egy kettős ikerterhesség,
 • 8000 terhességre jut egy hármas ikerterhesség,
 • 400.000 terhességre jut egy négyes ikerterhesség,
 • és kb. 40.000.000 terhességből egyszer van esélye az ötös ikerterhességnek.

A hidegebb éghajlatok alatt gyakoribbak az ikerterhességek, és családon belüli halmozódások is előfordulhatnak, de persze bármikor megjelenhet a családban a semmiből is egy ikerpár.

Az egypetéjű ikrek

Amikor az egypetéjű ikerterhesség létrejön, az úgy alakul ki, hogy a megtermékenyített pete rögtön az első osztódásakor ketté is válik, majd a két különvált embrió – itt még csak csíraállapotban – osztódik tovább. Így ezek az egypetéjű ikrek kiköpött másai lesznek egymásnak, hiszen a génállományuk teljesen azonos.

Az egypetéjű ikrek közösen osztoznak a méhlepényen, de a köldökzsinóron is. Mivel a táplálásukat egy rendszer biztosítja, ezért nagy a kockázata annak, hogy az egyik baba úgymond elszívja a másik elől a tápanyagokat, ezért a másik baba némiképp kárt szenved a fejlődésben.

Az egypetéjű ikrek ezért különös odafigyelést igényelnek a terhesség folyamán, a babákat sokkal inkább monitorozni szükséges, mint kétpetéjűeknél, ahol minden babának külön méhlepény jut.

Az egypetéjű ikrek később is kiköpött másai lesznek egymásnak, a nemük pedig mindig, kötelezően azonos.

Az egypetéjű ikrek közti különös közösség, mivel teljesen azonos a génállományuk, mindig is misztériumként volt jelen az emberiség történelmében, mint ahogy az irodalomban és a filmművészetben is kedvelt témájuk az alkotóknak.

Természetesen a maga nemében ugyanúgy különleges, csak biológiai szempontból – a terhesség és a magzati fejlődés folyamatát figyelembe véve – némiképp kockázatmentesebb az az eset, ha két petéből jön létre a terhesség, vagyis kétpetéjű ikrek növekednek a pocakban.

A kétpetéjű ikrek

A kétpetéjű ikrek két külön petéből alakulnak ki, igazából „csak” testvéreik egymásnak, így az egymáshoz való hasonlításuk ugyanolyan mértékű lesz, mintha különböző terhességekben fejlődnének ki, csak most éppen véletlenül ez egyszerre történik meg az időben.

A kétpetéjű ikrek nagyon gyakran különneműek is, és már a pocakban is megfigyelhetőek köztük személyiségbéli, habitusbéli és érzékenységbéli különbségek. Míg az egyikük durmol, a másik bulizik odabenn, aztán cserélnek, de annak ellenére, hogy „csak” testvérek, nagyon-nagyon sok bennük a közös.

Az utóbbi évtizedekben kiderült, hogy sokkal többet nyomnak a latban a gének által determinált képességekhez és adottságokhoz képest a körülményeink, mint gondoltuk volna. Sokkal fontosabb, mi vesz bennünket körbe, és arra hogyan reagálunk, mint az, ami a fogantatásunk pillanatában eldőlt rólunk biológiailag.

Így aztán vétek lenne lebecsülni a kétpetéjű ikrek közti különös kapcsolatot: lehet, hogy véletlenül vannak egy időben egy helyen, lehet, hogy véletlenül születnek egy időben – egy csillagzat alatt, ha úgy tetszik –, de az életükre egészen biztosan örökös kihatással lesz a tény, hogy ők bizony ikrek. És a szüleik életére is különös hatással lesz az, hogy egyszerre fejlődnek, érkeznek, nőnek fel, és ne feledjük a testvéreket sem!

Az ikrek, akár egypetéjűek, akár két petéjűek, mindig különlegesek voltak és lesznek is.

via GIPHY

Ikermagzatok fejlődése

Az ikermagzatok alapvetően ugyanúgy, ugyanolyan ütemben és ugyanolyan mértékben fejlődnek, mint egyedüliként odabenn trónoló társaik, de azért lehetnek specialitások is.

1.) Az ikermagzatoknak fele akkora helyük lesz odabenn, mintha egyedül lennének, így egymás növekedésére is hatnak, illetve az anyai szervezet adottságai is hatnak rájuk. Alapvetően számíthatunk arra, hogy ikerbabáink leheletnyivel kisebbek lesznek súlyban és esetleg egyéb, általában mért méreteikben – pl. fejátmérő, combcsont hossza –, mint az egyes terhességben növekedő társaik, de nem az első időkben! Az első időkben, míg el nem kezdik a te testi határaidat feszegetni, ugyanakkorák lesznek, mint az egyedül növekvő babák, tehát a standard méretek rájuk is vonatkoznak.

2.) A szülés idejére lehet, hogy egyénenként kisebbek lesznek majd, mintha egyedül növekedtek volna – mármint a kétpetéjűek, mert ugye az egypetéjűek nem tudnának külön növekedni még elméletben sem 😊 –, tehát ha mondjuk van már gyermeked, aki 3.7 kilóval született, és most ikrekkel vagy várandós, akkor alapvetően nem kell azt a törvényszerűséget figyelembe venni, hogy a többedik gyerekek nagyobb súllyal születnek. De kettővel osztani sem kell, szóval bármi lehet a végeredmény.

3.) Ha esetleg kisebbek is lesznek, mint gondolnád az még nem jelenti azt, hogy gyengébbek is! Egyszerűen hamarabb találkoznak a méretkorlátokkal a te testalkatod korlátai és a tesó, szó szerint szoros jelenléte által, így vélhetően egyenként nem lesznek 4 kilósak. Erre persze semmilyen garancia nincs! Ezer dologtól függ, hogy mekkorára tudnak nőni, ha elérik a 2.5 kilót, akkor még csak kis súlyú újszülöttnek sem fognak számítani. De ha esetleg riogatnának, hogy „jaj, nagyon picik” – vagy az egyik nagyon pici, kisebb, mint a másik – akkor jusson eszedbe nagyanyáink mondása: majd megnőnek idekinn. Az ikrek odabenn szűkös erőforrásokon osztoznak, de idekinn ilyen gondjuk már nem lesz, végül is a modern világban korlátlanok az erőforrások például a meleg, tiszta víz és a táplálék tekintetében az újszülöttek számára. Fiúk és lányok között is alapvetően lehet lényeges méretkülönbség.

4.) A babákat a terhesség ideje alatt egyébként is végig méricskélik ugyebár, de ikrek esetében nemcsak a nagy átlaghoz mérik őket, hanem egymáshoz is. Lehetséges, hogy méretekben és nyomon követhető képességekben lesznek majd átmeneti különbségek köztük – pl. ki bukfencezik többet és ki kevesebbet a pocakban –, de igazából ezeket nehéz is felfedezni. Az ikrek általában idekinn is mindent egyszerre tanulnak meg, egyszerre kezdenek majd mászni, állni, járni, beszélni is, szóval várhatóan odabenn is ugyanez lesz rájuk jellemző.

5.) A te szervezeted remekül fog igazodni a kihívásokhoz, ebben nyugodtan bízhatsz, és ha nem hajszolod magad, akkor nekik abból semmi hátrányuk nem lesz, hogy ketten – vagy épp többen – vannak.

Az ikerterhesség

Az ikerterhesség rögtön dupla terhet ró az anyai szervezetre. Ikerterhes kismamák – főleg, ha van összehasonlítási alapjuk egyes terhességgel – arról számolnak be, hogy a koraterhességi tüneteik is erőteljesebbek, és hát a teher az tényleg dupla. Hármas-négyes terhességeknél meg már a terhesség alatt is több ember segítsége is elkelhet, a babák körüli teendőknél meg pláne!

Az ikerterhesség automatikusan és külön elbírálás nélkül is veszélyeztetett terhességnek minősül, ami azt jelenti, hogy több vizsgálat és rögtön kímélő életmódra való ösztönzés fogja jellemezni az orvos és az egészségügyi intézmények részéről.

Minden terhességnek van kockázata az anyai szervezetre, és ezek ikerterhességnél igazából duplán jelen vannak. Ezért nem vicc az, hogy duplán is vigyáznia kell magára egy ikermagzatokat nevelgető anyukának!

A terhesség alatt végzett kötelező és javasolt vizsgálatok száma eleve nem alacsony Magyarországon, de ikerterhesség esetén ezek még szaporodhatnak is:

 • lehetséges, hogy több vérvizsgálatban lesz részed, ha ikres kismama vagy, mert fokozottabban kell ellenőrizni például a vércukrodat vagy a vasadat;
 • lehetséges, hogy több ultrahangot fognak végezni, főleg, hogy néha a babák szeretik kitakarni egymást, így, hogy minden poronty alaposan szemrevételezve legyen, lehet, hogy több alkalomra lesz szükség;
 • lehetséges, hogy eleve többször akar látni a háziorvos (vizelet és vérnyomás vizsgálat), a védőnő, de a nőgyógyász is;
 • és eleve ezek a vizitek és vizsgálatok is tovább tarthatnak, mivel mindig alapból két babával kell foglalatoskodni.

Az ikerterhességek vége statisztikailag általában többször lesz császármetszés, mint egyes terhességeknél, és ez nemcsak a „darabszámból” adódik: kettes ikerterhességnél is már három személy érdekeit kell figyelembe venni, és ahogy a szülésről szóló oldalunkon is írtuk, az intézményekben alapvetően a koordinálhatóságot tartják szem előtt a szülések lefolyásánál.

Sokszor előfordul az is, hogy az első baba természetes úton szüleik, a másik baba pedig rosszul fordul közben, vagy valami útját állja, és császárra lesz szüksége.

Bárhogy is alakul a vége, azt a terhesség közben nem lehet még tudni, és ezért felesleges is rajta parázni. A lényeg, hogy mindenki egészséges legyen, és rengeteg ikerbaba született már természetes úton, mint ahogy a császáros ikrek is makkegészségben nőnek fel.

Hasznos tippek ikerterhességhez

Az ikerterhességeknél végül is arra kell figyelned kismamaként, hogy sokkal inkább előre kell gondolkodni, mint egyes terhességnél. Az első hetekben sokkal rosszabbul lehetsz, mint azok, akiknek csak egy baba van a pocakban, de ez így van rendjén, hisz tudjuk, hogy a rosszullét az igazából egy védelmi mechanizmus a szervezetben. Oké, ez pipa, bár két hányinger között nem ilyesmikre szokás gondolni.

Aztán majd jön a második trimeszter, amikor a terhesség aranykora köszönt be elméletileg, de neked akkor már két jólfejlett csemete lesz a pocakodban, tehát méltán érzed majd úgy magad, mint azok, akik egy babával már a 7-8. hónapban vannak. Az aranykor nálad néhány hétben lesz mérhető tehát, és vélhetően nem három hónapban.

Az utolsó hetek pedig nem valószínű, hogy belenyúlnak majd a 40. hétbe – bár úgy legyen, maradjanak csak odabenn, a lehető leghosszabb ideig! –, nagyon sürögni-forogni meg majd nem igazán tudsz a dupla pocakkal.

Szóval már a legelején, akármikor is van rá érkezésed, készülődj! Nem nagyon lesznek üresjárat napjaid, amikor ne kellene tervezgetni, gondolkodni, előre dolgozni.

Írj listákat!

 • Tervezd meg a következő napokat, megjelölve, hogy mikor hová kell menned vizsgálatra, vagy valami kötelező megjelenésre, mikor szeretnél csak és kizárólag pihenni, olvasgatni, és hasonlók.
 • Tervezd meg a következő hetet, szintén számon tartva a kötelező dolgokat, de beleszőve már azt is, hogy miket szeretnél még pluszban elintézni azon a héten (pl. vásárolni ezt-azt a manóknak).
 • A beszerzendők listája legyen mindig jól látható helyen, hogy ne csak te, hanem a család minden tagja, de még a rokonok és barátok is tisztában legyenek azzal, hogy mekkora feladat vár rátok. És hátha kedvet kapnak kipipálni a bevásárlólista egy-egy tételét! 😉
 • A terhességgel mindig sok adminisztráció is jár – szabadságok, betegállomány, táppénzes papírok, extra pandémiás előírások (reméljük ilyenre nem lesz szükség már soha többé, brrr), CSED, Tgyás, GYED, stb. – és sokszor kell telefonálgatni is. Ezeket is tervezd meg előre, hogy melyik héten, melyik nap mit akarsz, vagy mit szükséges intézni. Próbálj ezekből minél több mindent elektronikus úton elintézni, ne az legyen az alapvetés, hogy hetente utazgatsz a munkahelyedre, csak mert nekik úgy a kényelmes… Te és a babák vagytok a fontosak, nem a bürokraták!

Mindenből dupla mennyiség kell?

Ruhákból, pelenkából, popsitörlőből biztosan dupla mennyiség kell majd, de pl. orrszívóból, lázmérőből, babamérlegből és effélékből nem.

Ikreket szerencsés az első hetekben mindenképp egy kiságyban altatni, mert máskülönben nagyon fognak hiányozni egymásnak. Ők összebújva nőttek fel a pocakodban, számukra a természetes, ha továbbra is egymás mellett vannak.

Sétához, levegőzéshez, jövés-menéshez kezdetben egy öblösebb mózeskosaras babakocsi is megteszi nekik – főleg, ha van már egy a nagytesó(k) révén – az első pár hétben, amikoris összebugyolálhatod őket, és később is ráértek ikerbabakocsin gondolkodni, mikor már nézelődhetnékjük is lesz.

Babahordozóból viszont biztosan kettő kell nekik, hiszen az autóba is ebben fognak nagy eséllyel utazni, de ez végül is nem a legdrágább tételekhez tartozik.

Minden gyermek egy csoda. Az ikrek pedig dupla – tripla? 😊 – csodák, dupla kihívásokkal.

Jó egészséget kívánunk nektek is! <3

via GIPHY

27 thoughts on “Ikerterhesség, ikrek

Vélemény, hozzászólás?