Terhesség hétről-hétre 5. hét

A terhesség 5. hete már számos izgalmas eseményt tartogathat, például a 21. napon elkezd dobogni a baba szíve!

Anyai szervezet – terhesség 5. hete

A terhesség 5. hetében a kismamák sokan még nem is feltétlenül gyanakszanak arra, hogy várandósak lettek, hiszen a szerencsésebbek ekkor még megússzák a terhesség tünetei nélkül.

A menstruáció pedig elhúzódhat vagy késhet több ok miatt is, tehát ilyenkor sokan teljesen elfeledkeznek még a tüneteik figyeléséről, de aki nagyon vágyik babára, még annak sem szabad nagyon beleélnie magát, bármit is tapasztaljon vagy épp ne tapasztaljon magán.

Jelentkezhet azonban a terhesség első jelei közül már az álmosság, fáradtság vagy mellfeszülés és egyéb olyan tünetek, amikre nem is számítanál: például nem bírod elviselni bizonyos emberek társaságát, vagy épp megmagyarázhatatlan jókedv uralkodik el rajtad.

A HősNők.hu-n már korábban összeszedtük a koraterhességi jeleket:

A terhesség korai jelei – 78 nő és férfi valódi beszámolói>>

A terhesség első jelei>>

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 5. hete

Az 5 hetes magzat bár még nagyon pici és igazából még nem is magzatnak nevezzük, hanem embriónak, már felismerhető lehet a formája.

Ekkor már rohamos fejlődésnek indul: kifejlődés alatt vannak azok a sejtek, amikből már majd a szervei lesznek. Fontos tudni, hogy minden terhességnek alapja az anyai szervezet felkészültsége. A méh ekkor még szinte normális nagyságú, és csak annyit jelent számára terhesség, hogy egy kis sejtcsomócska belesimult a nyálkahártyája bolyhai közé, mint egy felforrósított vasgolyó a viaszba. Ha a nyálkahártya nem eléggé felkészült, akkor nem tud az embrió beágyazódni, és nagyon sok terhesség itt szakad meg, még szinte tudatlanul a terhesség tényéről. Ha babát szeretnél, éppen ezért nagyon fontos ELŐRE tudnod, hogy a menstruációd normális-e, 28-29 naponta megfelelő mennyiségű és minőségű menstruációs vér távozik-e. Ha igen, akkor bízhatsz a csodás végkifejletben. De ha nem, elégtelen a vérzésed, vagy rendszeresen barnázol, akkor az intő jel lehet, még a babavárás előtt érdemes ezeket rendbe tenned.

Modern és tűpontos ultrahang már kimutatja ezt a fiatal terhességet is, azonban a csalódás elkerülése miatt kis hazánkban még érdemes lehet egy kicsit várnod ezzel, nehogy rászaladj egy elavult ultrahang berendezés nem megfelelő képalkotó képességére.

A magzati fejlődés és növekedés a következő egy-két hétben pedig már elérhet egy olyan szintet, hogy kimutathatja az ultrahang. Az embrió ezen a héten szinte csak 1.5 mm nagyságú, igazából csak a szikhólyag mutatja a jelenlétét – na meg persze esetleg az egy hete késő menzesz miatt elvégzett terhességi teszt.

Fontos tudni: a babának a megtermékenyülés utáni 21. napon elkezd dobogni a szíve. Az orvosi vizsgálatot igazíthatod ehhez, mert ez körülbelül az 5. hét betöltése után – ha pont a két menstruáció közti félidőben estél teherbe –, akkor már bizony látható lehet az ultrahangon, még a legrosszabb felbontásún is.

Kövesd a terhesség hétről-hétre sorozatunkat és tudj meg többet az mama és a baba testének változásairól!

Vélemény, hozzászólás?