Ápolási díj 2024

Ápolási díj 2024: Magyarországon rengetegen kényszerülnek otthon ápolni beteg vagy fogyatékossággal élő szeretteiket. Az otthonápolásra igénybevehető ápolási díj – otthonápolási díj – egyáltalán nem fedezi a költségeket, de azért többet jelent a semminél.

Az ápolási díj 2024-ben a 2023-as összegekhez képest 6%-kal emelkedett, alább részleteztük a pontos összegeket.

Mi az ápolási díj?

Az ápolási díj egy olyan támogatás, amelyet azok a családok igényelhetnek, akik hozzátartozója váratlanul vagy hosszabb időre betegség vagy sérülés miatt ápolást igényel. 

A támogatás célja az ápoló családtagnak nyújtott anyagi segítség, hogy könnyebb legyen számukra gondoskodni rászoruló szeretteikről. 

Az ápolási díj összege évről-évre változik, illetve a betegség súlyosságának és a beteg állapotának is szerepe van a díj összegének meghatározásában: 

  • létezik alapösszegű ápolási díj,
  • emelt összegű ápolási díj, 
  • és kiemelt összegű ápolási díj is.

Mennyi az ápolási díj összege 2024-ben?

Az ápolási díj összegét a költségvetésről szóló törvény határozza meg. 2024-ben a 2023. évi LV. törvényben meghatározott módon az ápolási díj alapösszege bruttó 48. 405,- forint/hó. Ebből 10%-os nyugdíjjárulékot vonnak le (kivéve, ha az igénybevevő már saját jogú nyugdíjas.)

Mennyi az emelt összegű ápolási díj 2024-ben?

Az emelt összegű ápolási díj 2024-ben az alapösszeg 150%-a, tehát bruttó 72.608,- forint.

Erre az összegre azok jogosultak, akik egészségügyi szakértői szakvélemény alapján fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos személyt ápolnak otthon.

Mennyi a kiemelt összegű ápolási díj 2024-ben?

Azoknak az otthoni gondozására jár a kiemelt összegű – 2024-ben bruttó 87.129,- forintos havi összegű – otthonápolási díj, akik az “E” minősítésű kategóriába tartoznak, vagy akire külön rendeletek szerint emelt összegű családi pótlékot biztosítanak a külön rendeletben meghatározott súlyosságú betegség vagy fogyatékosság alapján.

Összegezve – ápolási díjak 2024-ben:

Alap összegű ápolási díj 2024-ben: 48.405,- forint/hó

Emelt összegű ápolási díj 2024-ben: 72.608,- forint/hó

Kiemelt összegű ápolási díj 2024-ben: 87.129,- forint/hó

Ki jogosult ápolási díj felvételére, igénylésére?

Az ápolási díj azoknak jár, akik hozzátartozójukat, családtagjukat otthon ápolják. Az ápolási díjat a Magyar Állam biztosítja, amelynek kiutalására jogosultak azok, akik a rendeletekben meghatározott módon, dokumentumokkal igazolják, hogy rendszeresen és folyamatosan ápolják a hozzátartozójukat. Ők általában olyan személyek, akikre idős, fogyatékkal élő, súlyosan beteg vagy fogyatékkal született gyermekek ápolását kell teljesíteniük.

Ápolási díjak 2024

Ápolási díjak 2024-ben
Ápolási díjak 2024-ben – az előző évhez képest 6%-os emelés történt

Hogyan kell igényelni az ápolási díjat?

Az ápolási díj iránti kérelmet a kérelmező lakcíme szerint illetékes járási hivatalnál, a kérelmező lakcíme szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál vagy közös önkormányzati hivatalánál, valamint a kormányablaknál lehet benyújtani. 

A kérelemhez csatolni kell olyan igazoló okmányokat, melyek igazolják a tartós betegséget vagy súlyos fogyatékosságot. 

Ezeket az igazolásokat házi- és szakorvostól kérhetjük ki.

A szükséges alap dokumentumokat itt lehet kikereseni és letölteni: Kormanyhivatal.hu Szociális Ellátások Igényléséhez Kapcsolódó Nyomtatványok>>

Mikor és hogyan érkezik az ápolási díj 2024-ben?

Az ápolási díj folyósítása utólag történik, azaz a tárgyhónapot követő hónap elején, rendszerint minden hónap 5-éig.

Elektromos betegágy bérlési lehetőségről itt találsz információkat>>