Innovatív gyógyszergyártók: tizennyolc innovatív onkológiai készítmény vár befogadásra

Egészségügy-ellátás-világnap

Magyarországon tizennyolc új – egyebek mellett a tüdőkarcióma, mielóma, akut myeloid leukémia kezelésére szolgáló – onkológiai készítmény vár társadalombiztosítási befogadásra, a terápiák új esélyt jelentenek a betegeknek.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szerdán a rákellenes világnap alkalmából az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: bíznak benne, hogy a legmodernebb terápiák a magyar betegek számára is mielőbb hozzáférhetőek lesznek.

Mint írták, 2018-as adatok szerint az Európai Unión belül Magyarországon diagnosztizálják a legtöbb daganatos betegséget, és mind a vastagbelet, mind a tüdőt érintő rákos megbetegedéseket tekintve “az első helyen állunk”. Az elmúlt két évtizedben csaknem 50 százalékkal nőtt Európában a daganattal diagnosztizált betegek száma, viszont a halálozási arány az új eseteknél lassabb tempóban nő.

A daganatos betegségek száma folyamatos emelkedést mutat, a halálozási statisztikákban világszinten a daganatos megbetegedések a második helyen állnak a kardiovaszkuláris megbetegedések mögött. A közlemény idézi a Svéd Egészségközgazdasági Intézet tanulmányát, amely szerint 2040-re további 775 ezerrel nőhet a daganatos megbetegedésekkel diagnosztizált esetek száma Európában.

Az európai gasztroenterológiai szakmai társaságokat tömörítő uniós szervezet becslése alapján 2018-ban Európa 31 országában vastag- és végbéldaganatban 211 ezren haltak meg. A magyarországi életkor-specifikus halálozási arányszámok a legrosszabbak a kontinensen; 2018-ban közel 11 ezer új esetet diagnosztizáltak, és ötezer beteg vesztette életét vastag- és végbélrák következtében.

Kitértek arra, hogy az elmúlt ötven évben a daganatellenes terápiák óriási fejlődésen mentek keresztül, aminek köszönhetően a betegek átlagos tízéves túlélése az 1970-es években számított 24 százalékról közel 50 százalékra növekedett. A legnagyobb növekedést a prosztatarákos megbetegedések terén sikerült elérni, ahol csaknem 70 százalék a 10 éves túlélés, szemben az ötven évvel ezelőtti 20 százalékkal. A daganatos betegségek okozta halálozások száma Európában lassabb tempóban nő az új esetekhez viszonyítva, és az elvesztett munkaévek száma is folyamatosan csökkent 1995 óta.

A halálozási mutatók javulásában a megelőzés és a korszerű szűrőprogramok mellett az új terápiák kulcsfontosságú szerepet töltenek be, a gyógyszerek innovációja pedig soha nem látott ütemben zajlik – írták.

Közlésük szerint napjainkban hétezer új készítmény áll reményteli fejlesztés alatt, ezen belül több mint 1800 kifejezetten onkológiai betegségek kezelését célozza, az innovatív gyógyszeripar pedig az elmúlt évtized középére (2015) évente már mintegy 8,5 milliárd eurót költött rákkutatásra az Európai Unióban.

Az AIPM hangsúlyozza, az új, modern készítmények azonban kizárólag akkor tudnak eredményt elérni, ha időben hozzáférhetőek a magyar betegek számára. Ezért is fontos, hogy a jelenleg befogadási döntésre váró 18 új onkológiai készítmény mihamarabb elérhetővé váljon Magyarországon – idézik a közleményben Holchacker Pétert, az egyesület igazgatóját.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?