Hogyan válasszunk betegágyat otthonápoláshoz?

Amikor beteg van a háznál, akkor sokan gondolnak arra, hogy külön ágyat vegyenek a számára, de az még mindig keveseknek jut eszébe, hogy nem elég egy új, plüssbevonatos rekamié, hanem speciális, sőt professzionális megoldásra lesz szükség.

Az otthonápolással együtt járó rendkívüli fizikai és mentális terhelést érdemes már időben komolyan venni. Sokan csak akkor tudatosítják magukban az otthonápolással járó küzdelmek súlyosságát, amikor a beteg családtagot ápolva ők maguk is kezdenek “belerokkanni” a kihívásokba.

Az ápolás az egy szakma, méghozzá nagyon komoly tudást, felkészültséget, elhivatottságot, problémamegoldást igénylő egészségügyi szakma.

Ha otthonápolás kihívását támasztotta számunkra az élet, akkor mind a beteg, mind az őt ápoló érdekében érdemes egy professzionális betegágy igénybevételét megfontolni.

Miért fontos és mire jó egy ápolási ágy/betegágy?

Az ápolási ágyak – mint a megnevezése is mutatja – arra lettek kifejlesztve, hogy az ápolás embertpróbáló feladatát megkönnyítsék, és közben a beteg kényelmét is maximálisan kiszolgálják. A céljuk tehát kétszeres.

Az ápolási ágyak – vagy ahogy még nevezni szoktuk: a betegágyak – kialakítása és funkciói tökéletesen alkalmasak arra, hogy például egy balesetből történő lábadozás esetén, de akár idős betegeknél a legvégső órákban is méltó körülményeket biztosítsanak a betegnek és az őt ápolónak egyaránt.

Ma már az elektromos, távirányítóval vezérelhető, többfunkciós betegágyak is könnyen elérhetőek, továbbá  ápolási ágy bérlésben is gondolkodhatunk, nem kell vásárolnunk>>.

Az elektromos ápolási ágyak előnyei

A mechanikus ápolási ágyaknál emelőcsigával és komoly fizikai erővel lehet az ágy különböző funkcióit beállítani: például a háttámla emelése egy mechanikus betegágynál elég nagy fizikai erőt követel, főleg, ha a beteg az ágyban fekszik.

Lehet még ma is gondolkodni elektronikai vezérlés nélküli betegágyakban is – ha másra nincs lehetőségünk -, de ma már az elektronikus ápolási ágyak nagyon könnyen hozzáférhetőek bárki számára, ráadásul költséghatékonyan, a bérlés lehetősége révén>>.

A mechanikus ágyakat érdemes elfelejteni, hiszen azok még több kihívást támasztanak, mint amennyi megoldást nyújtanak, mert nagy fizikai erőt igényelnek, vagy épp nem is rendelkeznek azokkal a funkciókkal, amikre égetően szükség lenne.

Az elektromos betegágyak évjáratuknak megfelelően különböző funkciókkal bírnak: a kezdetekben még csak a háttámla és az ágy lapja volt emelhető, ma már több különböző beállítás is lehetséges a modern, elektromos ápolási ágyaknál.

Az elektromos ápolási ágyak előnyei a következők:

 • Könnyű használat, fizikai erő nélkül, csak a távirányítót kell nyomogatni,
 • Háttámla emelés,
 • Térdtámasz emelés,
 • Vízszintes mozgatás le/fel (lift funkció)
 • Fekvőlap síkban való döntése,
 • Fotel funkció (térdtámasz, háttámla emelés egyidejűleg, továbbá a fekvőlap síkjának emelése is) – ez például a tévé nézéshez nagyon praktikus,
 • Az ágyban fekvő beteggel együtt beállíthatók a különböző fekvő/ülő helyzetek,
 • A beteg magának is be tudja állítani a különböző pozíciókat, tud rajtuk finomítani – úgy, hogy fekszik/ül az ágyban, tehát nem kell kikászálódnia belőle,
 • Állítható oldalrácsok védenek a leesés ellen, miközben stabil támaszt és kapaszkodót is nyújtanak ha szükséges,
 • Felső kapaszkodó is van az ágyakhoz,
 • Nagyon kicsi a fogyasztás (24voltos motor működteti),
 • Ágyasztalka praktikusan használható az ágyakhoz,
 • Kivitelüknek köszönhetően könnyen tisztíthatóak,
 • És egyébként nagyon szépek, esztétikusak is ezek a modern, elektromos ápolási ágyak.

Ápolási ágyra mindenképp szükség van, a kérdés már csak az, hogy mechanikus legyen-e vagy elektromos, illetve bérelve legyen-e vagy vásárolva. Általában csak néhány hónapig szoktak használatban lenni az ápolási ágyak, ezért a bérlés a praktikusabb megoldás.

Milyen matracot használjunk az elektromos betegágyhoz?

Az elektromos ápolási ágy bérlési szolgáltatásunk keretében mi minden esetben felfekvés elleni matracot biztosítunk az ügyfeleinknek.

A köztudatban az terjedt el, hogy csak idős, magatehetetlen betegek esetében szükséges a felfekvés elleni matrac, de ez nem igaz: a fiatalok, sőt, gyerekek esetében is érdemes felvekvést megelőző matracot alkalmazni, mert már néhány hét után jelentkezhetnek a nyomásból, dörzsölésből eredő problémák, még a nagyon fiataloknál is.

A matracra érdemes egy mindenálló védőhuzattal is számolni – mi ezt is biztosítjuk a matracokhoz –, hiszen ha csak a kávé vagy a tea borul rá az ágyra, az ellen is kiváló védelmet nyújtanak, de nyilvánvalóan nemcsak kávéval és tea kiömlésével kell számolni a betegápolásban: ha ágytálra vagy pelenkázásra van szükség, akkor nagy nyugalmat tud biztosítani az a tudat, hogy ha esetleg baleset történne, a matrac akkor is továbbra is használható marad, mert a védőhuzat megvédi. A védőhuzat könnyen takarítható is.

A felfekvés elleni matracok különbözőek – kivitelük attól függ, milyen gyártótól származnak:

 • vannak olyanok, amelyek piramis formájú felső résszel rendelkeznek, ez akadályozza meg a különböző testrészeknél a vérkeringés elnyomását,
 • vannak olyanok, amik speciális kialakítású négyzetes bevágásokkal bírnak, ez is arra hivatott, hogy a nyomást csökkentse,
 • és vannak a többrétegű matracok, ezek különböző keménységű és tömörségű szivacs rétegből állnak, felül általában speciális, puhább, memóriahabos szivacs résszel.

A matracaink a felvekvés elleni küzdelem I-II-es fázisaiban és a megelőzésben segítenek, ennél komolyabb kihívások esetén már szakemberrel való konzultáció után kell meghatározni, hogy mire van szükség még pluszban a felfekvés konkrét kezelésében.

A matracnál külön figyelni kell arra, hogy felfekvés elleni védelmet mindenképp biztosítson, és maga a szivacs is védve legyen a külső behatásoktól.

Összességében tehát mindenképp érdemes elektromos ápolási ágyban gondolkodni, és kifejezetten a bérlés megfontolását javasoljuk a vásárlás helyett.

Miért NE vásároljon elektromos betegágyat?

Vagy ha mégis, akkor mire figyeljen oda a vásárláskor?

Véleményünk és szakmai tapasztalatunk alapján az esetek 90%-ában felesleges az elektromos betegágy vásárlása. Általában, mikor beteget ápol valaki, akkor abban bízik, hogy azt sokáig fogja tenni. Az élet viszont sajnos nagyon durván közbe tud szólni. Akár fél millió forintot is kiadni azért, hogy neadjisten csak pár napig lesz szükség az ágyra, rengeteg plusz szomorúságot tud okozni.

Maximálisan érthető, hogy ha birtokolni szeretnénk és a saját tulajdonunkban akarjuk tudni azt a praktikus tárgyat, amiben a szeretteinket ápoljuk. Sőt, van olyan, hogy a beteg ragaszkodik hozzá, hogy ám legyen speciális betegágya, de azt mindenképp vegyék meg.

A bérlés a töredékébe kerül a vásárlásnak, ami persze abban az esetben, amikor MINDENT meg akarunk tenni a beteg szerettünkért, akkor nem biztos, hogy a leglényegesebb szempont, hogy “á, ezzel lehet spórolni”. Ne spórolásnak tekintse, hanem költségoptimalizálásnak: nem ad ki félmillió forintot olyasmire, amit a töredékéért, maximális színvonalon tud bérelni.

Ha mégis vásárolni szeretne elektromos betegágyat, akkor a következőkre figyeljen:

 • A szállítással vélhetően probléma lesz, ha magánszemélytől veszi. Ezek az ágyak hatalmasak, bár többségükben szédszethetőek. Egy-egy ágy súlya közel 100 kiló. Ha cégtől vagy vállalkozótól vásárol, akkor ugyanúgy plusz költsége lesz a kiszállításnak, mint a bérelt ágy esetében.
 • A szerelés-telepítés külön feladat, amit műszaki beállítottságúak természetesen bátran vállalhatnak, de az összes funkció működéséhez JÓL kell összeszerelni az ágyat, és azt is biztosítani kell, hogy a napi használat során folyamatosan fennmaradjon az a műszaki állapot, amivel biztonságosan használható az ágy. Ehhez nem elég, hogy a lelkes unoka egyszer összerakja az ágyat. A biztonságos működéshez kell az előzetes szakértelem is. Elég egy fél centis szétcsúszás, és megroggyanhat az ágy a beteg alatt, vagy elveszti a funkcióit.
 • A teljesen újonnan vásárolt ágyak és matracok ára közelítheti az egy millió forintot. Ami fél millió forint alatt marad, az nagy valószínűséggel használt áru lesz, amit sokszor nem szakemberek telepítettek, nem hozzáértők szállítottak már korábban sem, és nem is ők szedik szét, és ismét nem ők rakják össze… Nincs gond a tökéletes állapotú, esetleg csak felületükön kopást mutató ágyakkal általában, de ezeket nagyon nehéz kifogni.
 • Az apró hibák, amik fölött szemet szoktak hunyni az ágyvásárlók, idővel – és sajnos túlságosan gyorsan – használhatatlanná teszik az ágyakat. Mi sokszor találkozunk olyasmivel, hogy “Ez egy kicsit szorult az elején…” dologból a végén romhalmaz lett. Az apró hibákat azonnal orvosolni kell, mert csak úgy lehet megőrizni a mindennapi használathoz szükséges minőséget.
 • Ha már nem lesz szükség az ágyra, akkor következik a rémálom: az eladás. Nagyon sokan keresik a használt betegágyakat, tehát számíthatunk arra, hogy valaki majd megveszi, de a szállítással rögtön problémák adódnak, és egyébként sem kellemes adás-vétellel foglalkozni az esetlegesen egyébként is szomorú napokban.
 • Soha ne vásároljon olyan ágyat, amit tákoltak, más márkájú, nem kompatibilis alkatrésszel pótoltak, vagy valamilyen házi barkács módszerrel próbáltak helyreállítani! Egy ilyen ágy életveszélyes is lehet!

Elektromos betegágy – és felfekvés elleni matrac – bérlés a Dunántúl teljes területén>>

Vélemény, hozzászólás?