Hogyan válasszunk betegágyat otthonápoláshoz?

Amikor beteg van a háznál, sokan gondolnak arra, hogy külön ágyat vegyenek a beteg számára, de arra még mindig kevesen gondolnak, hogy nem elég egy új, plüssbevonatos rekamié, hanem speciális, sőt professzionális megoldásra lesz szükség.

Az otthonápolással együtt járó rendkívüli fizikai és mentális terhelést érdemes már időben komolyan venni. Sokan csak akkor tudatosítják magukban az otthonápolással járó küzdelmek súlyosságát, amikor a beteg családtagot ápolva ők maguk is kezdenek “belerokkanni” a kihívásokba.

Az ápolás az egy szakma, méghozzá nagyon komoly tudást, felkészültséget, elhivatottságot, problémamegoldást igénylő egészségügyi szakma.

Ha otthonápolás kihívását támasztotta számunkra az élet, akkor mind a beteg, mind az őt ápoló érdekében érdemes egy professzionális betegágy igénybevételét megfontolni.

Miért fontos és mire jó egy ápolási ágy?

Az ápolási ágyak – mint a megnevezése is mutatja – arra lettek kifejlesztve, hogy az ápolás embertpróbáló feladatát megkönnyítsék, és közben a beteg kényelmét is maximálisan szolgálják. Kétszeres céljuk van tehát.

Az ápolási ágyak – vagy ahogy még nevezni szoktuk: a betegágyak – kialakítása és funkciói tökéletesen alkalmasak arra, hogy például egy balesetből történő lábadozás esetén, de akár idős betegeknél a legvégső órákban is méltó körülményeket biztosítsanak a betegnek és az őt ápolónak egyaránt.

Ma már az elektromos, távirányítóval vezérelhető, többfunkciós betegágyak is könnyen elérhetőek, továbbá  ápolási ágy bérlésben is gondolkodhatunk, nem kell vásárolnunk>>.

Az elektromos ápolási ágyak előnyei

A mechanikus ápolási ágyaknál emelőcsigával és komoly fizikai erővel lehet az ágy különböző funkcióit beállítani: például a háttámla emelése egy mechanikus betegágynál elég nagy fizikai erőt követel, főleg, ha a beteg az ágyban fekszik.

Lehet még ma is gondolkodni elektronikai vezérlés nélküli betegágyakban is, ha másra nincs lehetőségünk, de ma már az elektronikus ápolási ágyak nagyon könnyen hozzáférhetőek bárki számára, ráadásul költséghatékonyan, a bérlés lehetősége révén>>.

A mechanikus ágyakat érdemes elfelejteni, hiszen azok még több kihívást támasztanak, mint amennyi megoldást nyújtanak, mert nagy fizikai erőt igényelnek, vagy épp nem is rendelkeznek azokkal a funkciókkal, amikre égetően szükség lenne.

Az elektromos betegágyak évjáratuknak megfelelően különböző funkciókkal bírnak: a kezdetekben még csak a háttámla és az ágy lapja volt emelhető, ma már több különböző beállítás is lehetséges a modern, elektromos ápolási ágyaknál.

Az elektromos ápolási ágyak előnyei a következők:

 • Könnyű használat, fizikai erő nélkül, csak a távirányítót kell nyomogatni,
 • Háttámla emelés,
 • Térdtámasz emelés,
 • Vízszintes mozgatás le/fel (lift funkció)
 • Fekvőlap síkban való döntése,
 • Fotel funkció (térdtámasz, háttámla emelés egyidejűleg, továbbá a fekvőlap síkjának emelése is) – ez például a tévénézéshez nagyon praktikus,
 • Az ágyban fekvő beteggel együtt beállíthatók a különböző fekvő/ülő helyzetek,
 • A beteg magának is be tudja állítani a különböző pozíciókat, tud rajtuk finomítani – úgy, hogy fekszik/ül az ágyban, tehát nem kell kikászálódnia belőle,
 • Állítható oldalrácsok védenek a leesés ellen, miközben stabil támaszt és kapaszkodót is nyújtanak ha szükséges,
 • Felső kapaszkodó is van az ágyakhoz,
 • Nagyon kicsi a fogyasztás (24voltos motor működteti),
 • Ágyasztalka praktikusan használható az ágyakhoz,
 • Kivitelüknek köszönhetően könnyen tisztíthatóak,
 • És egyébként nagyon szépek, esztétikusak is ezek a modern, elektromos ápolási ágyak.

Ápolási ágyra mindenképp szükség van, a kérdés már csak az, hogy mechanikus legyen-e vagy elektromos, illetve bérelve legyen-e vagy vásárolva. Általában csak néhány hónapig szoktak használatban lenni az ápolási ágyak, ezért a bérlés a praktikusabb megoldás.

Milyen matracot használjunk az elektromos betegágyhoz?

Az elektromos ápolási ágy bérlési szolgáltatásunk keretében mi minden esetben felfekvés elleni matracot biztosítunk az ügyfeleinknek.

A köztudatban az terjedt el, hogy csak idős, magatehetetlen betegek esetében praktikus a felfekvés elleni matrac, de ez nem igaz: a fiatalok, sőt, gyerekek esetében is érdemes felvekvést megelőző matracot alkalmazni, mert már néhány hét után jelentkezhetnek a nyomásból, dörzsölésből eredő problémák a nagyon fiataloknál is.

A matracra érdemes egy mindenálló védőhuzattal is számolni – mi ezt is biztosítjuk a matracokhoz –, hiszen ha csak a kávé vagy a tea borul rá az ágyra, az ellen is kiváló védelmet nyújtanak, de nyilvánvalóan nemcsak kávéval és tea kiömlésével kell számolni a betegápolásban: ha ágytálra vagy pelenkázásra van szükség, akkor nagy nyugalmat tud biztosítani az a tudat, hogy ha esetleg baleset történne, a matrac akkor is továbbra is használható marad, mert a védőhuzat megvédi.

A felfekvés elleni matracok különbözőek – kivitelük attól függ, milyen gyártótól származnak:

 • vannak olyanok, amelyek piramis formájú felső résszel rendelkeznek, ez akadályozza meg a különböző testrészeknél a vérkeringés elnyomását,
 • vannak olyanok, amik négyzetes bevágásokkal bírnak, ez is arra hivatott, hogy a nyomást csökkentse,
 • és vannak a többrétegű matracok, ezek különböző keménységű és tömörségű szivacs rétegből állnak, felül általában speciális, puhább, memóriahabos szivacs résszel.

A matracaink a felvekvés elleni küzdelem I-II-es fázisaiban és a megelőzésben segítenek, ennél komolyabb kihívások esetén már szakemberrel való konzultáció után kell meghatározni, hogy mire van szükség a felfekvés konkrét kezelésében.

Összességében tehát mindenképp érdemes elektromos ápolási ágyban gondolkodni, és kifejezetten a bérlés megfontolását javasoljuk a vásárlás helyett.

A matracnál külön figyelni kell arra, hogy felfekvés elleni védelmet mindenképp biztosítson, és maga a szivacs is védve legyen a külső behatásoktól.

Elektromos betegágy – és felfekvés elleni matrac – bérlés a Dunántúl teljes területén>>

Vélemény, hozzászólás?