Az egészséges öregedést elősegítő legfőbb támaszunk: az alvás

Az életkor előrehaladtával testünk megváltozik, és változtatásokat kell végrehajtanunk, hogy alkalmazkodjunk a saját aktuális életünkhöz. Így a megváltozott alvásunkhoz is.

Miért is fontos a jó alvás?

A jó éjszakai alvás tisztábbá teszi az elmét. 

A jó éjszakai alvás energiát is ad, miközben kontrollálja a testsúlyt is.

A jó alvás csökkenti a stressz szintet, így energikusabban tölthetjük a napot és megalapozott döntéseket hozhatunk.

A jó éjszakai alvás erősíti immunrendszerünket, hogy egészségesebbek maradjunk. 

Ha valaki egész életében jól alszik, annak nagyobb az esélye arra is, hogy tovább éljen.

Kutatók bebizonyították, hogy a jó éjszakai alvás elengedhetetlen az egészségünkhöz. A kutatók azt találták, hogy az alváshiány csökkenti szervezetünkben a növekedési hormonok mennyiségét. Az alvás összességében a legfontosabb, mégis hátrasorolódik a tevékenységek fontossága mögött, pedig az állapotunkat mindig azon keresztül kellene megközelítenünk, hogy hogyan aludtunk éjjel.

Életünk során folyamatosan változik az alvásgörbénk és az alvásunk dinamikája. Az öregedés, meg a vele járó különböző testi tünetek, de akár csak a tapasztalatainkra épülő aggodalmaink is, folyton bezavarnak az alvásnak. Megfigyelték, hogy a kor előrehaladtával egyre inkább korán kelünk, rövidebb időszakokat töltünk alvással, ami a regenerálódásban fog hátrányt jelenteni. Így drasztikusan romlik az állapotunk, ha nem figyelünk oda az alvásminőségre. Tegyél meg mindent azért, hogy minden éjjel jól aludj, és gondoskodj a családban arról, hogy ez mindenkire igaz legyen!

A séta és a mozgás zsenialitása az alvás érdekében

A séta nemcsak egészségmegőrző, de egészségjavító elfoglaltság is. Egészséged javítása érdekében próbálj meg minden nap sétálni!

A séta segít fellazítani a letapadni hajlamos izmainkat, csökkentheti a stresszt és a depressziót, valamint a szorongást is enyhíti. A fizikai elfáradás segít majd abban, hogy elalvás előtt kikapcsold a száguldó gondolatokat és könnyebben elaludj. A sétán tapasztaltak újra átélésével segíthetsz magadnak abban, hogy hosszabban és mélyebben aludj. Így, amikor reggel felébredsz, boldogabbnak és kipihentebbnek érzed magad, és az egész napod energikusabb lesz. Jó alvással fiatalabbnak tűnünk a korunknál, rossz alvással meg öregebbnek. 

Megfelelő alvás nélkül

Megfelelő mennyiségű alvás nélkül testünk folytonosan plusz energiára vágyik. Szervezetünk inzulint vagy glükózt bocsát ki a véráramba, ha nem alszunk eleget és elég jól, amik lelassítják az anyagcserét, és farkaséhséget indukálnak. Ez a művelet a test súlygyarapodását okozza, mert megborul a testsúly szabályozása. Az öregedéssel azért is szedjük fel a kilókat, mert egyrészt kevesebbet kezdünk mozogni a testi bajaink miatt, másrészt rosszabbul is alszunk, és ezek ketten így már súlygyarapodást fognak okozni.

A megfelelő alvás kiegyensúlyozza testünket, több energiát adva nekünk, ami több aktív tevékenységhez vezet, amelyek aztán támogatják majd és kielégítik az alvásigényünket.

Ezeket kerüld el a megfelelő alvás érdekében!

Ahhoz, hogy megfelelően pihenj és aktívnak érezd magad, csökkentened kell a koffein, a nikotin, a káros vegyi anyagok, például a vény nélkül kapható, ébren tartó gyógyszerek, az alkohol és hasonlók jelenlétét. Az említett anyagok és vegyszerek ébren tartanak.
Az alvást segítő szerek sem segítenek egyébként, hiszen nagyon durván beavatkoznak az alvásminőségbe, megkavarva a mély és felületesebb alvás dinamikáját, de a durvább szerek csökkentik a REM fázist is, ami iszonyatosan káros következmény.
Ha altatót vagy nyugtatót kell szedned, akkor orvossal egyeztetve próbálj nagyon fokozatosan, nagyon kis lépésekkel lejönni ezekről. Ez hosszú folyamat, de megéri visszatérni a természetes állapotra az alvás tekintetében. Sokan azért szednek altatót, mert például annyira korán kell lefeküdniük, ami teljesen ellentétes a saját bioritmusukkal (mert korán is kell kelniük), így önmaguktól abban a korai időpontban nem tudnának elaludni. Ez teljes életmód felülbírálást igényelhet, persze csak akkor, ha sokáig szeretnél élni, ráadásul egészségesen.

Így alakítsd ki az új alvásrutint!

Kezdj el egy sétáló programot reggel, hogy felébredjen a tested, miközben növeled az energikusságodat is. Kutyasétáltatás, gyalog munkába járás (több buszmegállónyi gyaloglás), vagy csak egy kis városnéző sétával ötvözött bevásárlás biztosan segíteni fog.

Jobban fogod érezni magad, mivel az ízületek bemelegednek és elég rugalmasak lesznek ahhoz, hogy szabadon mozogjanak. Ezenkívül a séta segít zsírt és kalóriát égetni. A nap hátralévő részében nagy változást fogsz észrevenni a közérzetedben. 

A sétát kezdd el lassan, egyenletes tempóban, ameddig csak kényelmes. Minden nap emeld fel egy kicsit a tempót, és sétálj picit hosszabban. 

Séta közben ne feledd, hogy egyenletes tempójú sétát szeretnél elérni, és nem hullámzót. Az a jó, ha picit izzadsz, de folyamatosan orron tudod beszívni és kifújni a levegőt (az orron át lélegzésről egy másik cikkben hamarosan írunk majd.)

Nemcsak reggel szabad sétálni: tegyél egy rövid sétát étkezés előtt és után, hogy megnyugtasd idegeidet, és hatékonyabb emésztésre ösztönözd a tested. Kalóriát is tudsz így égetni, és garantáltan jobban fogsz aludni. A lefekvés előtti séta is zseniális.

Ha elkezdesz magadnak egy gyalogos programot, sokkal szórakoztatóbb, ha van kivel menned. Beszéld meg barátokkal, családtagokkal, de akár az ismeretlen, új szomszédot is becserkészheted, sőt, helyi gyalogló klubot is indíthatsz a közösségi média segítségével. 

Csak gondolj bele: új emberekkel ismerkedhetsz meg, új impulzusok érnek, új dolgokról beszélgetve oldódik a stressz is, és a séta nemcsak hasznossá, de örömtelivé is válik majd.

A séta után mindenképpen hagyd magad lehűlni. 

Ha erőteljes tempóval sétálsz, a pulzusod megemelkedik, és vissza kell térnie a normál értékre. A séta végén sétálj egy kicsit lassan és lazán, amíg le nem hűlsz.

Végezz nyújtó gyakorlatokat is a végén, hogy a megerősödő izmok rugalmassága is megmaradjon, vagy egyenesen növekedjen is. A nyújtógyakorlatok egyébként az agynak is megadják a kellő rugalmasságot, tehát akár önmagukban is érdemes végezni őket, akkor is, ha valami miatt kimarad a séta. 

Éjszakai megébredések ellen: séta a házban

Ha éjszaka nem tudsz aludni, vagy felébredsz és száguldani kezdenek a gondolataid, akkor ahelyett, hogy bekapcsolnád a tévét, vagy a még károsabb mobilod után nyúlnál, próbálj járkálni a házban – odafigyelve persze a botlás veszélyre. 

Nyújtózz picit és rázd meg a karodat és a lábadat. 

Még a házban ide-oda sétálva is ellazítódnak azok az izmok, amik például egy rossz matracon fekve befeszültek. Ha érzed, hogy elég volt, feküdj le, és meglátod, gyorsan sikerül majd elaludni.

Szép álmokat, hosszú, egészséges életet!

Betegen még fontosabb az alvásminőség és a megfelelő fekhely. Ebben segíthet elektoromos betegágybérlési szolgáltatásunk>>

Vélemény, hozzászólás?