BNO-kód kereső

Itt találod a főbb BNO-kód osztályokat, és alattuk – a linkekre kattintva – tételesen az alájuk tartozó összes BNO-kódot.

A00-B99 Fertőző és élősdiek okozta betegségek
C00-D48 Daganatok
D50-D89 A vér és a vérképző szervek betegségei és az immunrendszert érintő bizonyos rendellenességek
E00-E90 Endocrin-, táplálkozási- és anyagcsere-betegségek
F00-F99 Mentális- és viselkedészavarok
G00-G99 Az idegrendszer betegségei
H00-H59 A szem és függelékeinek betegségei
H60-H95 A fül és a csecsnyúlvány megbetegedései
I00-I99 A keringési rendszer betegségei
J00-J99 A légzőrendszer betegségei
K00-K93 Az emésztőrendszer betegségei
L00-L99 A bőr és bőr alatti szövet betegségei
M00-M99 A csont-izomrendszer és kötőszövet betegségei
N00-N99 Az urogenitális rendszer megbetegedései
O00-O99 Terhesség, szülés és gyermekágy betegségei
P00-P96 A perinatális szakban keletkező bizonyos állapotok
Q00-Q99 Veleszületett rendellenességek, deformitások és kromoszóma abnormitások
R00-R99 Máshova nem osztályozott panaszok, tünetek és kóros klinikai és laboratóriumi leletek
S00-T98 Sérülés, mérgezés és külső okok bizonyos egyéb következményei
U00-U99 Speciális kódok
V01-Y98 A morbiditás és mortalitás külső okai
Z00-Z99 Az egészségi állapotot és egészségügyi szolgálatokkal való kapcsolatot befolyásoló tényezők

Az oldal tartalma nem helyettesíti az orvossal, egészségügyi szakemberrel folytatott konzultációt, sem a kezelést. Segélyhívószám: 112

BNO-kódok

Amikor – sajnálatos módon – valamilyen betegség ér utol bennünket, nagyon szemfülesnek kell lennünk és nem is igazán tehetjük meg, hogy azonnal magunkba roskadjunk.

Hiszen, ekkor következik még egy elég kellemetlen adminisztrációs szakasz, amikor muszáj a lehetőségekhez képest maximális tudatossággal reagálnunk és résen lennünk.

Mik a BNO-kódok?

Miután megkaptuk a hivatalos orvosi diagnózist, az ambuláns lapon, esetleg a kórházi zárójelentésen nem csak szöveges leírást olvashatunk majd a betegségünkről, vagyis a diagnózisunkról, hanem egy úgynevezett BNO-kódot is.

Olyan ez, mint amikor egy csekken vagy hivatalos papíron betűvel és számmal is meg kell adnunk ugyanazt az összeget? –  merülhet fel a kérdést.

Sajnos nem egészen, hiszen a kód mögött, vagy rendszerint inkább a megfelelő BNO-kódok hiánya mögött számos érdekérvényesítési nehézség húzódhat meg.

Miért olyan fontosak a tökéletesen pontos BNO-kódok és miért kell tisztában lennünk a BNO-kódok jelentésével?

Kezdő vagy rutintalan orvoshoz járók tehát egy egyszerű bólintással nyugtázhatják az ambuláns lapot, majd indulhatnak is tovább.

Többnyire csak a patikában, esetleg a gyógyfürdőben, fizikoterápián vagy egyéb hivatalos helyeken derül ki azonban, hogy egy-két BNO-kód még szükséges lenne a támogatás igénybevételéhez, esetleg rossz BNO-kód lett megadva.

Miket tudhatunk meg a BNO-kódok által?

A BNO-kódok által tehát azt tudhatjuk meg, hogy milyen betegségünk van a bennünket aktuálisan vizsgált orvos szerint.

Mivel a BNO-kódok támogatási lehetőséggel, kedvezmények, kezelések igénybevételével, valamint a továbbküldési opciók engedélyezésével vagy korlátozásával járhatnak, ezért legjobb, ha előre tekintünk és már jóval az orvoshoz jutás előtt elkezdünk informálódni arról, hogy szerintünk milyen BNO-kódra lenne szükségünk, nehogy véletlenül lemaradjon a papírról.

A BNO-kereső segítségével a BNO-osztályok és a betegségek BNO-kódjai könnyedén kikereshetők, így időt és energiát takaríthatunk meg.

Hol és kik használják a BNO-kódokat?

A BNO-kódokat egészségügyi intézmények és a velük szoros kapcsolatban álló szervek használják. Jellemzően a kiadott leleten vagy ambuláns lapon, beutalón és zárójelentésen szokott BNO-kód szerepelni.

Megfelelő BNO-kód szükséges egy TB-támogatott masszázshoz, fürdőkezeléshez vagy más hasonló helyzetekben is, illetve természetesen egyes gyógyszereket csakis a megfelelő BNO-kód birtokában válthatunk ki a patikában.

A tökéletes BNO-kódok tehát ahhoz kellenek, hogy zavartalanul gyógyulhassunk a betegségünkből és igénybe vehessük a szükséges TB-támogatott egészségügyi ellátást, legfőképpen a TB-támogatott gyógyszereket és fekvőbeteg-gyógykezeléseket.

Hogyan épülnek fel a BNO-kódok?

A BNO-kód nálunk egy ötjegyű kód, amelyikből az első egy betű, a többi pedig számokból áll.

A betegségcsoportot a BNO-osztály vagy főcsoport névvel is illethetjük.

Az osztályozás huszonegy BNO-osztályból vagy főcsoportból áll.

BNO-osztályok például az idegrendszer betegségei, a légzőrendszer betegségei vagy az emésztőrendszer betegségei, és így tovább, ahogy felül látod.

Gyakori probléma, hogy az eredetileg a WHO által javasolt kódrendszer nem tökéletesen összeegyeztethető a magyarral, más a betű-szám arány, illetve a pontos fordítás is akadályokba ütközik.

Érdemes tehát tudatosan útnak indulni az orvoshoz is és vélt betegségeink BNO-kódjáról is tájékozódni a BNO-kód kereső segítségével.