Terhesség hétről-hétre 6. hét

A terhesség 6. hetében már egyre biztosabb lehetsz abban, hogy babát vársz.

Anyai szervezet – terhesség 6. hete

A terhesség 6. hetében bár még mindig kevesen tudják magukról, hogy várandósok, érdemes lehet erről megbizonyosodni, ha már felmerül a gyanú. A menzesz két hete késik, és fura lehet a közérzeted is. Ideje lehet elmenni az első ultrahangos vizsgálatra és nőgyógyászt választani.

Hiszen a baba már rohamos fejlődésnek indult, így szükség lehet vitaminok, táplálékkiegészítők szedésére, a korai vetélés elkerülésének érdekében pedig életmódváltásra, pihenésre és nyugalomra vagy akár bizonyos esetekben gyógyszerre is.

A terhesség első jelei már jelentkezhetnek, sokan tapasztalnak már émelygést vagy rosszullétet. A terhesség tünetei között szerepelhet a mellfeszülés, a mellbimbó sötétedése, illetve az anya gyakori hangulatingadozásai. Sok mama már a szagokat, illatokat is másképpen kezdi érezni.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 6. hete

A 6 hetes magzat alapvető szervei, a szív és az idegcső, tovább fejlődnek, azaz a legfontosabb szervei már a 6.-8. hét környékén kialakulnak.

Az embriót ekkor még a szikhólyag táplálja, ezt a feladatot később átveszi a méhlepény. A magzati fejlődés folytatódik az emésztő- és a keringési rendszer kialakulásával, illetve a babának már vannak kezdetleges kezei és lábai is. A magzat ülőmagassága (CLR) ekkor 2-4 milliméter.

Terhesség hétről hétre sorozatunkból mindent megtudhatsz!

Vélemény, hozzászólás?