Terhesség hétről-hétre 41-42. hét

Nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy a terhességed tovább tart, mint amire bárki számított volna.

Ennek az lehet a legfőbb oka, hogy a teherbeesés, vagyis a megfoganás vélhetően nem akkor történt, amire az utolsó menstruációd első napjából lehet következtetni, hanem később, akár 1-2 héttel eltolódva. Vannak anyukák, akik esküsznek rá, hogy a következő menstruáció közben estek teherbe, mert csakis akkor voltak együtt a férjükkel, mert mondjuk külföldön történő munkavégzés és hazalátogatás okán csakis akkor volt rá lehetőségük. És bamm, amikor nem is lehetett volna, mégiscsak megfogant a baba.

Vannak rendkívüli esetek, és egyébként hormonális okokból is elhúzódhat egy terhesség időtartama. Olyan országokban, ahol alapvetően nem szeretnek beavatkozni a szülés természetes rendjébe, az úgynevezett túlhordás sokkal gyakoribb, mint nálunk, ahol a betöltött 40. hét után már szinte naponta zaklatnak az egészségügyben azzal, hogy „jaj, hát bizony szülni kéne”, „jaj, mikor akar már kibújni ez a baba?”.

Régen, amikor még bábák vezették a szüléseket és volt mondjuk egy orvos nyolc falura, akkoriban kivárták a szülés beindulását, de manapság jobban szeretik a 40. hét utáni pár napban megindítani a szülést.

Ugyebár nagy kérdés, hogy valóban egy érett baba fog-e megszületni a 41. héten, vagy ő még akár csak 38 hét 5 napos lesz majd igazából, mert mondjuk később fogant, mint számolták? Ilyenkor érdemes lehet kooperálni az orvossal, hogy ha egyébként minden paraméter jó a babánál is és nálad is, akkor ne erőltessék a szülés beindítását, pláne, hogy ha van rá esély, hogy később történt a fogantatás, mint ahogy az a nagy könyvben meg van írva (a menstruációhoz viszonyítva).

Itt szedtünk össze neked minden infót a szülésről>>

Anyai szervezet – terhesség 41-42. hét

Ezek már tényleg nehéz napok-hetek lehetnek: az egész rokonság ugrásra készen várta, hogy eddigre már meglesz a baba, de még semmi. Naponta tucatjával jönnek majd a kérdések: egyben vagytok még? És te utálni fogod ezt. De ne tedd, engedd el!

Jönnek majd a kéretlen tanácsok is, hogy ezt edd, azt idd, amazt csináld, szeretkezz így, aludj úgy, hogy beinduljon a szülés. Imádkozhatsz esetleg frontért, teliholdért vagy bármiért, ami segít, de van, aki a lépcsőzésben hisz. Köszönd meg a tanácsokat majd vérmérsékleted szerint gondold át ezeket, vagy vesd el. Te fogod érezni a legjobban, hogy számodra mi a jó, van, aki bevet minden praktikát, és van, aki semmit. Bárhogy is tegyél vagy ne tegyél, egyre tudsz figyelni: ne idegeskedj. Tudjuk, könnyű ezt mondani 😊.

A magzat fejlődése – terhesség 41-42. hét

A baba totál jól van odabenn, erre nagy összegekkel lehetne fogadni. Szeret odabenn lenni, és kész. Majd mikor 15 évesen kilóg éjszaka a haverokhoz, akkor majd visszasírod, hogy most még össze vagytok kötve. Pihenj sokat, mert lehet, hogy egyszerűen csak arról van szó, hogy neki még kell pár nap, hogy tökéletesen felkészüljön a születésre, és ha siettetik, az többet árt, mint használ. Lehet, hogy később is, egész életében kényelmes lesz majd, és semmi nem fogja felidegesíteni, ez végül is nem egy hátrányos tulajdonság 😊.

Nagyon jó egészséget kívánunk nektek, és hosszú, boldog életet! Ja, és könnyű szülést!

Vélemény, hozzászólás?