Terhesség hétről-hétre 39. hét

A terhesség 39. hetében már szinte csak egy karnyújtásnyira vagy attól, hogy kezedben tarthasd a babádat – de biztos, hogy mindenre felkészültél?

Anyai szervezet – terhesség 39. hete

A terhesség első jelei és a terhesség tünetei már aligha aggasztanak különösebben, hiszen már minden percben készen állsz a nagy napra. Utazótáskába minden bepakolva babának és mamának is, a kórházban ajánlott lista, illetve a védőnő által ajánlott lista minden egyes eleme kipipálva.

Ugye?

Ha mégsem, akkor talán még mindig van lehetőség egy-két dolgot pótolni. Tedd a táskákat jól hozzáférhető helyre, hogy ha indulni kell, csak fel kelljen kapni egy pillanat alatt.

Van már gyermeked? Meg van oldva a felügyelete, tudod, kit fogsz riasztani, hogy vigyázzon rá? Kutyának-macskának elő van készítve a szülés-csomag (extra adag kaja, víz, alom, satöbbi, ha apa is be akar vonulni veled a kórházba). Ha ezeket elfelejtetted volna, mindenképpen udvariasan kérd fel a testvéredet, a nagymamát vagy bárkit, akit kiszemeltél erre gyermek és/vagy házikedvenc felügyelet nemes feladatára.

A méhszáj ekkor már vélhetően kinyílt valamennyire, de az még mindig nem a szülés. Sokszor előfordul olyan, hogy egyik nap vizsgálatra kell menni, NST készül, amin kiderül, hogy „óóóó, messze még a szülés”, aztán aznap éjjel már megszületik a baba. Ilyenkor már bármi lehet, és annak az ellenkezője is 😊.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 39. hete

A 39 hetes magzat igazából már a megszületését várja. A magzati fejlődés befejeződött, innentől a méhlepény már elkezd öregedni, ennek nyomait is figyelni szokták az ultrahangos monitoron – fehér foltokat keresnek, ami meszesedésre utal. A baba köldökzsinórja akkora, hogy körülbelül a feje búbjától a lábujjáig ér.

A 39 hetes baba méretei BPD 95 mm, FL 75 mm körül alakul. Már bármikor megszülethet. Minden pillanat lehet az a pillanat, amikor még nem indult be a szülés, de a következőben már igen. Pihenj amennyit csak tudsz, ezt úgy értsd, hogy feküdj, heveréssz, esetleg sétálgass, lágyan ringatózva táncolj.

A terhesség hétről-hétre rovatunk lassan a végéhez ér, de az utolsó hét még az anya és családja számára is óriási izgalmakat tartogat.

Vélemény, hozzászólás?