Terhesség hétről-hétre 38. hét

A terhesség 38. hetében még sok minden változhat a szüléssel kapcsolatban, így még nem kell mindent készpénznek venned, idegeskedned pedig főleg nem kell semmi miatt!

Anyai szervezet – terhesség 38. hete

Szép emlékek a terhesség első, legkorábbi jelei és talán már a terhesség jellegzetes tünetei is alábbhagytak. Lassan már akkor is számíthatsz az úgynevezett jóslófájások megjelenésére, ha eddig elkerültek. Nagyon fontos tudnod, hogy ezek még nem a vajúdás valódi jelei, csupán ahhoz szoktatják hozzá a testedet és a szervezetedet. Jóslófájással még nem célszerű a kórházba rohanni. Amíg nem jelentkeznek határozott, közepes erősségű vagy erős, legalább tíz percenként ismétlődő fájások, addig nem érdemes elindulni, főleg nem első babával! A szülés maga 36-48 óráig tart a legelső tünetektől kezdve, és ha nagyon rákoncentrálsz a tünetekre, akkor a végére érve végtelenül elcsigázott leszel. Szinte minden először szülő nő úgy gondolja az első szülése után, hogy még inkább pihennie kellett volna az első jelekre a kórházba rohanás és az utolsó nagy hajmosás helyett. 😊

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 38. hete

A 38 hetes magzat esetén már nagy pontossággal megbecsülhető a születéskor várható méret és a születési súly, de azért nem árt óvatosnak lennünk. A magzati fejlődés következő két hetében még változhat ugyanis sok minden. Ne ijedj meg tehát akkor, ha esetleg túl kicsinek vagy túl nagynak gondolják a babádat! Nem érdemes belemenni pusztán emiatt semmi olyasmibe, amitől nem érzed magad nyugodtan! Egy felvilágosult orvos természetesen figyelembe vesz minden rendelkezésre álló adatot, és nem fog elhamarkodott döntéseket hozni.

A 38 hetes baba méretei BPD: 93 mm, FL 73 mm körül alakul – persze alkattól függően. A 38 hetes babák már bőven 2-2.5 kiló felett vannak, van, aki felülről karistolja a 3 kilót is (ez is alkatfüggő).

Terhesség hétről-hétre: mama és baba a finisben! Tarts ki!

Vélemény, hozzászólás?