Terhesség hétről-hétre 37. hét

A terhesség 37. hetében már lehet, hogy kényelmetlenül érzed magad a bőrödben – ne feledd azonban, hogy már tényleg nem sok van hátra!

Anyai szervezet – terhesség 37. hete

A terhesség első jeleit talán már visszasírod, hiszen ebben az időszakban a terhesség tünetei között leginkább az szerepel, hogy túl nagynak érezheted magad és túl kényelmetlen lehet esetleg feszengeni már a bőrödben. Lehet, hogy már tele vagy striával, nehéz lehet a mozgás, járás és valószínűleg már állandóan pisilned kell. A melleid dinnye nagyságúak is lehetnek, és előtej szivároghat belőlük folyamatosan. Ez jó jel, azt mutatja, hogy lesz mit ennie a bébinek a születése után.

Érdemes kitartani, hiszen ezekben a hetekben is minden egyes odabent töltött nappal nagyságrendekkel javulhatnak a baba életkilátásai, de ami a fő: az egész életére hatással lehet az, hogy éretten vagy kissé éretlenül születik-e meg. Nyilvánvaló, hogy az az előnyösebb az egész életére, ha éretten jön a világra.

Ezekben a hetekben már alkattól függően jellemzőek lehetnek a jóslófájások: ezek igazából nem fájnak, csak a méh naponta többször is összehúzódik és megfeszül, mert így edzi magát a szülés napjára. Ezeket van, aki megérzi és van, aki egyáltalán nem. Vannak többgyerekes anyukák, akik a többedik gyerek szülése után sem tudják elképzelni, mi a jósló fájás.

A jósló fájások általában esténként még akár rendszeresnek is tűnhetnek – például óránként jön egy –, amitől azt is hihetnéd, hogy mindjárt szülsz, de aztán visszanézve majd látod, hogy a vajúdás igazából hetekig tart. Ne spilázd túl ezt a dolgot, és pihenj sokat, mert ha tényleg beindul a szülés egyszercsak, akkor jobb kipihentnek lenni, mint fáradtnak.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 37. hete

A 37 hetes magzat emésztőrendszere és tüdeje teljesen készen áll a megszületésre. A magzati fejlődés már a hízáson túl esetlegesen csak egy minimális érést jelent a központi idegrendszerben, illetve még az immunrendszere az, ami tovább erősödik a következő hetekben.

A szülés beindulását még mindig kérdőjelek övezik: nem lehet pontosan tudni, hogy az anya szervezete által előállított hormonok, vagy a baba által előállított hormonok indítják-e be. A lényeg az, hogy bármi is indítja be a szülést, ha egy 37 hetes baba meg akar születni, akkor nincs más dolgod, mint tárt karokkal várni. Ja, még meg is kell szülni persze, de az menni fog 😊.

A 37 hetes baba méretei: BPD 92 mm, FL 72 mm körül alakul.

A terhesség hétről-hétre sorozatunk lassan véget ér, ahogyan számodra is lassan vége a kismama korszaknak. Tarts ki még egy kicsit és várjuk együtt az anyaságot, baba és mama születését, egy izgalmas, új korszak kezdetét!

Vélemény, hozzászólás?