Terhesség hétről-hétre 37. hét

A terhesség 37. hetében már lehet, hogy kényelmetlenül érzed magad a bőrödben – ne feledd azonban, hogy már tényleg nem sok van hátra!

Anyai szervezet – terhesség 37. hete

A terhesség első jeleit talán már visszasírod, hiszen ebben az időszakban a terhesség tünetei között leginkább az szerepel, hogy túl nagynak érezheted magad és túl kényelmetlen lehet esetleg feszengeni már a bőrödben. Lehet, hogy már tele vagy striával, nehéz lehet a mozgás, járás és valószínűleg már állandóan pisilned kell. A melleid dinnye nagyságúak is lehetnek, és előtej szivároghat belőlük folyamatosan. Ez jó jel, azt mutatja, hogy lesz mit ennie a bébinek a születése után.

Érdemes kitartani, hiszen ezekben a hetekben is minden egyes odabent töltött nappal nagyságrendekkel javulhatnak a baba életkilátásai, de ami a fő: az egész életére hatással lehet az, hogy éretten vagy kissé éretlenül születik-e meg. Nyilvánvaló, hogy az az előnyösebb az egész életére, ha éretten jön a világra.

Jósló fájások a 37. héten?

Ezekben a hetekben már alkattól függően jellemzőek lehetnek a jóslófájások: ezek igazából nem fájnak, csak a méh naponta többször is összehúzódik és megfeszül, mert így edzi magát a szülés napjára. Ezeket van, aki megérzi és van, aki egyáltalán nem. Vannak többgyerekes anyukák, akik a többedik gyerek szülése után sem tudják elképzelni, mi a jósló fájás, és vannak, akik rögtön az első babánál már érzik, sőt, fájdalomként érzékelik. De ez nem fájdalom, ez “csak” összehúzódás, ami egyébként lehet nagyon kellemetlen is. Ha érzed, próbálj lazítani, egyébként is a pihenés sokat segít átvészelni ezeket a jósló fájásokat.

A jósló fájások általában esténként még akár rendszeresnek is tűnhetnek – például óránként jön egy –, amitől azt is hihetnéd, hogy mindjárt szülsz, de aztán visszanézve majd látod, hogy a vajúdás igazából hetekig tart. Ne spilázd túl ezt a dolgot, és pihenj sokat, mert ha tényleg beindul a szülés egyszercsak, akkor jobb kipihentnek lenni, mint fáradtnak!

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 37. hete

A 37 hetes magzat emésztőrendszere és tüdeje teljesen készen áll a megszületésre. A magzati fejlődés már a hízáson túl esetlegesen csak egy minimális érést jelent a központi idegrendszerben, illetve még az immunrendszere az, ami tovább erősödik a következő hetekben.

A szülés beindulását még mindig kérdőjelek övezik: nem lehet pontosan tudni, hogy az anya szervezete által előállított hormonok, vagy a baba által előállított hormonok indítják-e be. A lényeg az, hogy bármi is indítja be a szülést, ha egy 37 hetes baba meg akar születni, akkor nincs más dolgod, mint tárt karokkal várni. Ja, még meg is kell szülni persze, de az menni fog 😊.

A 37 hetes baba méretei: BPD 92 mm, FL 72 mm körül alakul.

A terhesség hétről-hétre sorozatunk lassan véget ér, ahogyan számodra is lassan vége a kismama korszaknak. Tarts ki még egy kicsit és várjuk együtt az anyaságot, baba és mama születését, egy izgalmas, új korszak kezdetét!

Vélemény, hozzászólás?