Terhesség hétről-hétre: 4. hét

Nagyon fontos időszak ez a néhány nap a mama életében. A negyedik hét végén érdemes a terhességi tesztet elvégezni, ekkor már egyértelmű eredményt mutat. Tehát amikor késik a menstruációd, akkor érdemes még 2-3 napot várni, és aztán már mindenképp tesztelni. Bármilyen teszt jó, de vehetsz két félét is: vegyél olyat, amit a nap bármely szakában tudsz használni, és vegyél olyat is, ami csak a reggeli vizelettel használható. Csináld meg mindkettőt, és akkor már nem lehet több kérdőjel. Tudni kell, hogy a pozitív teszt biztosan pozitív, de a negatív teszt ellenére is lehet még baba, csak az azt jelenti, hogy nagyon alacsony a HCG hormon még, éppen a mérési tartományon kívül van. Ekkor pár nap múlva, ha még mindig nem menstruálsz, érdemes újra tesztelni. Van, akinek ilyenkor még nem pozitív a tesztje, de a baba már ott ficereg a pocakban.

Egy kis útmutató a teszt értelmezéséhez:

via GIPHY

 

Bár a szülészek, nőgyógyászok többnyire a nyolcadik héten vizsgálnak először, panasz esetén mégis fel kell keresni egy orvost. Folytatni kell a magzatvédő vitaminok szedését, meg kell emelni a folsav adagját napi 600 milligrammra. Ezen a héten már kialakul a méhlepény kezdeménye, melyen keresztül a baba minden tápanyagot és oxigént megkap az anyai szervezettől. Ezért fontos a tápanyagban gazdag étkezés, a lehetőleg stressztől mentes mindennapok, elegendő mozgás és friss levegő. Remélhetőleg már megtörtént a káros anyagoktól való tartózkodás, mint amilyen a cigaretta, alkohol vagy gyógyszerek.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 4. hete

Az embrió fejlődése rohamosan zajlik, akár napról-napra újabb szakaszába ér, de még mindig szinte felismerhetetlen sejtcsomó. Miután a megtermékenyült petesejt beágyazódott, az anyaméh nyálkahártyájához tapadt, a gombostűfejnyi zigóta hatalmas sebességgel osztódik tovább. Az osztódás első sejtjeiből alakul ki az embrió, a külső sejtekből pedig az embriót tápláló placenta, azaz a méhlepény.

Kövesd terhesség hétről-hétre sorozatunkat, légy tájékozott kismama!

Vélemény, hozzászólás?