Terhesség hétről-hétre: 3. hét

Megtörténik a teherbeesés! Tehát mikor kismama leszel, akkor a hivatalos számítás szerint igazából már a harmadik hetében tartasz a terhességednek. Itt az idő elkezdeni a magzatvédő vitaminok szedését, illetve folytatni, ha ez már korábban megtörtént.

Ezen a héten pecsételő vérzés jelentkezhet, melynek színe enyhe rózsaszínű lehet. Mivel az anyai szervezet megkezdi a hCG nevű terhességi hormon termelését a megtermékenyülés által, így ez újabb hangulatváltozásokat jelenthet. A terhességi hormon ugyanis arra kényszeríti a petefészket, hogy ne bocsásson ki több petesejtet, ugyanakkor tovább fokozza a progeszteron és az ösztrogén hormonok termelődését, hogy segítségükkel védelmezze a magzatot. Legyen otthon terhességi teszt, hogy bizonyosságot szerezz a terhességről majd, ha már késik a menstruációd – ez a 4. héten lesz egyébként aktuális –, és itt az idő felkészülni orvos után nézni, de még nem kell időpontot egyeztetni. Igazából maximum egy hete, hogy teherbe estél, de az is lehet, hogy csak ezekben a napokban történik meg – menstruációs ciklusod 15.-21. napja között –, tehát még egyetlen orvos sem tudna tudományosan megalapozottan nyilatkozni arról, hogy terhes vagy-e. A tesztek is leghamarabb a 4. hét betöltésével, az elmaradó menstruáció várt időpontjának napjától lesznek megbízhatóak. Ne pörögj még orvos és tesztek körül tehát, mert ilyenkor még esélyes, hogy csalódás ér.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 3. hete

 

Ez a hét az embrionális szakasz kezdete, a magzati fejlődés szinte legfontosabb időszaka. Csodával határos, hogy egy mákszemnyi embrió mire képes.

Kezdetben a megtermékenyített pete egy szederhez hasonló, és ilyenkor a különböző sejtek még úgynevezett barázdálódással jönnek létre.

Néhány nappal a megtermékenyítés után a pete beágyazódik a méhfalba, és ekkor a petében lévő sejtcsomók két külön oldalra szorulnak: egyik oldalon lesz némi folyadék, másik oldalon a sejtek többsége – ez lesz az embriócsomó. Itt rögtön megindul a további tagozódás, és a további elkülönülés. Az úgynevezett külső és belső sejtcsoportok közé betagozódik egy harmadik is, és ekkor már három különböző csíralemezről beszélünk.

A külső csíralemezből alakul ki a velőcső, és ez lesz majd felelős az összes idegszövetért, amibe beletartozik az agy, a gerincvelő, az idegsejtek, a látás, a hallás, a szaglás és ízlelés idegelemei is.

A középső csíralemezből a gerinchúr képződik, ez aztán a csont, a csontvelő, a porcok, a zsírsejtek, a vérnek, az összes izomnak, köztük a szívizomnak lesz a bölcsője.

A belső csíralemezből az elemi bélcső alakul ki először, és ez lesz majd a felelős a bél- és gyomorrendszerért, a tüdőért, májért, hasnyálmirigyért.

Érdekesség, hogy a csíralemezek nemcsak a sejtek specializálódását felügyelik, de védőburkot is képeznek a saját sejtcsoportjaik körül. Az ilyen védőrészből alakul ki a szikhólyag, ami egy pár hétig majd az embrió fejlődésének tápanyaggal való ellátását biztosítja.

Ez a kis animáció mutatja, hogy az első hónapokban milyen hatalmas fejlődésen megy keresztül a baba.

via GIPHY

 

Terhesség hétről-hétre sorozatunk segít a szülésre és anyaságra való felkészülésben!

Vélemény, hozzászólás?