Terhesség hétről-hétre: 2. hét

Anyai szervezet – terhesség 2. hete

Mivel tudatosan készültél a nagy eseményre, feljegyezted az utolsó havi vérzésed napját. Így a szexuális együttlétet jövő héten – tehát a terhesség 3. hetében – azokra a napokra időzíted pároddal, amikor az ovulációd várható, vagyis körülbelül két héttel a menstruációd első napja után. De már lehet próbálkozni a 11. napon, egészen akár a 18. napig is. Hajrá!

Mivel a spermiumok néhány napon át életképesek, így lehet az aktus időpontja az ovuláció előtti egy-két napon is, de legjobb a peteérés napján. Ha úgy érzed, hogy a hormonjaid játékszerévé váltál, az nem a véletlen műve. A terhesség hatására majd megemelkedik az ösztrogén és progeszteron hormonok szintje, ami gyakori hangulatingadozást okoznak.

Ha tudatosul benned, hogy a magzatod érdekében történik mindez, akkor könnyebb lesz elviselni. Hivatalosan az utolsó menstruációd első napjától számoljuk majd a teherbeesést, tehát most, itt a semmiben még azért számoljuk a heteket, mert hivatalosan így történik, de egyébként ilyenkor még a legtöbben csak azt számolják, hogy mikorra időzítsék a szeretkezéseket. Érdemes naptárt vezetni az együttlétekről, hiszen hónapokkal később, mikor a szülés várható időpontját számolgatod majd, jó, ha egy naptárra hagyatkozol és a tényekre, nem pedig az addigra már igencsak kusza emlékeidre.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 2. hete

Még nincs magzati fejlődés, de a petefészekből elindul egy petesejt, hogy a petevezetéken keresztülhaladva randevúzzon egy helyes spermiummal, a több száz közül a leggyorsabbal, a legéletképesebbel. 24-36-48 órájuk lesz arra, hogy találkozzanak (a hím spermiumok rövidebb ideig élnek, a lányok kitartóbbak), utána összekapaszkodjanak, és a megtermékenyült petesejt feljusson az anyai méhbe. Erre a mama méhe felkészülten vár, és amint megtörténik a beágyazódás, elkezdődik a magzati fejlődés, a közös élet. Ez történik majd a jövő héten. Most még csak ábrándozunk róla.

Olvasgasd terhesség hétről-hétre sorozatunk már azokról a hetekről is, amik még előtted vannak.

Vélemény, hozzászólás?