Terhesség hétről-hétre 18. hét

A terhesség 18. hete egy viszonylag kellemes időszaka lehet a várandósságnak, hiszen már túl vagy a terhesség első jelein és a terhesség korai tünetein, a súlygyarapodás viszont még nem elviselhetetlen.

Anyai szervezet – terhesség 18. hete

A méhet felfüggesztő hashártyaszalagok nyúlását érezheted, amikor alhasi fájdalomra panaszkodsz. Próbálj minél többet pihenni, és igyekezz kinyújtani, felemelni, feltenni a lábadat, ez segíthet enyhíteni a kellemetlenségeken! Lehetséges, hogy ha korábban sportoltál, már egyáltalán nem esik jól, de a kismama tornához meg még túl mozgékony vagy. Csak azt csináld, ami kényelmes!

Növekvő pocakod ellenére is igyekezz szundikálni, amennyit csak tudsz, hiszen mind a babának, mind a mamának szüksége van erre az egészséges fejlődéshez!

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 18. hete

A 18 hetes magzat továbbra is hízik, gyarapszik a mama pocakjában. A magzati fejlődés következő állomása az ujjbegyek kialakulása. Így a 18 hetes magzatnak már van saját ujjlenyomata.

A magzat beleiben elkezd felhalmozódni a mekónium vagy magzatszurok, amit a szülést követő időszakban kezd el üríteni magából. A fekete színű, valóban szurokra emlékeztető, széklet-szerű anyag távozása ijesztő lehet az újdonsült anya számára, hiszen olyan, mintha irreálisan sokat kakilt volna a baba, ráadásul fura színben. Pedig ez jó jel, hiszen egészségesen ürülnek a kis belecskéi! De ez még odébb van, addig még van 22 hetünk.

A 18 hetes babóca méretei: BPD 42 mm, FL 28 mm körül.

Terhesség hétről-hétre? Igen! Kövess minket! Félidő után sem hagyunk magadra!

Vélemény, hozzászólás?