Terhesség hétről-hétre 19. hét

A terhesség 19. hetének is érdemes még a pihenésről, kikapcsolódásról szólnia!

Anyai szervezet – terhesség 19. hete

A mama testében egy baba fejlődik, ez az élet egyik legszebb és legtermészetesebb dolga. A terhesség mégis izgalmakkal és kellemetlenségekkel jár, hiszen a terhesség első jelei, a terhesség tünetei még újak lehetnek, ráadásul a tested is annyit változik már, hogy az agyad lehet, hogy nem vette még fel a ritmust. Sokan számolnak be arról, hogy elkezdenek ekkortájt beleütközni a bútorokba, belerúgni olyasmibe, amibe addig soha, vagy hogy másként állnak fel vagy ülnek le. Ez természetes, kicsit szétszórtak is vagyunk ilyenkor, és a gömbölyödés is okoz átmeneti test-kép diszharmóniát (nem a kinézet, hanem a nagymozgások tekintetében). Ne pörögj! Nyugalommal, pihenéssel, lehetőséged és világnézeted szerinti relaxációs, meditációs lehetőségekkel azonban jobban viselheted a megpróbáltatásokat.

Ha pedig jól érzed magad és eleget tudtál pihenni, akkor érdemes kihasználni ezt a viszonylag nyugodt időszakot és a lehetőségekhez mérten elmenni kicsit sétálni, csavarogni, romantikázni a pároddal. Innentől ugyanis egyre nehezebb lesz a mozgás, a baba mellett pedig még kevesebb lesz a lehetőség, hiányozni fog majd a közös kikapcsolódás.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 19. hete

A 19 hetes magzat már rendelkezik magzatmázzal. A magzati fejlődés fontos sarokköve a fehéres, nyúlós anyag a magzat körül, amelyik védi és táplálja őt. Szülés után is rajta marad, majd pedig néhány nap alatt szépen, fokozatosan lekopik.

A 19 hetes baba már a tüdőt és az agyat kivéve szinte minden szervét tökéletesen tudja uralni. Ha most megszületne, már lenne esélye életben maradni, de csakis intenzív és világszínvonalú egészségügyi beavatkozásoknak köszönhetően. Még 16-20 hétig jó, ha bennvan, mert akkor fog éretten, és maximális életerővel megszületni, és bizony a születése időpontjával az egész életére meghatározó folyamatok indulnak el. Tehát most a türelem időszaka következik.

A baba mérete 19 hetesen: BPD 45 mm, FL 30 mm körül.

Tarts ki, hiszen már csak kb. egyszer ennyi van hátra! Informálódj addig is a terhességről hétről-hétre velünk!

Vélemény, hozzászólás?