Terhesség hétről-hétre 17. hét

A terhesség 17. hete egy újabb nagyszerű időszak arra, hogy gyönyörködhess a babádban és az anyaságodban.

Anyai szervezet – terhesség 17. hete

A terhesség 17. hetében is küzdhetsz a kilókkal, a kéz- és lábdagadással, a vizesedéssel. Megváltozhat az ízlésed az ételek terén is. Nehéz ellenállni a vajas zsömlének, a tejnek és a csokoládénak. A terhesség első jelei helyett a szó szerint vett terhességi tünetek következnek.

Nincs mit szépíteni, sok kellemetlenség érhet. De segíthet ezeket elviselni, ha arra gondolsz, hogy már nemsokára félidőnél jársz és aztán a legvégén majd a karjaidban tarthatod a gyönyörű kisbabádat, először – vagy ismét – anya, mama lehetsz!

A humor is sok mindenre gyógyír! Lehetséges, hogy unod már a vizsgálatokra járkálást, azt, hogy egyre fáradtabb vagy, de még szeretnél dolgozni esetleg, vagy hogy még messze a vége, pedig már szeretnéd karodban tartani a gyermekedet. Még a felénél sem tartasz, de higgy nekünk, ahhoz képest, hogy milyen hosszúnak tűnik a 9 hónap, pillanatok alatt eltelik, és utána már nem lesz idő gondolkodni, mert ott lesz az új életetek. Mindezt csak azért emeljük ki, hogy felhívjuk a figyelmedet: használd ki, hogy tudsz még normálisan aludni, hogy van időd filmeket nézni, hogy még egy magányos séta is belefér naponta, és nem kell órákat készülődni, hogy boltba menj. Élvezz minden pillanatot!

Ezekben a hetekben aktuális lehet egy külön odafigyelés a vas-szintedre. A terhesség alatt relatív vérszegénység léphet fel, ami ájulásközeli állapotokat eredményezhet például sorban álláskor. Alapvető javaslatunk, hogy soha ne ácsorogj, hanem mindig toporogj, ha várakoznod kell valahol állva, ingasd magad, sőt, ringasd magad! Nem szabad, hogy a vér lemenjen a lábfejekbe és onnan aztán ne tudjon visszajönni, ez ellen lassú császkálással, soha le nem cövekeléssel tehetsz hatékonyan. Ha bárki át akarja adni a helyét, fogadd el!

A vas-szint vizsgálat eredményének függvényében lehet, hogy majd vaskészítményt kell szedned. Ezt vedd komolyan. A relatív vérszegénység azt jelenti, hogy a terhesség alatt megnövekedett vérmennyiség megfelelő vastartalommal való ellátottsága arányaiban csökken. Normál esetben jó lenne a vasad, de most, mivel ebben az időszakban a vérmennyiség elkezd jócskán növekedni, már relatíve alacsonynak minősül. A vasat ilyenkor fontos orvosi felügyelet mellett pótolni, ez jó szolgálatot fog tenni a baba vasraktárainak feltöltésének is! Meglátod, sokkal jobb lesz a közérzeted.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 17. hete

17 hetes magzat már egészen jól hallja a külvilágból érkező hangokat, bár ezek torzítva érkeznek el hozzá a magzatvíz jellegzetes közege miatt. Egy-egy nagyobb zajra már akár meg is mozdulhat vagy össze is rándulhat, így emiatt nem kell megijedned.

Kezdő mamik ilyenkor kezdik érezni azokat a pici, buborékszétpattanáshoz hasonlító belső mozgolódást, ami bizony nem más, mint az első rúgások észlelése. Persze már korábban is rugdosott, csak még volt számára hely is, most viszont már arányaiban szűkösebbé válik a terep, így te is jobban érzed a fizikai megmozdulásait. Tapasztalt anyukák, akik tudják, mire kell figyelni, már egyértelműen felismerik a babamozgást, de olyan is lehet, hogy kényelmesebb babucik esetében ez csak a 20. hét környékén válik nyilvánvalóvá. Minden gyerek is más, minden terhesség is más.

A baba már elkezdhet hízni, hiszen már itt tart a magzati fejlődés: a sejtek specializálódása már befejeződött, igazából már csak tökéletesednie és nőnie kell a továbbiakban. A korábban vékony bőrű, vékonyka magzat számára a zsírréteg meleget és energiát tárol, így védettebb lesz az esetleges környezeti hatásokkal szemben.

A baba szemöldöke és szempillái már kialakultak és egyre szebbek, kifejezőbbek, hosszabbak lesznek. Méretei ebben az időszakban: BPD 39 mm, FL 25 mm körül.

Lassan félidőhöz érsz! Kövesd a terhességed hétről-hétre velünk!

Vélemény, hozzászólás?