Terhesség hétről-hétre 16. hét

Hihetetlen, hogy a terhesség 16.hetére a magzat milyen csodálatosan kifejlődött!

Anyai szervezet – terhesség 16. hete

Ahogyan a baba is elképesztő mértékben növekszik és hízik, úgy az anya is egyre nagyobb, egyre egyenletesebb súlygyarapodással kell, hogy számoljon.

Szerencse, hogy a hízás nem feltétlenül szerepel a terhesség első jelei között, különben még nagyobb gondban lennénk! A terhesség tünetei között – a köztudatban élő tévhitekkel ellentétben – viszonylag későn tapasztalunk valódi súlynövekedést, nem csak puffadást és vizesedést.

Érdemes odafigyelni tehát a súlyodra, mert a terhességi cukorbetegség egyrészt komoly dolog – ezt befolyásolhatod a szénhidrátok mennyiségének kordában tartásával. A hízásról érdemes azt tudni, hogy a legtöbb esetben nem igazi hízásról beszélünk: a testedben a terhesség alatt másfélszeresére nő a véred mennyisége, sok vizet tart vissza a szervezet, mert ezekre mind-mind szüksége van az egészséges baba „felneveléséhez”, és a majdani szüléshez is szüksége lesz. A súlygyarapodás tehát nem automatikusan hízás, tehát akik ezzel riogatnak, azok nem igazán tudják, miről beszélnek alapvetően… De ettől függetlenül könnyű átesni a ló túloldalára.

Egyél, amennyi jólesik, viszont vacak ételek helyett próbálj esetleg saját kezűleg készített, tápláló étkeket fogyasztani, egészségesebb alternatívákat találni a baba és a mama közös érdekében! Így ráadásul csökkentheted a vizesedés, a kéz- és lábdagadás esélyét is.

Mindig gondold meg, hogy valóban szükséged van-e a táplálékra, vagy épp csak unatkozol? Napi szinten 200-300 plusz kalóriát igényel csak a baba ellátása, az pedig kimerül egy-két Balaton-szeletben vagy 3-4 narancsban, esetleg egy sonkás szendvicsben, tehát biztosan nem kell 3-4ezer kalóriával többet bevinned. A plusz kilók java része eltűnik a szülés után, de 25 plusz kiló nem fog olyan könnyen lemenni, ráadásul egyéb kockázatokat is hoz magával az extra túlsúly. Mindez persze alkat kérdése is, van, aki 16 kilót hízik, és gyorsan leadja, de van, aki csak 7-et, és az is rajta marad… Figyelj oda magadra, ez a lényeg, később áldani fogod az eszedet.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 16. hete

Miből lesz a cserebogár? A magzat már kész emberi lény!
A magzati fejlődés következő sarokköve az agy csodálatos alakulása. A 16 hetes magzat szervezete és idegrendszere egyre érettebbé válik, ez azt is jelenti, hogy már érzi a te hangulatodat is. Ha stresszes vagy, ő is az lesz, ha vidám vagy, rá is átragad – nem biztos, hogy fickándozik tőle, de kisimultabb lesz ő is.

A látóhártyája is fejlődésnek indul, lassan eldől, milyen színű lesz a szeme születéskor. Már érzékel némi fényt a hasadon átszűrődve is, de természetesen még sokat kell alakulnia a kis szemeinek a szülés körüli állapot eléréséhez.

Méreteit tekintve a BPD most 36 mm, az FL pedig 22 mm körül van.

Kövesd te is velünk a terhesség izgalmas alakulását hétről-hétre!

Vélemény, hozzászólás?