Terhesség hétről-hétre 15. hét

A terhesség 15. hetében a baba már gyakorolja a légzőmozgásokat, pedig nincs is odabent levegő! Tudj meg többet!

Anyai szervezet – terhesség 15. hete

A terhesség 15. hetére már egyre inkább megterhelő lehet a terhesség fizikailag és lelkileg is. Már nem a terhesség első jelei és a korai terhesség tünetei kínoznak, hanem inkább a súlygyarapodás, a vizesedés és a valódi, édes teher. Van, akiknél külső szemlélő ilyenkor még nem látja, hogy nőne a pocak, de te már biztosan érzed, hogy ha bele is férsz korábbi ruhádba, hát valahogy egyáltalán nem kényelmesek. Rosszul esnek a hasban feszülős, szűkülő ruhák, van, aki nem tudja elviselni, hogy bármi a pocakjához vagy a melleihez érjen. A kismamák ilyentájt már szépen kikerekednek, és bár vicces lehet, de sokszor előfordul, hogy először férfi kollégák és ismerősök veszik észre és kérdeznek rá: babát vársz? (Talán mert ők figyelnek a nőkre melltájékon többet? 😉)

Meg kell birkóznod az egzisztenciális kérdésekkel is, így érdemes beszélned a munkáltatóddal is, hogy hogyan tudjátok megoldani a további foglalkoztatásodat. Könnyen lehet, hogy a rokonaid is aktivizálni kezdik magukat és a kéretlen tanácsokhoz, beszólogatásokhoz is hozzá kell szoknod.

Ha 35 év felett vagy, készülj fel, hogy amniocentézist szeretnének majd végeztetni rajtad, ami egy fájdalmas, sokak által feleslegesnek ítélt, nem kötelező orvosi vizsgálat, és biztos, hogy több konzultációt is fog igényelni az orvosoddal. Ha a babával egyébként nagy gond lenne, az eddigre elvégzett ultrahangokon már vélhetően felbukkant volna ennek valamilyen jele. Fontos, hogy ne aggódj, és fontos, hogy keress beszélgetőpartnereket is, hiszen sokan járnak veled most egycipőben: évente közel százezer gyerek születik, tehát azon a napon, amikorra a te gyermekedet várod, még további 273 gyermek meg fog születni, de az előtte-utána hetekben is. Nagyon sok barátot szerezhetsz az interneten pusztán az által, hogy körülbelül egy időben fogtok szülni. Egy tipp: inkább fórumokat keress, ott tartalmasabb lehet a beszélgetés, mint egy őrültekháza-jellegű, hatalmas Facebook csoportban.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 15. hete

A 15 hetes magzat már valóban gyakorolja a légzőmozgásokat, bár odabent nincsen számára levegő, csupán a magzatvíz áll rendelkezésére. Persze, a tüdő még nem is fejlődött ki teljesen, az majd a magzati fejlődés egyik következő mérföldköve lesz. Továbbra is rengeteget mozog, feszíti magát, bukfencezik, és ránézésre már senki nem tévesztené el, hogy egy emberpalántát lát maga előtt. Ettől a héttől kezdve már nem nagyon lehet az ülőmagasságát mérni, mert akkora nagy a baba, így aztán a további méretek lesznek a jelentősek. 15 hetesen a fejátmérője 31 mm, a combcsont hossza pedig 17 mm körül van, tehát már igazi kis babuci.

Kövesd a terhesség hétről-hétre rovatot, hogy minél felkészültebb anya lehess és felhőtlen lehessen a baba és a mama élete!

Vélemény, hozzászólás?