Terhesség hétről-hétre: 14. hét

A terhesség 14. hete is számos örömöt tartogat! Tarts velünk, hogy megtudd, melyek ezek!

Anyai szervezet – terhesség 14. hete

A terhesség 14. hetében már megnőhet a melleid vérellátottsága és az érhálózat is láthatóvá válhat rajtuk. Akár már néhány csepp előtej vagy kolosztrum is megjelenhet, de ez inkább később lesz jellemző.

Nem kell emiatt aggódnod, ha már most megjelenik, ez teljesen természetes jelenség, egyike a terhesség tüneteinek. Régen akár terhesség első jelei közé is tartozhatott, amikor még nem voltak ilyen modern műszerek és ilyen koncentrált az egészségügyi szolgáltatások jelenléte a terhesség végigkísérésénél. Ez az előtej fogja táplálni a kicsit a születés utáni első pár napban, amíg a mama tejbelövellése meg nem történik.

Megjelenhet már egy függőleges, barnás csík is a hasadon, afféle elszíneződés, de ez alkatfüggő, van, akinél nagyon korán, és van, akinél soha nem tűnik elő. Ez is a terhesség hormonális tünete és általában a szülés után hamarosan el is fog múlni.

Ha a gyakori vizelési inger ellenére is sok vizet iszol és nem átalkodsz kimenni a mosdóba minden egyes alkalommal, amikor szükségét érzed, akkor csökkentheted az ekkor sajnos gyakrabban előforduló húgyúti fertőzések kockázatát. Szóval igyál, de ne cukrosat!

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 14. hete

A 14 hetes magzat már egyre ügyesebb, mozgékonyabb és hajlékonyabb. Tudja mozgatni és hajlítani a kezeit és a lábait, illetve megjelentek már a körmei is. Ülőmagassága körülbelül 81 milliméter, lassan már nem férne el apa tenyerében sem.

A magzati fejlődés ekkor is rohamos mértékű. Lassan az idegrendszere is elkezd fokozott szinten működni. Megjelennek az első hajszálak, bár a hajszín még a születés után is alakulhat. Ilyenkor már nagyon babaszerűek a csemeték, ultrahangon, főleg 4D-sen nem győzünk bennük gyönyörködni. De még nagyon icipicik is, tehát ha azt érzed, hogy szeretnéd mindenáron megóvni mindentől, az bizony egy jó jele annak, hogy agyban is egyre felkészültebb vagy az anyaságra.

Ha szeretnéd megismerni, hogy mi történik a leendő anyával és a babával, kövesd te is figyelemmel a terhesség hétről-hétre sorozatunkat!

Vélemény, hozzászólás?