Terhesség hétről-hétre: 13. hét

A terhesség 13. hetétől kezdve ismét több energiád lehet! Ideje végre élvezni a várandósságodat!

Anyai szervezet – terhesség 13. hete

A terhesség 13. hetére talán egy kicsit megnyugodhatsz és fellélegezhetsz, hiszen a terhesség első jeleinek titulált mama-rosszullétek, az émelygés és a hányás talán már kezdnek elkerülni. Van, akinél ez egyik napról a másikra megtörténik, van, akinél fokozatosan javul a helyzet. Általánosságban a második trimeszter a legnyugisabb, legbékésebb terhesség-időszak, hiszen ekkor még nem olyan nagy a teher, cserében minden csodálatos, kényelmes és várakozással teli.

A terhesség tünetei között már érezheted a méhszalagok és a bőröd nyúlását, hiszen tágulniuk kell, helyet kell biztosítaniuk a majd egyre inkább növekvő és hízó magzatnak. Ez belső égő-feszülő, nem épp kellemes, olykor picit nyilalló érzésként hat az alhas környékén, főként oldalsó részeken, de ijedtségre semmi okod: ez egy természetes jele a tested változásának.

Ügyelj az ínyed és a fogaid épségére is! Ha még nem voltál fogászati ellenőrzésen, akkor siess, hiszen, ha van probléma, akkor még kijavíthatják azt, viszont a terhesség későbbi szakaszaiban már nem szívesen nyúlnak a fogaidhoz, az újszülött mellől pedig nehéz lesz elszabadulnod!

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 13. hete

A 13 hetes magzat tovább fejlődik, élvezi, hogy még van elég hely számára a pocakodban, ahol mocoroghat, forgolódhat. Ritka, hogy ezt érzi az anya, de azért bizony előfordulhat. A baba ülőmagassága ekkor körülbelül 68 milliméter, tehát már jelentős méretekkel rendelkezik őkelme/őnagysága.

A baba hallása tovább finomodik, már érzékeli a hangokat és a rezgéseket is a bőrén keresztül. Bár a szemek és a fülek már elérték közel végleges helyüket, természetesen a hallás és a látás még nem tökéletes. Az majd a magzati fejlődés következő mérföldköveinek egyike lesz.

Ne felejtsd el minden héten elolvasni a terhesség hétről-hétre sorozatunk következő részét, hogy felkészült anya lehess!

Vélemény, hozzászólás?