Terhesség hétről-hétre: 8. hét

A terhesség 8.hetében már láthatjuk a baba arcát!

Anyai szervezet – terhesség 8. hete

A terhesség nyolcadik hete körül a méhed már rohamos növekedésnek indult, ami nyomni fogja a hólyagodat, így egyre gyakrabban fogod érezni azt, hogy ki kell menned a mosdóba. A terhesség első jelei mellett ez a terhességi tünet is végig kísérheti a várandóságodat.

A terhesség tünetei között szerepelhet még a mell megnövekedése és elnehezülése, ezért ekkorra már érdemes lehet nagyobb, kismama-melltartóra váltanod.

Ha még nem voltál ultrahangon, most már illik elmenned. Szerencsés esetben az első trimeszteri, úgymond kötelező ultrahang-vizsgálattal is összemoshatod.

Ami az érdekes: eddig hetekben számoltunk, de ezzel az időponttal eljutottál már a 2 hónapig, és indul a harmadik hónap meghódítása. Gondolnád, hogy már csak 7 hónap van hátra? Azt már fél lábon is kibírod, igaz? 😉

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 8. hete

A magzati fejlődés következő állomása az arc formálódása, elkezd kialakulni az állkapocs, illetve az orr és a fogak is jellemzően látszanak már. A 8 hetes magzat lassan elkezd csontosodni, a csontsejtek átveszik a porcok helyét.

Tovább növekszenek a baba végtagjai, formálódnak az ujjai. Elkezdenek látszani az erek, az érhálózat, hiszen a keringési rendszer is tovább erősödik.

A belek ekkor még a köldökzsinórban fejlődnek, később átkerülnek a baba testébe.

A baba ülőmagassága, tehát a feje búbjától a popsijáig 17 mm körül van a betöltött 8. hét első napján.

Anya és baba fejlődését kövesd nyomon te is a terhesség hétről-hétre szekciónkban!

Vélemény, hozzászólás?