Terhesség hétről-hétre: 9. hét

A terhesség 9. hete már számos terhességi tünettel jár és a baba is sokat fejlődik ebben az időszakban.

Anyai szervezet – terhesség 9. hete

A terhesség kilencedik hetében már valószínűleg minden tipikus tünet jelentkezik a mamánál a terhesség első jelei közül.

A terhesség tünetei lehetnek ekkor már az úgynevezett kívánósság, amikor bizonyos ételeket előnyben részesítesz másokkal szemben.

Továbbra is megmaradhatnak a reggeli rosszulléteknek nevezett, sokszor egész napos émelygéssel, hányingerrel, hányással vagy szédüléssel járó időszakok.

Nehezebb a mell és feszül a pocak, így nagyobb melltartóra és nagyobb, vagy inkább kényelmesebb, bővebb ruhákra lehet szükséged.

A fáradtság is állandósulhat, így többet kell pihenned leendő mamaként. Ha teheted, akkor lassíts a tempón és kérj segítséget a házimunkában!

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 9. hete

A magzati fejlődés következő állomása az, hogy az embrió lassan emberi alakot kezd ölteni, felismerhető lesz úgy, mint egy kész kis emberi lény, és rohamosan növekszik.

A 9 hetes magzat már képes behajlítani a kezét és a lábát, hiszen ekkor már elkezdenek formálódni az ízületek is a kis testében. Bár 9 hetes magzatként a baba feje még mindig aránytalanul nagy a testének többi részéhez képest, már fejlődik az arca, kialakulnak az orrcimpái és lassan képes lesz a szemhéját is kinyitni és becsukni.

Ülőmagassága a 9 hetes magzatnak 23 mm körül alakul, de napról-napra növekszik.

A kisbaba belei 9 hetes magzat korában lassan átkerülnek a köldökzsinórból a hasába és a testének részeivé válnak.

Hamarosan anya leszel! Hogyan változol? Tudd meg a terhesség hétről-hétre rovatunkból!

Vélemény, hozzászólás?