Terhesség hétről-hétre: 10. hét

A terhesség 10. hetében már magzatról beszélhetünk, aki akkora, mint egy szilva, és már számos életfunkciója is ellenőrizhető.

Anyai szervezet – terhesség 10. hete

A terhesség 10. hete körül már egyre jobban gyötörhetnek a hormonális változások.

A terhesség első jelei közül az emésztési panaszok veled lesznek, de még éhesebb, szomjasabb, kívánósabb lehetsz. Igyekezz egészséges ételekkel és tiszta vízzel pótolni a megnövekedett tápanyag- és folyadékszükségletet, kerüld az egészségtelen nassolnivalókat, hiszen ezektől csak fokozódhat a székrekedés és a pattanások száma!

A terhesség tünetei közül jellemző lehet még mindig a fáradtság.

Ezekben a napokban már túllehetsz egy-két vizsgálaton, háziorvosi viziten, és a védőnővel is felvehetted a kapcsolatot. Az élet elkezd a terhességed körül forogni, és ezt egyre nehezebb lesz mások firtató kérdései elől elrejteni. Vannak, akik a 12. hétig nem beszélnek a babájukról, babonából vagy egyszerűen csak érzik, hogy védeni szeretnék őt a kíváncsiskodóktól. Ez bizony normális anyai jel, mint ahogy az is, hogy legszívesebben ország-világ előtt kikürtölnéd a várandósságod tényét. Lesz még rá időd 😊.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 10. hete

A 10 hetes magzat már valóban magzatnak nevezhető, ekkortól dukál neki ugyanis valójában ez az elnevezés. A súlya már 5 g körüli is lehet, ülőmagassága – fenekétől a feje búbjáig mérve – pedig 30-40 milliméter jellemzően.

Szépen fejlődnek a végtagok, már látszik a csuklója és a bokája is a felvételeken. Formálódik az arc, megjelennek a finomabb vonások.

A magzati fejlődés következő állomása a fogkezdemények megjelenése.

Bár a külső nemi szervek is elkezdenek már kialakulni, még pár hétre szükség lesz ahhoz, hogy biztosan kivehető lehessen a baba neme.

Többet szeretnél tudni? Olvasgass a terhesség hétről-hétre sorozatunkban!

Vélemény, hozzászólás?