Terhesség hétről-hétre: 11. hét

A terhesség 11. hetétől már nehezebbnek érezheted magad, elkezdhetsz mamaként mozogni és viselkedni is.

Anyai szervezet – terhesség 11. hete

A terhesség első jelei talán már múlófélben lehetnek ekkorra, helyettük azonban újak jelentkezhetnek.

Ilyenkor már beléphet a terhesség tünetei közé a lábfájdalom, a láb elnehezülése, görcsölése, a visszerek megjelenése vagy megduzzadása. Az úgynevezett lábikragörcs normálisnak számít a terhesség alatt, nem kell megijedned tőle! Ezek akkor is előjöhetnek, ha még egy grammot sem híztál. A szervezeted nemcsak úgy alakul át, hogy megnő a hasad, hanem számtalan más változási folyamat is zajlik, amikről „menet közben” igazából tudomásod sincs.

Ekkorra már valószínűleg megváltozott a szexuális aktivitásod is. Ne aggódj, ez is egyike a terhesség tüneteinek! Az is normális, ha az álmosságtól, fáradtságtól, emésztéssel kapcsolatos kellemetlenségektől gondolni sem tudsz a szexre, de az is lehet, hogy megnövekszik a szexuális étvágyad! Mindez normális, beszéljetek róla a pároddal, hiszen ő is zavarban lehet az ilyen változások miatt, és az apukák általában vigyázni akarnak a mamára és a babára. Ez jó kis közös önismereti kaland ilyen szempontból is!

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 11. hete

A 11 hetes magzat súlya nyolc gramm körüli lehet, ülőmagassága pedig akár a hatvan millimétert is elérheti. A feje lassan kezd hozzáalakulni a testéhez, kezdi elveszíteni az aránytalanságát, vagyis kezdi elnyerni arányosságát.

Némiképpen fellégezhetsz, hiszen lassan túl vagy a kritikus időszakon, a baba létfontosságú szervei kifejlődtek.

Lassan ideje elmondani azoknak a barátoknak, rokonoknak, akikkel szívesen megosztanád, hogy babát vársz, hiszen a magzat fejlődése eléri ehhez az ideális mértéket. De ha még várnál a sorsfordulónak tekintett 12. hétig, az sem gond, történjen minden a te igényeid szerint!

A 11. héttől már nemcsak a baba ülőmagasságát mérik, hanem a fejátmérőt (BPD), fejkörfogatot (HC), has körfogatot (AC) és csombcsont hosszt (FL) is.

Mindig figyelik, hogy ezen adatok összhangban legyenek egymással, és ha bármi eltérés mutatkozik, akkor az orvos kiemelt figyelmet fog fordítani a babára. Az ultrahangos gépek kijelzik ezen méretek alapján a szülés várható időpontját és azt is, hogy a baba pontosan mennyi idős.

Ezek vizsgálatonként eltérhetnek, hiszen nem vagyunk egyformák az anyaméhben sem, tehát néhány nap ide-oda majd mozogni fog az ilyen vizsgálati eredmények éppen aktuális tükrében. Ezeken soha ne aggódj, ezek csak információk, tehát ha egyik alkalommal egyik napra, másik alkalommal meg egy héttel korábbra vagy későbbre számolja a gép a szülés várható időpontját, akkor ezek miatt egy pillanatig se aggódj, a szülés pillanata még nagyon odébb van, majd ezek az adatok befixálódnak egy időintervallumba, amihez természetesen az utolsó menstruáció első napja is számításba fog kerülni.

Tudj meg mindent a baba és a mama átalakulásáról a terhesség hétről-hétre sorozatunkból!

Vélemény, hozzászólás?