Terhesség hétről-hétre 30. hét

A terhesség 30. hetében a babád már pislogni is képes! Tudj meg többet!

Anyai szervezet – terhesség 30. hete

Hol vannak már a terhesség első jelei? Valószínűleg már csak jóleső nosztalgiával töltenek el. A 30. hétben ugyanis a terhesség tünetei már nagy valószínűséggel eluralkodtak rajtad és bizony minden egyes mozdulatod a babáról szól, de persze mindez éppen ettől is olyan gyönyörű! Már egyre kényelmetlenebb lehet az alvás és ha véletlenül épp sikerülne is egy kicsit szundikálni, hamar felébreszt majd a vizelési inger, vagy egy-egy nagyobb rúgás-fordulás-bukfenc kísérlet odabentről.

A baba saját bioritmusa már felismerhető: észreveheted azt is, hogy mikor te eszel, utána ő fickándozik fél órát, majd órákra beszunnyad. Nem csoda: az ő agyába is eljutnak már a tápanyagok, és reagál rájuk, aktívkodik, majd kipiheni magát, és te ezt már előre tudni fogod, hiszen egyre jobban ismered őt.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 30. hete

A 30 hetes magzat már alig-alig fér el a pocakodban, így próbál kicsit mozgolódni, forgolódni, keresi a helyét. A magzati fejlődés során tovább keményednek a csontjai, a vörösvérsejtek pedig lassan elkezdenek a csontvelőben termelődni a máj helyett.

A baba szemhéjai lassan elválnak a szemeitől, így pislogni is képes lesz már. Lehet, hogy lassan már be is fordul fejjel a szülőcsatornába, készülődik a szüléshez – ezt körülbelül innentől kezdve rendszeresen figyeli majd a nőgyógyász a vizsgálatoknál. A bőrét borító finom szőrzet lassan kezd eltűnni, de akár a szülés után is maradhat még egy kicsi – ez általában alkatfüggő.

A 30 hetes baba méretei: BPD 76 mm, FL 58 mm körül alakul. A súlyát az orvos különböző módszerekkel tippeli, hogy ebből is lássa, hogy megfelelően fejlődik-e. Figyelik a magzatvíz mennyiségét, hogy van-e elég helye mozgolódni, és hogy megfelelő-e a lepény vérellátottsága.

A terhesség hétről-hétre egyre nehezebbé válik, viszont az anyává válás pillanata egyre közelebb lesz! Tarts ki és tarts velünk addig is és légy nagyon boldog kismama!

Vélemény, hozzászólás?