Terhesség hétről-hétre 30. hét

A terhesség 30. hetében a babád már pislogni is képes! Tudj meg többet!

Anyai szervezet – terhesség 30. hete

Hol vannak már a terhesség első jelei? Valószínűleg már csak jóleső nosztalgiával töltenek el. A 30. hétben ugyanis a terhesség tünetei már nagy valószínűséggel eluralkodtak rajtad és bizony minden egyes mozdulatod a babáról szól, de persze mindez éppen ettől is olyan gyönyörű! Már egyre kényelmetlenebb lehet az alvás és ha véletlenül épp sikerülne is egy kicsit szundikálni, hamar felébreszt majd a vizelési inger, vagy egy-egy nagyobb rúgás-fordulás-bukfenc kísérlet odabentről.

A baba saját bioritmusa már felismerhető: észreveheted azt is, hogy mikor te eszel, utána ő fickándozik fél órát, majd órákra beszunnyad. Nem csoda: az ő agyába is eljutnak már a tápanyagok, és reagál rájuk, aktívkodik, majd kipiheni magát, és te ezt már előre tudni fogod, hiszen egyre jobban ismered őt.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 30. hete

A 30 hetes magzat már alig-alig fér el a pocakodban, így próbál kicsit mozgolódni, forgolódni, keresi a helyét. A magzati fejlődés során tovább keményednek a csontjai, a vörösvérsejtek pedig lassan elkezdenek a csontvelőben termelődni a máj helyett.

A baba szemhéjai lassan elválnak a szemeitől, így pislogni is képes lesz már. Lehet, hogy lassan már be is fordul fejjel a szülőcsatornába, készülődik a szüléshez – ezt körülbelül innentől kezdve rendszeresen figyeli majd a nőgyógyász a vizsgálatoknál. A bőrét borító finom szőrzet lassan kezd eltűnni, de akár a szülés után is maradhat még egy kicsi – ez általában alkatfüggő.

A 30 hetes baba méretei: BPD 76 mm, FL 58 mm körül alakul. A súlyát az orvos különböző módszerekkel tippeli, hogy ebből is lássa, hogy megfelelően fejlődik-e. Figyelik a magzatvíz mennyiségét, hogy van-e elég helye mozgolódni, és hogy megfelelő-e a lepény vérellátottsága.

A terhesség hétről-hétre egyre nehezebbé válik, viszont az anyává válás pillanata egyre közelebb lesz! Tarts ki és tarts velünk addig is és légy nagyon boldog kismama!

Az inSPIRIT Shopban számos olyan terméket találsz, ami segít a terhesség alatt és után is, válogass most!>>

Vélemény, hozzászólás?