Terhesség hétről-hétre 31. hét

A terhesség 31. hetében már valószínűleg minden gondolatod és cselekedeted a babádról szól és ez teljesen természetes.

Anyai szervezet – terhesség 31. hete

A terhesség első jeleihez kicsit hasonlóan a 31.hétben is a terhesség tünetei között szerepelhet a fáradtság és a kialvatlanság. Ekkor már azt tapasztalhatod magadon, hogy nem igazán foglalkoztat más téma az anyaságon és a babaváráson kívül. Nehéz már másról beszélgetni veled és a legszükségesebb dolgokat is elfelejtheted, mert az agyad is már csak egy témával képes foglalkozni. Jó hír, hogy ez teljesen normális és nem érdemes aggódni miatta. Sőt, nemcsak normális, hanem szükséges is, hiszen ez a belső változás az embergyermekek túlélését hivatottak szolgálni.

A lehetőségekhez képest kielégítő mennyiségű és minőségű, egészségesebb és kiegyensúlyozottabb táplálkozással, esetleg vitaminokkal enyhíthetsz picit a kimerültségen. Ha pedig teheted és bírod, akkor próbálj még picit sétálgatni, kimenni a levegőre, de csak annyit, amennyi jól esik. Ha érzed, hogy alul ég a hasad a méhszájadnál, akkor inkább pihenj felpolcolt lábbal, kreatívkodj, kézimunkázz, olvass – bár hallottunk már olyanról, hogy a baba nem hagyta olvasni a mamát, olyannyira rugdosott, hogy a fotelben és ágyban olvasást fel kellett függeszteni. Ilyenek ezek a lurkók 😊.

Pihenj, amennyit csak tudsz, de tényleg! Alhatsz napközben, heverészhetsz egész nap, és kezdd el beosztani úgy az idődet, hogy ha érzed, hogy fáradsz, akkor elengeded a görcsös ragaszkodást például a takarításhoz, meg például a makulátlan rendhez. Majd amikor már ott lesz a békésen szuszogó csemete, akkor fogod megérteni, hogy ennek a lelassulánsak élettani és evolúciós szükségessége is van: az ember nem lenne a legokosabb faj a világon, ha a szülésre készülő nők nem húzódnának be és nem pihennének a nagy nap előtt!

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 31. hete

A 31 hetes magzat pupillái már képesek kitágulni a fény hatására, bár a gyakorlatban még nem igazán éri annyi fény a hason keresztül, hogy a magzati fejlődés eme mérföldköve túl nagy szerephez jusson jelenleg. Lassan túl lesztek az utolsó kötelező ultrahang-vizsgálaton is, de persze ez nem jelenti azt, hogy ne kellene továbbra is látogatni a kórházat vagy a nőgyógyász rendelőjét.

A 31 hetes baba méretei BPD 80 mm, FL 59 mm körül alakulnak. A méretei ellenőrzésére azért van szükség, hogy azonnal kiderüljön, ha nem fejlődik megfelelően. Hála az orvostudománynak, ma már bármi probléma is adódna, gyakorlatilag mindenre van megoldás. A szép nagyra növekedését szolgálhatod azzal, ha eleget pihensz és nem idegeskedsz semmin. Nyugalom, nem fogsz ellustulni, az újszülött kisgyermeked úgysem fog ilyesmire lehetőséget hagyni 😊.

Ha esetleg egy kevésbé okos rokonod azt találná mondani, hogy ha túl sokat pihensz, akkor majd nem bírod megszülni a babát, akkor gondolatban simogasd meg az illető buksiját, fűzd hozzá, hogy „Ülj le, egyes”, majd beszélgess vele inkább időjárásról. De az abbéli meglátásaira se hallgass egy pillanatig se!

További baba-mama tippekért folytasd terhesség hétről-hétre rovatunk olvasását és legyél felkészült anya!

Vélemény, hozzászólás?