Terhesség hétről-hétre: 32. hét

A terhesség 32. hetében a baba már mindent tud, mindent hall, mindent lát és mindent érez – vagy mégsem?

Anyai szervezet – terhesség 32. hete

A terhesség tünetei a mindennapjaid részévé váltak. Egyre többet kell pihenned, egyre nehezebb az alvás – sokan drasztikusan kénytelenek változtatni az alvási procedúrájukon, és akár félig ülve kell aludniuk, párnákkal minden oldalról jól megtámasztva – apropó, a szoptatós párna már ilyenkor is jó szolgálatot tehet! Egyre jobban nyom a pocakod és egyre gyakoribb lehet a vizelési inger, mert a baba a húgyhólyagoddal is szeret még focizni. Közben pedig hétről hétre, esetleg még gyakrabban kell baba- és mama-vizsgálatokra járnod, például NST-re.

Lehet, hogy már elkezdődött nálad a fészekrakási vagy anyasági ösztön kiélése, de lehet, hogy csak később fog, majd írunk még erről. A lényeg: bármit is rendezkednél és szervezkednél magad körül, tedd meg, és vonj be mindenkit, aki segíthet ebben! Vezess listákat bátran, így nem kell fejben tartanod mindent.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 32. hete

A 32 hetes magzat már szinte mindent tud rólad, amit odabentről érzékelhet, ugyanis már mind az öt érzékszerve szinte teljesen kifejlődött. A magzati fejlődés ezen szakaszában a babád hallja a gyomrod korgását és a zenét, amit hallgatsz, érzékeli a levegővételedet, meg tudja különböztetni a világosságot a sötétségtől – persze, a külvilágot csak tompítva és torzítva érzékeli a pocakodon keresztül.

No és persze már ő is minden erejével készül a világra jövetelére.

A 32 hetes baba méretei: BPD 81 mm, FL 62 mm körül alakulnak. Egyébként a méretei – például a súlya – már leginkább attól függenek, hogy mit örököl tőletek, szülőktől, vagy épp nagyszülőktől. Az orvos ezeket is figyelembe szokta venni, amikor azt vizsgálja, hogy megfelelő méretű-e a bentről figyelő csemete.

Terhesség hétről-hétre: tarts velünk az utolsó nagy hajrában is, hiszen még csak ezután dől el nagyon sok minden, na és persze a neheze még hátravan!

Vélemény, hozzászólás?