Terhesség hétről-hétre 29. hét

A terhesség 29. hetétől egyre gyakrabban kell majd bejárnod a kórházba, hiszen bő két hónap múlva már anya leszel!

Anyai szervezet – terhesség 29. hete

A terhesség későbbi jelei, a tested átalakulásából eredő terhességi tünetek, például a gyomorégés és a reflux már mindennapos társaddá válhattak, bár már nem feltétlenül a hormonváltozás, inkább a baba súlya és az egyre kisebb hely okozza őket. A gyomorégésen elegendő folyadékfogyasztással, de az is lehet, hogy a citromos víz vagy a kóla fog segíteni. Hanyagold a szódabikarbónát – ezt szokták ajánlani gyomorégésre – mert ez semlegesíti ugyan a gyomorsavadat, de a gyomorsavnak erősnek kell lennie, máskülönben hogyan emésztesz és hogyan hasznosítod a létfontosságú tápanyagokat? Szóval savlekötők tabuk legyenek.

Igyekezz az utolsó baba- és mamaholmik beszerzésével és ideje megtervezned a szüléshez az utazótáskádat is! Járj utána, hogy mit kér elvileg a kórház, ahol szülni szeretnél és abból mit tudsz megvalósítani, hiszen ekkor még kényelmesen megrendelhetsz egy-egy dolgot!

Készülj fel, hogy a kórházi protokolltól és az állapotodtól függően lassan elvárják majd, hogy egyre sűrűbben jelentkezz ellenőrzésre, esetleg be is fektethetnek ha például magas a vérnyomásod, vagy fehérje van a vizeletedben (ne aggódj, ezek iszonyú ritkán fordulnak elő, de érdemes felkészültnek lenni a váratlan helyzetekre is). Ha felvértezed magad információkkal, könnyebb lehet bármilyen kihívás.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 29. hete

A 29 hetes magzat agya már olyan nagy, hogy a koponyacsontjait tágítani kezdi annak érdekében, hogy elférjen. Az egyre növekvő, összetettebbé és érettebbé váló agya egyre több helyet igényel. A magzati fejlődés ezen pontján a baba már megfelelően lát és képes tapintani, szagolni, ízlelni is.

A 29 hetes baba méretei: BPD 75 mm, FL 55 mm körül alakul. Az ultrahangos gépek a testméreteiből a súlyát is meg tudják tippelni, bár nagy összegben ne fogadj azért a méreteire, majd kiderül minden, mikor megszületik.

Egyre közelebb a nagy nap! Kövesd a terhesség hétről-hétre sorozatunkat az utolsó időszakban is, hogy minél több információ legyen a kezedben!

Vélemény, hozzászólás?