Terhesség hétről-hétre: 28. hét

Elérkezett a terhesség 28. hete! Lássuk, mit tartogat számotokra!

Anyai szervezet – terhesség 28. hete

A terhesség tünetei és jellegzetességei mellett ideje most már a szülésre, és a szülés utáni időszakra, az anyaságra készülnöd – még ha csak fejben is.

A babaruhák és a babaszoba bútorzata mellett számos apróbb dolog beszerzését érdemes már megszervezned. A babamérleg, légzésfigyelő, bébiőr, mózeskosár, autós gyerekülés, hordozókendő és hasonlók kiválasztása, kipróbálása, az árak összehasonlítása most még viszonylagos nyugalomban lehetséges.

Ne feledkezz el a mama-kellékekről sem, hiszen a mellszívó, a jó minőségű szoptatós fotel, a szoptatós melltartó, a szoptatós-betét használatával sok idegeskedést megspórolhatsz! Szükség lehet bimbóvédő krémre, de a babakencék területén is fel kell fejlődnöd.

Igyekezz garanciás termékeket választani vagy olyasmit, ami később eladható vagy elcserélhető – nyilván azokra gondolunk itt, amik nem fogyócikkek. A babák általában 52-56 cm környékén és 2.5-3.5 kilós súllyal születnek, tehát kisruhák és pelenka tekintetében ezekkel a méretekkel nyugodtan számolhatsz. Ruháknál vedd figyelembe azt is, hogy nem baj, ha picit nagyobbak méretben, de kisebb semmiképp nem lehet egyik sem, mert az akadályozza majd az újszülött mozgását, és néhány baba ettől ideges tud lenni 😊. (Viccen kívül.)

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 28. hete

A 28 hetes magzat már a legtöbb fontos mérföldkövet elérte a magzati fejlődéssel kapcsolatosan. Szépen hízik már, szépen javul az izomtónusa is, a tüdeje is alkalmas már a légcserére. A külső nemi szervek már szépen látszódnak, de még egy picit továbbra is alakulni fognak, és hát még mindene növekszik, gömbölyödik, babásodik. A haja már akár centi hosszú is lehet. Ha valamilyen szervi baja van valamelyik szülőnek, akkor körülbelül ekkortájt szoktak például célzott babaszív-ultrahangot végezni, hogy kiderüljön, ha majd a pindúrnak születéskor extra ellátásra lenne szüksége.

A 28 hetes baba méretei: BPD 72 mm, FL 54 mm körül alakulnak.

Kövesd terhesség hétről-hétre rovatunkat és készülj fel velünk együtt a csodálatos anyaságra!

Vélemény, hozzászólás?