Terhesség hétről-hétre: 27. hét

A terhesség 27. hetében már ideje elkezdeni az anyává, mamává válással foglalkozni.

Anyai szervezet – terhesség 27. hete

A 27. hétben a terhesség megélésének kiteljesedései képezik a mindennapjaid részét.

Ha még nem tetted, mindenképpen beszélj most már a munkáltatóddal a pénzügyekről, hiszen már bármikor szükség lehet a szabadságra, esetleg betegállományra. A 2020-as pandémia megtanította a világot arra is, hogy egyáltalán nem kell magadra nézve kötelezőnek érezned, hogy a munkából menj majd szülni. Nyugodtan maradj otthon, ha megteheted és pihenj inkább, mintsem robotolj! Felejtsd el a home office-t is, hiszen hazavinni a munkát még egyedülállóként sem egészséges, nem még kismamaként!

Érdemes célzottan elkezdeni a mama- és babaholmik beszerzését, hogy még kapkodás nélkül, nyugodtan tudjatok nézelődni, válogatni. Ha fontosnak érzed, védd a környezeted és persze kíméld a pénztárcádat is, de persze, az is teljesen érthető, ha inkább a szíved után mennél és néha elcsábulsz a szebbnek, jobbnak ítélt babaholmi kapcsán. A legnagyobb kiadást a bútorok és a babajármű fogja jelenteni, kisruhákból még ne tárazz be tucatjával, mert sok baba okozott már meglepetést azzal, hogy vagy kisebbnek, vagy nagyobbnak született a vártnál. 😊

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 27. hete

A 27 hetes magzat már egyre több zsírt és izmot épít be a szervezetébe. Ezért egyre nagyobb szerepet kap az anya megfelelő táplálkozása is.

Igyekezz ügyelni a súlyodra és próbálj elegendő folyadékot fogyasztani, hiszen mindkettőtök érdeke, hogy a túl nagy hízás ne torkolljon terhességi cukorbetegségbe és a magas vérnyomásnak, toxémiának se nyiss ajtót! (Bár ez utóbbinak nincs köze a hízáshoz, ez csak egy tévhit.) Egy jó minőségű, természetes összetevőket tartalmazó multivitamin szedése támogathatja a magzati fejlődést, egyeztess erről a védőnővel és a nőgyógyásszal is, de a háziorvosnak is lehetnek jó ötletei.

A 27 hetes baba méretei: BPD 68 mm, FL 50 mm körül alakul.

Egyre közelebb a nagy nap! Terhesség hétről-hétre rovatunkkal könnyebben eltelhet az idő! Tarts velünk!

Vélemény, hozzászólás?