Terhesség hétről-hétre 26. hét

A terhesség 26. hete már nemcsak az anya, de a baba is elkezdhet izgulni a következő hetekkel kapcsolatban.

Anyai szervezet – terhesség 26. hete

A terhesség első jelei már rég a múlt ködébe vesztek, de a terhesség tünetei már szó szerint feszültséget okozhatnak. Ekkorra már nagy valószínűséggel elkezdett megfeszülni a bőröd és könnyen lehet, hogy akár sötétebb lilás csíkok, úgynevezett striák is kialakultak már. Sajnos, vannak köztünk olyanok, akik alkatilag hajlamosabbak a striákra, így nem igazán tudunk mást tenni, mint elfogadni őket és az anyaság, kismamaság csodálatos jeleként betudni őket. Egyébként valamelyest enyhíthet a striákon vagy terhességi csíkokon egy jó minőségű, természetes alapanyagokból készült testápoló használata vagy akár egy kevés olívaolaj is. Ne félj új kencéket kipróbálni, kérd ki nemrég szült vagy veled egyidős kismamák tapasztalatait is!

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 26. hete

A 26 hetes magzat pulzusa már megemelkedhet a külső behatásokra, bár még leginkább csak élesebb hangok hatására. Viszont, amennyire csak teheted, érdemes kerülnöd a felesleges stresszt és megpróbálni elhessegetni magadtól az aggodalmakat, hiszen egyre inkább a babád is átveszi tőled az idegeskedést. A tartós stressz-szint növekedés a baba idegrendszerére is hatással lehet. Kutatások szerint az ilyen korban elszenvedett extrém stessz – pl. kisebb autóbalesetet szenved el az anya –, a későbbiek során már kimutatható hatással lesznek a gyermek tanulási képességeire, szociális készségeire. Az utazás is lehet stressz, de az is, ha úgy kell dolgoznod járni, hogy már nagyon nem akarsz. Mérlegelj, hogy az esetleges prémium, ami csak pénz, vagy a gyermeked testi-lelki egészséges fontosabbak-e.

A túl nagy zaj, az állandó jövés-menés, a tévéből villódzó fények is hatnak a babára, tehát a lelassulás, visszavonultság, kímélő életmód ilyenkor már igencsak ajánlottak.

A 26 hetes baba méretei: BPD 67 mm, FL 49 mm körül alakul.

A magzati fejlődés következő lépése a baba szemének teljes kialakulása, amelyet nemsokára ki is nyithat majd.

Legyél kiegyensúlyozott, boldog kismama és anya! Ebben is segít a terhesség hétről-hétre sorozatunk!

Vélemény, hozzászólás?