Terhesség hétről-hétre 25. hét

Tudtad, hogy a terhesség 25. hetében a babád már fogni, szorítani is tud?

Anyai szervezet – terhesség 25. hete

Már akár a terhesség első jeleiként is jelentkezhetett ez, mégis ebben az időszakban szerepelhet a terhesség tünetei között leginkább a szemszárazság. Bizonyos természetes készítményeket várandósság alatt is használhatsz erre, de ügyelj rá, hogy mindig megbizonyosodj róla, hogy terhesség alatt is ajánlott szemcseppet választani! Érdemes a lehetőségekhez képest minél inkább természetes alapanyagokból készült, bio vagy vegán termékeket választani a terhesség alatt, de anyaként, mamaként is, ízlésünktől és meggyőződésünktől függően.

Ebben az időszakban észlelheted magadon, hogy már nagyon szeretnéd, hogy a karodban tarthasd a kicsinyedet, és órákon át tudsz babaruhák, egyéb babakelengyék és különböző eszközök társaságában ellenni. Ez természetes, ez így van rendjén. Mint ahogy az is, hogy ha ilyenkor még leköt esetleg a munka, vagy egy-egy projekt befejezése. Nincs arra előírás, hogy kinek mikortól kell elkezdenie a fészket raknia, vagy mikor kell abbahagyni a munkát. Mindig foglalkozz a saját belső motivációiddal, mert azok nagy eséllyel a baba motivációival is összhangban lesznek 😊. Vannak babák, akik pihenésre ösztönzik az anyukájukat, és vannak, akik a szokottnál sokkal nagyobb aktivitásra. Hallgass a belső megérzéseidre, ez anyaként is létfontosságú lesz.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 25. hete

A 25 hetes magzat fogása már olyan ügyesen kifejlődött, hogy akár szoríthat is már, nemcsak a kezeivel, hanem a lábaival is. A magzati fejlődés következő mérföldköve a csontok megkeményedése, egyre keményebbé válása. Körülbelül most kezdenek kinyílni az orrcimpái, a szája és az ajkai körüli idegek pedig egyre inkább felkészülnek az anyatejes táplálkozásra, a szopóreflex stabilizálódására.

A 25 hetes baba méretei: BPD 64 mm, FL 48 mm körül alakul.

Tarts velünk a terhesség hétről-hétre sorozatunkban és tudj meg többet a kis csodáról, aki a pocakodban cseperedik tovább!

Vélemény, hozzászólás?