Terhesség hétről-hétre: 22. hét

A terhesség 22. hetében már meg kell küzdened az egyensúly-problémákkal, az esések, botlások elleni védekezéssel – lássuk, hogyan!

Anyai szervezet – terhesség 22. hete

A terhesség korai jelei helyett a 22. hétben a terhesség tünetei talán már nálad is leginkább az egyre növekvő pocakoddal kapcsolatos kényelmetlenségek köré csoportosulhatnak. Ekkorra már nemcsak, hogy nehéz lehet egy helyben megállni a lábadon, hanem át kell gondolnod azt is, hogyan lépsz be egy ajtón, vagy hogyan oldod meg az egyébként pofonegyszerűnek számító rutinfeladatokat, mint a körömvágás a lábadon vagy a borotválkozás az intim területeken. Már csak kikerülhetetlen helyzetekben szabad hajolnod vagy nyújtózkodnod.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 22. hete

A 22 hetes magzat alvási és ébredési rutinja lassan kialakul és persze nem feltétlenül igazodik a tiédhez. Ne lepődj meg tehát, ha a babád már nehezen tolerálja azt, ha tovább maradtok egy vendégségben, de akár egy átlagos napon is érezheted, hogy éjjel rúgkapál a hasadban, nappal pedig pihenne. A magzati fejlődés ezen szakaszában a baba ugyanis már egészen határozott mozgásokat tesz. Úszkálása, rúgásai már egyértelműen kivehetők, észlelhetők, olyannyira, hogy arra érzékeny anyukákat még álmukból is felébreszthet.

A 22 hetes baba méretei: BPD 52 mm, FL 37 mm körül alakul.

Terhesség hétről-hétre rovatunkban további érdekességeket, hasznos információkat olvashatsz mama és baba életéről, hogy tudatosabb anya lehess!

Vélemény, hozzászólás?