Terhesség hétről-hétre: 21. hét

Gratulálunk, a terhesség 21. hetébe léptél, azaz túl vagy életed egyik legizgalmasabb utazásának félidején – no persze, lehet, hogy lesz majd hosszabbítás!

Anyai szervezet – terhesség 21. hete

A terhesség első jeleinek már réges-régen búcsút inthettél, azonban az igazi, édes terhesség tünetei mostantól szó szerint egyre nagyobb súllyal bírnak. Mindennapos lehet már néha a kéz- és lábdagadás, időnként a pocak elnehezülése vagy feszülése, mindez azonban természetes jele annak, hogy csodálatosan haladsz és nemsokára a legboldogabb anya lehetsz a világon.

Első gyermekes kismamák is egyértelműen érezhetik már, hogyan rugdal a picúr odabenn az egyre erőteljesebb mozdulataival. Az igazi, pocakfalat könyékkel-lábbal kinyomó messze nem hétköznapi jelenségek még odébb vannak, de ilyenkorra már minden anyuka számára egyértelmű, hogy valaki dolgozik odabenn.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 21. hete

A 21 hetes magzat szépen fejlődik tovább, egyre több mindent észlel és érzékel a külvilágból. A 21 hetes baba méretei: BPD 49 mm, FL 34 mm körül alakul.

A kicsinyünk a magzati fejlődés következő állomásaihoz érkezik, amikor is egyre kifinomultabb lesz például az ízlelése, hiszen már számos kis ízlelőbimbó található meg a kis nyelvén. A magzat agya egyre összetettebbé válik, egyre inkább érzékelni tudja például az érintéseket is. Ekkorra már a baba képes lehet megsimogatni az arcát és felvenni az ultrahang-felvételeken is jellemzően megmutatkozó ujjszopó testtartást.

Ilyentájt nincs radikális változás, ezért is fogjuk most ilyen rövidre mondókánkat. Élvezd a terhességedet! 🙂

Kövesd te is a terhesség hétről-hétre sorozatunkat, hogy te is boldogabb és kiegyensúlyozottabb mama lehess!

Vélemény, hozzászólás?