Terhesség hétről-hétre: 34. hét

A terhesség 34. hetében fokozódnak az izgalmak, kezdődhet a várandósság legsűrűbb és leginkább eseménydús része.

Anyai szervezet – terhesség 34. hete

A terhesség első és utolsó jelei, a terhesség tünetei bár mindennapjaid részét képezik, mégis ezt az időszakot már inkább a szülésre, az anyaságra és a baba fogadására történő felkészüléssel célszerű tölteni. Kapkodni, idegeskedni, aggódni nem érdemes, inkább próbálj viszonylag nyugodtan, akár naponta csak egy-egy aprósággal foglalkozni!

Teljesen érthető, hogy tartasz a szüléstől, akár az ismeretlenség, akár a korábbi rossz élmények miatt. Nem szégyen felkeresni még most sem egy pszichológust, kineziológust vagy a világnézetednek megfelelő lelki segítőt, vagy akár meditálni, relaxálni, amit a legjobbnak érzel.

A pihenés is nagyon fontos, mégis igyekezz picikét megmozgatni a kezeidet, lábaidat, hogy jobb legyen a keringésed és az anyagcseréd! Figyelj oda a táplálkozásodra, picit visszavenni a só és cukorfogyasztásból: ezek ugyanis szeretik a szervezetben feleslegesen is megtartani a vizet, és hidd el, nem akarsz 5 liter plusz vízzel járkálni a testedben, hogy aztán hallgathasd az orvosod korholását, hogy mennyit híztál. Nem kell semmi drasztikus megvonás, csak picit figyelj oda, az utolsó hetekre ez sokat segíthet.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 34. hete

A 34 hetes magzat már szinte egyáltalán nem tud forgolódni a mama hasában, hiszen egyre kisebb lesz számára a hely, lassan már alig fog elférni. Ezért csak azt érezheted, ahogyan keresni a helyét, fészkelődik, itt nyom, ott mintha húzna. Kívülről nagyon nehéz kifenni, hogy éppen melyik testrészével akarja áttörni a hasfalat, de általában a térdek és lábak azok, amikkel nagyon hatékonyan tudnak feszíteni.

A magzati fejlődés lassan befejeződik, bár a baba immunrendszere még jócskán érik ilyenkor. Ekkoriban már szeretik az orvosok, ha a baba be van fordulva a szülőcsatornába, de ha még nincs is, ne aggódj, azért van még ideje, csak ne lepődj meg, hogy már ez is fokozott figyelemben részesül. Ha esetleg még fenékkel lenne lefelé és arról értekeznének a fejed fölött, hogy talán császár lesz a vége, akkor azonnal tanulj meg meditálni és hessegesd el magad körül a negatív gondolatokat! Minden rendben lesz és minden úgy lesz, ahogy lennie kell!

A 34 hetes baba méretei: BPD 86 mm, FL 66 mm körül alakulnak. Most más egészen cuki baba formája van. Vannak bébik, akik megszületnek a 34. héten és már inkubátorra sem szorulnak, mert jól fejlettek, erősek, de azért az utolsó hivatalos 6 hétnek a 40. hétig még nagyon nagy jelentősége van. Nem véletlenül találta ki az Anyatermészet, hogy 40 hétig tartson az emberi terhesség – najó, a fogantatástól számítva igazából 38 hétig. Hiába vagyunk nagyon felkészültek tudományosan a kicsit korábban érkezett babák támogatására, minél tovább vannak benn, alapvetésnek tekinthető, hogy annál jobb nekik.

Terhesség hétről-hétre! Tarts velünk az utolsó nagy hajrában is anya és baba számára!

Vélemény, hozzászólás?