Terhesség hétről-hétre: 35. hét

A terhesség 35. hetében már valószínűleg behelyezkedett a babád a szüléshez!

Anyai szervezet – terhesség 35. hete

Lehet, hogy már egyre nehezebben bírod az édes terhedet vagy a súlygyarapodást, kínoz a puffadt arc, a kéz- és lábdagadás és más hasonló tünetek, de ne add fel, hiszen már igazán nem sok van hátra!

A terhesség tünetei közé lassan, de biztosan bekúszik már az anyasági ösztön, például a fészekrakási ösztön. Lehet, hogy legszívesebben a pincétől a padlásig kitakarítanád, átfésülnéd, kiselejteznéd az egész lakást annak érdekében, hogy felkészülj a baba fogadására. Fontos azonban, hogy figyelj az egészségedre is és igyekezz nem megerőltetni magad! Minden napra tűzz ki valamilyen fészekrakó célt, de ne hajszold túl magad, mert ekkora pocakkal már nehezen tudod kipihenni a túlfáradást – főleg, ha a bennlakó még focimeccseket vegyít némi éjszakai árnyékbokszolással.

Az ikerterhességről és az ikrekről itt találod külön írásunkat>>

A magzat fejlődése – terhesség 35. hete

A 35 hetes magzat már valószínűleg befordult, azaz elfoglalta az ideális helyét a születéshez, fejjel lefelé. Bár a számottevő magzati fejlődés már egyre kevesebb ebben az időszakban, azonban, ha a befordulás még nem történt volna meg, még nem kell aggódni, hiszen arra még van idő, bár a helyhiány miatt egyre kisebb az esélye, hogy még egy nagy fordulót tud lenni, ha esetleg ilyentájt még mindig csücsülve pózolna a pocakban. Próbálj pihenni és minél nyugodtabban hozzáállni, hiszen ezzel a babádnak is segítesz abban, hogy jobban fel tudjon ő is készülni! Ezáltal pedig esélyt adtok annak, hogy minél inkább komplikáció-mentes lehessen a szülés.

Vannak, akik nem hisznek ilyesmiben, de ha nyitott vagy rá, akkor próbálj meg vele kommunikálni gondolatban. „Minden rendben lesz, minden simán megy majd, minden tökéletesen alakul.”  – mondogasd és üzend neki is. Jelenleg egy test vagytok… miért is ne működhetne? 😊

A 35 hetes baba méretei: BPD 88 mm, FL 67 mm körül alakulnak. Kis pofija egyre inkább kitelik, a fiúk erőteljesebbé válnak vállban, a lányok pedig tökéletes kis gömböcökké kezdenek alakulni.

Már csak néhány hét van hátra a terhesség hétről-hétre sorozatból, de ne lankadjon a figyelmed, hiszen ilyenkor kell csak igazán ébernek lenni, persze lehetőleg az érzelmi egyensúlyunk megtartása mellett!

Vélemény, hozzászólás?