Meghűlés, nátha, megfázás

A meghűlést – vagy ahogyan a legtöbbször nevezzük, a náthát – többnyire rinovírusoknak (Rhinovirus) nevezett vírusok okozzák, amelyeknek az a jellegzetességük, hogy különböző felsőlégúti megbetegedéseket, tünetegyütteseket, más néven szindrómákat idéznek elő.

A meghűlés lappangási időszaka általában 1-4 nap, és jórészt egy körülhatárolható területen jelentkeznek a tünetek: kapar a torok, vagy bedugul az orr, de aztán a tünetek  szaporodnak a következő 48 órában.

A nátha alapvetően az orrnyálkahártya duzzanatával és gyulladásával jár, és ha nem lépnek fel szövődmények, akkor a vizes orrváladékozásban, tüsszentésben, orrdugulásban, arcfájdalomban, könnyezésben, torokfájásban, száraz köhögésben, enyhe lázban, az utolsó napokban gennyes orrváladékozásban kimerülő tünetek 2-4 nap alatt el is múlnak.

De nem mindig ússzuk meg ennyivel: bizonyos esetekben bakteriális felülfertőződés alakulhat ki, amik szintén elég sokrétűek lehetnek: orrmelléküreg gyulladás, középfülgyulladás, alsó légutak gyulladása.

A nátha – mivel vírus okozza – azon túl, hogy kellemetlen, magától elmúlik, de ha bakteriális felülfertőződés, tehát szövődmény lép fel, akkor bizony kevés lehet a házipatika, a sok folyadék, a mézes kamillatea, szükség lehet orvosi segítségre, sőt, akár antibiotikumos kezelésre is.

Szokás azt mondani, hogy „egy náthával nem megyünk orvoshoz”, de érdemes odafigyelni magunkra, és ha rosszabbodnának a tüneteink, magas láz lép fel, a köhögés súlyosbodik, nehezünkre esik a nyelés, akkor az orvosi konzíliumot igényel.

A nátha fertőző betegség – cseppfertőzéssel terjed

A náthát az alábbi vírusok képesek okozni: Rhinovirus, Adenovirus, Coronavirus, Parainfluenza, Respiratoricus syntitialis virus, Coxsakie A, Influenza A és B vírusok.

A cseppfertőzés úgy történik, hogy az orrból és/vagy a garatból kikerülő, vírusokat tartalmazó váladék átkerül valaki más orrába-garatjába, bár ezt nem biztos, hogy közvetlenül teszi, lehetséges, hogy közvetve történik. Ehhez elég egy zárt térben történő tüsszentés vagy köhögés, hiszen ekkor kirobbannak a nyálcseppek, akár másfél-két méterre is. De a cseppfertőzés működhet úgy is, hogy valaki például a kezével viszi át a vírussal fertőzött váladékot valaki más kezére – pl. kézfogáskor –, és a másik illető ez után a szájához, orrához nyúl. Természetesen egyéb más fizikai érintkezéssel is átkerülhetnek a cseppek, ezért gyakori, hogy családon belül végigfut a nátha mindenkin akkor is, ha nem köhögünk egymás arcába, és nem is fogunk kezet, hanem csak élünk egymás mellett.

Immunitás és a test védekezése

A megfázás vagy nátha utáni immunitás csak rövid ideig tart, mivel a véráram nem lesz érintett a vírus által, így nem létezik antigén sem a szervezetben, ami immunválaszt válthana ki. Az sajnos nagyon gyakori, hogy például közösségbe járó gyerekek minden második-harmadik héten elkapnak egy náthát.

A test természetesen védekezik a meghűlés ellen. A vírus a fertőzött cseppekkel bejut a torok és/vagy orr nyálkahártyájába, és ott szaporodni kezd. A vérerek fehérvérsejteket szállítanak ide, melyek duzzanatot és köznapi megfogalmazás szerint taknyosságot okoznak: ez már maga a védekezés egy módja a szervezet részéről. De van még tovább is: az immunrendszer két további stratégiát is alkalmaz a fertőzés ellen. Antitesteket hoz létre, hogy azok semlegesítsék a vírust.

A T-lymphocyták felismerik és elpusztítják a fertőzött sejteket.

A B-lymphochyták termelik a vírus ellen fellépni képes antitesteket, és ezek mintegy megjelölik a . Ezek után jönnek a falósejtek, a Phagocyták, és ezek bekebelezik az antitestekkel rögzített vírusrészecskéket, és megemésztik azokat.

Hogyan előzzük meg a náthát?

Az bizonyossá vált napjainkra, hogy külső szerek segítségével nehéz megelőzni a meghűlést, mindenesetre az egészséges immunrendszer alapfeltétel még a hétköznapinak tartott betegségek leküzdésében is. A közösségbe járó gyerekeknél és felnőtteknél is leginkább a személyes higiéniára, a gyakori kézmosásra, és a mások és önmagunk számára fenntartott egészséges távolságra lehet koncentrálni.

Hogyan kezeljük a náthát?

Az egyszerű meghűlés kezelése tüneti: pihenés, sok folyadék, inhalálás, kamilla, hársfavirág tea, torokcukorka, lázcsillapításra borogatás, hűtőfürdő. Az enyhe láz ugyebár a barátunk ebben az esetben, hiszen a test így is védekezik a kórokozók ellen.

Bakteriális felülfertőződés esetén viszont antibiotikumos kezelés is szükséges lehet, a szövődményeket nem szabad elbagatellizálni!

Vélemény, hozzászólás?