Kankó

A kankó, vagy más néven gonorrea (gonorrhoea), avagy tripper, egy általában nemi úton terjedő betegség, amelynek a kórokozója a gonnococcus (Neisseria gonorrhoeae) baktérium.

A legtöbbször a húgyutak nyálkahártyáján vált ki gennyes gyulladást, és a leginkább a húgycső nyálkahártyája fertőződik elsőként a kankó kórokozójával.

A kankó fertőzés jele

A kankó/gonorrea/tripper fertőzés elsődleges és leggyakoribb jele az, hogy vizeléskor égő fájdalom keletkezik, mely még viszkető érzéssel is társulhat. Röviddel ez után először híg, savós, majd sűrű, gennyes váladékozás indul meg, melyet főként a férfiaknál könnyű felfedezni, nőknél sokszor ilyen jellegű tünetek nélkül is lezajlik a fertőzés.

A kankó lappangási ideje 3-5 nap.

Tehát a kankó legjellemzőbb tünete a húgycsőfolyás – mindamellett más egyéb betegségek is okozhatnak ehhez hasonló tüneteket.

A gonnococcus baktérium fertőzheti a végbél nyálkahártyáját is, de a szem kötőhártyája is fogékony lehet a fertőzésre, melybe a kézről is átkerülhet a kórokozó.

A kankó lefolyása

A tünetek kellemetlenek, de akár kezelés nélkül is enyhülhetnek. Ez azonban nem jelent egyértelmű gyógyulást is. A szervezet küzd a kórokozó baktérium ellen, de kezelés nélkül előfordulhat, hogy a baktériumok megbújnak itt-ott a testben, a nemi mirigyekben. Az ilyen, látszólagosan gyógyult kankós beteg továbbra is fertőz, és a folyás is kiújulhat a későbbiekben.

A kezeletlen kankó tovább is terjedhet a testben, nőknél a petefészekre, méhszájra, méhre jelent veszélyt, férfiaknál pedig a prosztatára, ondóhólyagra, és mellékherére. Mindkét nemnél érintett lehet a húgyhólyag a tovább terjedés szempontjából.

Mindezeket megelőzendő mindenképp orvoshoz kell fordulni, ha kankó gyanúja merül fel, mert célzott kezelés szükséges.

A kankó kezelése

A kankót a váladékból vett tenyésztéssel és persze a tünetek alapján diagnosztizálják, a kankó kezelése pedig antibiotikummal történik. Az antibiotikumos kezelés hatására a kankó tünetei gyorsan visszafejlődnek és teljesen megszűnnek.

A fertőzöttség megszűnése azonban nem következik a tünetek visszaszorulásával és megszűnésével egyidejűleg. A kankós fertőzöttség megszűnéséről az orvos mondja ki a végső szót, többszöri vizitet és ellenőrző vizsgálatot követően.

Ha valaki kankóval lesz fertőzött, akkor egyrészt fel kell deríteni azt, hogy kitől kaphatta el, illetve azt is, hogy kinek adhatta át, hiszen a fertőzöttek tünetek nélkül is fertőzhetnek tovább.

A gumi óvszer és a felelős partnerválasztás sokat segíthetnek a kankó visszaszorításában.

Vélemény, hozzászólás?