Miért nem közlünk koronavírusos napi híreket?

Felmerülhet a kérdés a doktorinfo.hu olvasóiban, hogy vajon egy egészséggel-betegséggel és medicina témával foglalkozó oldalon miért nem esik szó napi rendszerességgel a koronavírusról, pandémiáról, covid-vakcinákról? Nos, a válasz egy tudatos szerkesztői döntés eredménye, nem pedig a véletlen szüleménye. Magyarázat következik.

2020 februárja óta a híradások minden eresztékéből a Sars-Cov-2 és a Covid-19 folyik, 2020. őszétől pedig már napi témát adnak a különböző Covid-19 elleni vakcinák is. Ha nincs új hír netalántán, akkor is mindig ott vannak az új fertőzési és halálozási adatok, amikről lehet értekezni ugyebár, de a döntéshozók is mindig hoznak új döntéseket, tehát azt gondolhatnánk, hogy egy, a témában érdekelt weboldal nyilván örömmel csap le ezekre a híradásokra.

Olvasóinknál mi is azt tapasztaljuk, mint valószínűleg minden, a témával foglalkozó kisebb-nagyobb weboldal szerkesztősége, hogy nagy az igény a Covid-19-es témák tárgyalására. Az elmúlt évtől kezdve a mai napig alapvetéssé vált, hogy az online portálok soha nem látott módon „mennek nagyot” a koronavírus pandémia tematikájára alapozva híradásaik többségét, hiszen az olvasói igényeket mutató görbék az eget ostromolják.

Csakhogy van itt egy „kis” probléma. Az orvostudomány, az egészségügy és úgy általában az emberek életét és életminőségét nagyban befolyásoló események és a róluk szóló információk kapcsán egy felelős szerkesztő elvárja, hogy az információk hitelesek és tényszerűek legyenek, továbbá nélkülözzenek mindenféle manipulatív szándékot. De ha ezek nem is teljesülnek, legalább napi szinten ne mondjanak egymásnak ellent, és a józan ész határain belüli spektrumon mozogjanak.

Nos, ezt sajnos nem tudjuk kijelenteni, hogy a koronavírusos hírek tényszerűek, hitelességük ellenőrizhető, vagy legalább logikusnak tűnnek. Eleinte próbáltuk kiszűrni azokat a híreket, és megjelentetni ezeket, amikben ténylegesen olyan adat szerepelt, amiknek utána lehetett járni, de aztán mikor rendre falakba és ellentmondásokba ütköztünk a tényellenőrző munka során, akkor úgy döntöttünk, hogy többé ebbe a folyóba nem lépünk bele.

Tudatos döntés eredménye az, hogy nem teszünk közzé olyan koronavírussal és Covid-19-cel kapcsolatos információkat, amik a napi sajtóban forognak. Folyamatosan követjük a WHO és a hiteles tudományos lapok publikációit, de sem napi megbetegedési, sem napi halálozási, de sajnos gyógyulási adatokkal sem tudunk foglalkozni, mert ezek az adatok össze-vissza változnak. Ha ma megmérem a testhőmet és úgy mérem, hogy az 36.5, akkor alapvetés, hogy holnap nem módosítom visszamenőleg 37.2-re, majd utána következő nap vissza 36.3-ra. Nos, ezt az alapvetést nem látjuk megvalósulni a napi konkrét adatokban, tehát ha ezeket közöljük, akkor tényszerűen és tudatosan megkérdőjelezhető adatokkal dolgozunk. És mi ezt nem akarjuk.

A vakcinákkal kapcsolatban is kizárólag a hivatalos, tudományos közléseket közöltük és közöljük, nem a sajtó és egyéb megszólalók közléseit, feltételezéseit és különböző, kis erőfeszítéssel jól tetten érhető érdekek által vezérelt különböző narratíváit. Lehetne naponta 200-250 koronavírusos hírünk, de nem játsszuk ezt a játékot.

Van egy olyan mondás, hogy „csak az a biztos, ami már elmúlt”. Ezt mi kiegészítenénk azzal, hogy „csak az a biztos, ami már elmúlt, és a kettősvak, placebo-kontrollált kutatásról szóló, aláírt publikációt közzétették róla”.

Minden más csak feltételezés, amihez nem kell sem szerkesztő, sem újságíró, sem weboldal, mert a feltételezés képessége mindenki számára adott. Ki-ki éljen vele belátása szerint!

Szerkesztők

Vélemény, hozzászólás?