Hogyan akadálymentesítsük az otthonunkat egyszerűen és gyorsan?

Fiatalon bármennyire is távolinak tűnik a betegségekkel tűzdelt öregkor, a többség számára mégiscsak elérkezik.

De még fiatal korban is, akár csak egy baleset következtében is durva felismeréseket hozhat az, hogy a lakásunkban természetesen vélt olyan kiegészítők, mint a küszöb, a szőnyeg, az ajtók, a messze lévő kapcsolók mennyi plusz problémát hordoz magában akkor, ha nehezített, akadályozott a mozgásunk.

Az otthonunk akadálymentesítése kötelező feladat akkor, ha már idősek vagyunk, de nem kötelező meg is várni, míg lerobbanunk. 

Ha van rá módunk, akkor egy felújítás előtt érdemes számba venni az akadálymentesítés legegyszerűbb módjait, mert ezekért később még hálásak leszünk önmagunknak.

Ha pedig ágyban fekvő vagy mozgásában akadályozott családtagunk van, akkor néhány azonnali megoldással sokat enyhíthetünk az akadályoztatás enyhítésén, és ezek által segíthetünk neki fokozatosan visszatérni a megszokott kerékvágásba. Ez további belső lelki motivációt adhat a felépüléshez.

Örök búcsú a küszöbnek

Gondoljunk csak abba bele, hogy milyen érzés egy bokaficamból lábadozva éjszaka a wc-re botorkálni. Minden akadálynak tűnik, még egy elhullajtott morzsa is. És ez egy még egy egyszerű, magától gyógyuló állapot. Izom- vagy ízületi sérülés esetén mindenkinek feltűnik, hogy bár az ajtónyílásoknál található küszöbnek soha, semmiféle hasznát nem vette még, hátrányát viszont már pontosan ismeri. A küszöböket ugyanis át kell lépni és nem szerencsés sem rájuk lépni, sem beléjük botlani.

Ha valaki kerekesszékbe, vagy kerekeken gurítható betegágyba kényszerül, akkor a küszöb gyakorlatilag egy leküzdhetetlen akadállyá lép elő. 

Éppen ezért, ha nagy arányú akadálymentesítést szeretnénk kivitelezni, akkor elsősorban a küszöböknek kell hadat üzennünk. 

A megoldás pofonegyszerű: a régi küszöb kivétele és helyette süllyesztett, padlószinttel megegyező küszöbb beillesztése/beépítése. 

Ha a két, így összetalálkozó helyiség között szintkülönbség van esetleg, akkor a lentebb lévő irányba lejtő küszöb még mindig szerencsésebb, mint a másfél-két centire kiálló, leküzdhetetlen. élekkel rendelkező társa. Kényszerűen lejtősre kialakítandó küszöb esetén színbéli kontraszttal jelezhetjük minden arra kószáló számára, hogy szintkülönbség nehezíti a terepet.

Minirámpa a régen jópofának tűnő, helyiségen belüli, alattomos lépcsőfokra

Lakberendezési szempontból nagyon menőnek tűnik az egybenyitott tereknél a különböző funkciójú helyiség-részek szinteltolásos elkülönítése, de már egy törött kislábujjal, vagy egy megrándult derékkal is megszenvedjük ezt a valaha menőnek, később felesleges akadálypályának bizonyuló belsőépítészeti megoldást.

Ha egy belső, egy-két lépcsőfokból álló lépcső büszke tulajdonosai vagyunk, akkor idejekorán el kell gondolkodnunk a megfelelő kivitelű, esetleg enteriőrbe is illeszkedő rámpa elkészítettésén és beépítésén. 

Kerekesszékkel a lehetetlen küldetéssel ér fel már egy lépcsőfok is, de babakocsival is rémálom tud lenni. Járókeret még csak-csak felügyeskedhető egy-két lépcsőfoknyit – meglehetősen veszélyesen egyébként –, de a rollátornál már gondok lesznek. Egy szó mint száz: lehet, hogy valami menő, de hogy nagyon gyorsan használhatatlanná is tud válni, az biztos.

Szőnyegek? Kerüljenek inkább a falra!

Sokan idegenkednek a szőnyegek nélküli padlótól, és azért is ragaszkodnak ehhez az alapvető lakberendezési kellékhez, mert jól tompítja a kongó zajokat. Nos, ez utóbbi funkciót akkor is ellátja a szőnyeg, ha a falra tesszük, ugyanis a hangullámokat akkor is csillapítja.

Viszont nem lehet bennük felbotlani, és külön takarítani sem kell őket (helyettük kell a padlót természetesen.) A szőnyeg még egészségesek számára is veszélyes, nehezen mozgó emberek számára pedig katasztrofális hatása lehet. Számoljuk fel a szőnyegállományt mihamarabb, ha beteg van a háznál. A fürdőszoba szőnyeget is szigorú vizsgálat alá kell vetni: csakis olyat szabad használni, ami letapad és még véletlenül sem csúszik el, nem gyűrődik meg. Használhatunk a felszámolhatatlan szőnyegek alá külön csúszásgátlót is.

Kapaszkodók WC-be, fürdőszobába és ahová még kellhet

Aki próbált már sérülten fürdeni és naponta SOKSZOR elbotorkálni a WC-re, az pontosan tisztában van azzal, hogy ezek a világ legridegebb, legbarátságtalanabb helyiségei egy lakáson belül, még akkor is, hogyha a legmodernebb kivitelben, csodaszép szaniterekkel, drága pénzért készültek.

Érdemes jó pár külön felszerelendő kapaszkodóval készülni, hogy szükség esetén gyorsan fel lehessen őket fúrni. Ugyanis nagyon könnyű a WC-ben rekedni, ha le vagyunk sérülve vagy gyengülve, és mivel ezek klasszikusan kis helyiségek, még a segítő kezek sem tudnak elég hatékonyan hasznunkra lenni. 

A WC-ben kétoldalra mehet kapaszkodó, hogy a leülés-felállás két kézzel legyen megtámogatva.

A fürdőszobába nemcsak a kád fölé, de a mosdó környékére is kellhet kapaszkodó, vagy oda, ahol a leöltözés-felöltözés zajlik. Léteznek olyan kapaszkodók is, amiket nem kell szerelni, de ügyes kialakításuknak köszönhetően azonnal a kád szélére illeszthetőek és máris biztonsággal használhatóak.

Magasított WC ülőke

A WC csészék – fajanszok – általában szabványos méretűek, és a legtöbb ember számára túlságosan alacsonynak bizonyulnak a beépítés után. Ha pedig törött lábbal, esetleg egy kis isiásszal kell leülni és felállni, akkor hiába a kapaszkodó, elképesztő küzdelmeknek lehet részese a sérült. 

Éppen ezért a magasított WC ülőke, ami kb. 10 centiméterrel magasítja meg a WC ülőfelületét, gyakorlatilag alap kellék az akadálymentesítésben. (És egyébként magas embereknek egészségesen sem árt.)

Kád kiülő, kád-ülőke, fürdőkád pad

Vannak olyan ügyes kis ülőkék, amik a kádban történő mosdás-fürdés procedúráját könnyítik meg az által, hogy rájuk lehet ülni. Ezek általában olyanok, mintha hidak lennének a kád két széle fölött/között. Ahogy a beteg ül rajtuk, a lába lóg bele a vízbe, így nem kell mélyre leülni (a kádba), és aztán az onnan való feltápászkodás sem okoz külön gondot. 

Állapottól függően a kád kiülők, kád ülőkék, fürdőkád padok használatát szokni kell, illetve arra is érdemes figyelni, hogy a levegő hőfoka melegebb kell, hogy legyen, mint általában a kádban történő pancsolásnál szokott, mert a beteg kint van a vízből, viszont nedves lesz a bőre és a hőleadás így intenzívebb. 

Szék oda, ahova eddig nem is gondoltuk volna

Zuhanyzás széken ülve? Mi sem természetesebb! Persze, a filmekben jól néz ki, mikor a főszereplők sudár alakja átsejlik a nedves zuhanyfüggönyön, de a betegséggel tűzdelt hétköznapok sokkal prózaibbak: örülünk, ha le tudunk tusolni, és ha ehhez székre kell ülnünk, hát tegyük meg! 

Nehezített a helyzet, ha szűk zuhanykabinba kell magunkat vagy a széket beügyeskednünk, tehát ha zuhanyfülke kialakítás előtt állunk, akkor ezt inkább gondoljuk át: egyébként is az épített, méretes zuhanyzó rész a menő – és lássuk be, ergonomikusabb is.

Vannak kifejezetten zuhanyzásra kitalált székek, amiknek nagyon fontos tulajdonságuk, hogy stabilan állnak még nedves talajon is. Még véletlenül sem szabad a műanyag kerti széket erre alkalmazni, mert a nedves felületen szétcsúszhatnak a lábai, és akkor többet ártunk, mint amennyit használni akartunk volna! 

Elektromos betegemelő

Nagyon sokan keresik az elektromos betegemelő szerkezeteket – amik szintén nem szeretik sem a küszöböket, sem a szőnyegeket –, hiszen ezzel könnyedén és szakszerűen megoldható a beteg ágyból való kiemelése (pl. ágyneműcsere idejére), helyiségen és esetleg lakáson belüli mozgatása, például a fürdőszobába való elszállítása. 

Igen ám, de az elektromos betegemelőhöz olyan hely kiképzés is kell, ami nélkül durván leredukálódik ezeknek a drága eszközöknek a használata. 

Hiába szeretnénk ezzel eljuttatni a beteget a WC-re, ha a szabványos 70 cm széles WC ajtón lehetetlen vele átjutni, és egyébként is annyira kicsi a WC helyiség, hogy két ember sem férne be, nem még két ember és egy gép…

Ugyanez igaz sajnos a fürdetésre is. Csak lábakon álló káddal, vagy teljesen nyitott zuhanyzó résszel lehet megoldani a betegemelő által a fürdést. 

Az elektromos betegemelő arra tökéletes, hogy például a kerekesszékbe átemeljük az ágyból a beteget, de a tisztálkodás kivitelezéséhez az ágyban-székben való lemosdatás még mindig a praktikus, hiába, hogy az elektromos betegemelő modernebbnek tűnik. 

Ha pedig még felújítás/építkezés előtt van valaki, akkor érdemes úgy megtervezni a WC-t és a fürdőszobát, hogy a modern betegápolást segítő eszközök számára is legyen bennük hely.

Platform lépcsőlift 

Kerekesszék tartós szükségessége esetén az egyik legdrágább kiegészítő az úgynevezett platform lépcsőlift, amikor a kerekesszékkel rá lehet állni egy stabil alapra, és aztán az a lépcső vonalában felliftezi a beteget az emeletre, ahol pedig megérkezés után le tud gurulni erről a platformról. Ezeket általában egyéni méretre készítik, de 1-1,5 méteres magasságig vannak már előre elkészített lépcsőliftek is. Ha tartós megoldásra lenne szükség, akkor ezt is érdemes megfontolni.

Az egész otthon felokosítása

Képzeljük el magunkat egy sötét hajnalon, amint járókerettel vagy kerekesszékkel próbálunk eljutni a mosdóba. 

Hogyan kapcsolunk lámpát, ha a kerekesszékben ülve fel sem érjük, vagy nem tudunk odaférkőzni, ahonnan elérnénk? 

Hogyan kapcsoljuk fel a villanyt, ha két kézzel is alig tudunk kapaszkodni a járókeretbe (vagy a mankóba)? 

Csak akik megtapasztalták már, azok tudják, hogy amikor egy néhány méteres helyváltoztatás is az egész idegrendszert terheli (mert tudatosan, nagyon odafigyelve, minden izmot megfeszítve tudunk csak A pontból B-be eljutni), akkor az olyan rutinszerű feladatok, mint lenyomni a kilincset, vagy kigondolni, hogy melyik kapcsoló vezérli a folyosó csillárját, már szinte kivitelezhetetlenek azzal az egyszerűséggel, amit egészségesként megszoktunk.

Az otthonok felokosítása, elektronikus automatizálása manapság nagyon menő, dizájnos, de sokan nem gondolnak rá, hogy lehetnek esetek, amikor létszükségletté is válhatnak az okos rendszerek.

  • A mozgásérzékelős lámpák, 
  • közlekedést segítő jelzőfények, 
  • maguktól nyíló-csukódó ajtók, 
  • távirányítható, wifiről működtethető hűtés-fűtés-szellőztetés, 
  • vagy akár csak a videós kaputelefon is 

pont azok életét könnyítik meg a leginkább, akiknek egy szabad kezük sincs éppen arra, hogy kapcsolók után nyújtózzanak, vagy könnyedén ide-oda mozogjanak a lakásban, mert például a rollátorba kapaszkodnak, vagy a kerekesszékben ülnek.

Ha nincs semmilyen egészségügyi probléma, akkor ezek a fantasztikus okosotthon megoldások kényelmesebbé, modernebbé, futurisztikusabbá teszik az életünket, de elég egy kis baleset, hogy rádöbbenjünk, hogy ezek életbevágóan fontos kiegészítők lehetnek.

Idős betegeknél előfordulhat némi idegenkedés a modern kütyüktől, de ők is örülni fognak, ha például egy kis távirányítóval tudják felkapcsolni a villanyt, és nem kell sem balesetveszélyes kirándulásokat tenniük a sötét házban, sem pedig rászorulniuk valaki másra.

Összefoglalva: számos nem túl drága lehetőség áll rendelkezésre az otthon gyors akadálymentesítéséhez, és persze ott vannak a hosszú távra szóló, nem kevés pénzbe kerülő, de ha probléma adódik, akkor biztosan ezerszeresen megtérülő húzósabb befektetések is. 

Érdemes sorban haladni, ahogy felsoroltuk, így szisztematikusan akadálymentessé lehet tenni a lakást. 

 

Vélemény, hozzászólás?