Ápolási díj 2023

Ápolási díj 2024-es összegeket itt találod>>

Magyarországon rengetegen kényszerülnek otthon ápolni beteg vagy fogyatékossággal élő szeretteiket. Az otthonápolásra igénybevehető ápolási díj – otthonápolási díj – egyáltalán nem fedezi a költségeket, de azért több a semminél.

Mi az ápolási díj?

Az ápolási díj egy olyan támogatás, amelyet azok a családok igényelhetnek, akik hozzátartozója váratlanul vagy hosszabb időre betegség vagy sérülés miatt ápolást igényel. 

A támogatás célja az ápolóknak nyújtott anyagi segítség, hogy könnyebb legyen számukra gondoskodni rászoruló szeretteikről. 

Az ápolási díj összege évről-évre változik, illetve a betegség súlyosságának és a beteg állapotának is szerepe van a díj összegének meghatározásában: 

  • létezik alapösszegű ápolási díj,
  • emelt összegű ápolási díj, 
  • és kiemelt összegű ápolási díj is.

Mennyi az ápolási díj összege 2023-ban?

Az ápolási díj összegét a költségvetésről szóló törvény határozza meg.. 2023-ban a 2022. évi XXV. törvényben meghatározott módon az ápolási díj alapösszege bruttó 45. 665,- forint/hó. Ebből 10%-os nyugdíjjárulékot vonnak le (kivéve, ha az igénybevevő már saját jogú nyugdíjas.)

Mennyi az emelt összegű ápolási díj 2023-ban?

Az emelt összegű ápolási díj 2023-ban az alapösszeg 150%-a, tehát bruttó 68.500,- forint.

Erre az összegre azok jogosultak, akik egészségügyi szakértői szakvélemény alapján fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos személyt ápolnak otthon.

Mennyi a kiemelt összegű ápolási díj 2023-ban?

Azoknak az otthoni gondozására jár a kiemelt összegű – 2023-ban bruttó 82.200,- forintos havi összegű – otthonápolási díj, akik az “E” minősítésű kategóriába tartoznak, vagy akire külön rendeletek szerint emelt összegű családi pótlékot biztosítanak a külön rendeletben meghatározott súlyosságú betegség vagy fogyatékosság alapján.. 

Ki jogosult ápolási díj felvételére, igénylésére?

Az ápolási díj azoknak jár, akik hozzátartozójukat, családtagjukat otthon ápolják. Az ápolási díjat a Magyar Állam biztosítja, amelynek kiutalására jogosultak azok, akik a rendeletekben meghatározott módon, dokumentumokkal igazolják, hogy rendszeresen és folyamatosan ápolják a hozzátartozójukat. Ők általában olyan személyek, akikre idős, fogyatékkal élő, súlyosan beteg vagy fogyatékkal született gyermekek ápolását kell teljesíteniük.

Hogyan kell igényelni az ápolási díjat?

Az ápolási díj iránti kérelmet a kérelmező lakcíme szerint illetékes járási hivatalnál, a kérelmező lakcíme szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál vagy közös önkormányzati hivatalánál, valamint a kormányablaknál lehet benyújtani. 

A kérelemhez csatolni kell olyan igazoló okmányokat, melyek igazolják a tartós betegséget vagy súlyos fogyatékosságot. 

Ezeket az igazolásokat házi- és szakorvostól kérhetjük ki.

A szükséges alap dokumentumokat itt lehet kikereseni és letölteni: Kormanyhivatal.hu Szociális Ellátások Igényléséhez Kapcsolódó Nyomtatványok>>

Mikor és hogyan érkezik az ápolási díj 2023-ban?

Az ápolási díj folyósítása utólag történik, azaz a tárgyhónapot követő hónap elején, rendszerint minden hónap 5-éig.

Elektromos betegágy bérlési lehetőségről itt találsz információkat>>

Ápolási díj 2024-es összegeket itt találod>>

Vélemény, hozzászólás?