ÚJ! A WHO nagyobb körültekintést javasol a pozitív PCR teszteknél

A WHO 2021. január 20-án tette közzé azt az egyébként 2021. január 13-án kelt, orvosi termékekkel kapcsolatos riasztását, melyben felhívják a figyelmet arra, hogy a PCR tesztek által jelzett pozitív eredményeket fenntartásokkal és nagyobb körültekintéssel kell kezelni.

Ez a közlemény ráadásul hatályon kívül helyezi az in vitro diagnosztikai eszközök használatához szánt 2020/05. számú, 2020. december 14-én kiadott tájékoztatót is.

Problémát vetnek fel: a sokak által a kezdetektől hangoztatott, IVD típusú tesztek megbízhatatlanságára mutatnak rá abban az összefüggésben, hogy a PCR tesztek jellegzetessége, vagyis a melegítési ciklusok száma szigorúbban kezelendő.

Továbbá, ha a tesz pozitivitást mutat, de az érintettnek nincs tünete, a klinikai vizsgálatok nem utalnak betegségre, epidemiológiailag sincsenek aggályok, netán a teszt időszerűsége megkérdőjelezhető – ad hoc, vagy általános tesztelés –, akkor a pozitív teszteket inkább fals pozitívnak kell tekinteni.

A fő probléma az a WHO szerint, hogy a javuló járványhelyzetben a fals pozitív eredmények sokkal nagyobb súllyal jelennek meg, és a teszteredmények előre jelző képessége ez által sokat romlik, a hamis pozitív eredmények kockázata pedig nő.

A WHO közleménye: WHO Information Notice for IVD Users 2020/05

 

Vélemény, hozzászólás?