Koronavírus – M1: minden feltétel adott a vakcinák tárolására, szétosztására

Egészségügy-járvány

Minden feltétel adott a vakcinák tárolására, szétosztására – közölte az M1 aktuális csatorna hírét a koronavirus.gov.hu kedden kora este.

A hirado.hu cikkét megosztva kifejtették: kedden megérkezett a Moderna vakcina első szállítmánya Magyarországra. Az oltóanyagot a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat telephelyére vitték. A 7200 adag 3600 ember oltására elég.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az M1 adásában elmondta, hogy a Moderna vakcináját szociális intézményekbe, idősotthonokba szállítják, ahol a bentlakókat és az ott dolgozókat oltják be vele.

“Ez egy képletes mennyiség, de február végéig kéthetente történik szállítás” – idézték Müller Cecília szavait. Az országos tisztifőorvos a Hungaropharma telephelyén tett helyszíni látogatásán elmondta, hogy a gyógyszer-nagykereskedelmi cég minden típusú vakcina biztonságos tárolására és kiszállítására is felkészült.

A Moderna tárolása mínusz 20 Celsius-fokot igényel. Kiolvasztás után 2-8 fokon 30 napig lehet tárolni. A Pfizer vakcinája mínusz 75 fokot igényel. A tároláson és a szállításon túl a két oltóanyag közötti különbség, hogy az első, illetve a második adag közti időintervallum hosszabb a Moderna esetében, összesen 28 nap.

A szer hatékonysága 94 százalékos, amely nagyon magas számnak számít a gyógyszeriparban, ahol előfordulnak az 50-60 százalékos hatékonyságú szerek is – írták.

“Egyetlen dolgot várunk most, hogy kellő mennyiségű vakcina álljon rendelkezésre, hogy minél nagyobb számban be tudjuk adni az embereknek” – nyilatkozta az országos tisztifőorvos.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?