Koronavírus – Kína 10 millió dózis vakcinát biztosít a COVAX számára

Kína-járvány

Kína 10 millió dózist biztosít saját fejlesztésű koronavírus elleni oltóanyagaiból a COVAX vakcinaelosztó kezdeményezés számára – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A nemzetközi kezdeményezésen keresztül a tervek szerint februárban elkezdik koronavírus elleni oltóanyagokkal ellátni az alacsony és közepes jövedelmű országokat, és összesen 2 milliárd dózist osztanának szét a vakcinákból idén.

Vang elmondta: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg vizsgálja a kínai fejlesztésű vakcinák sürgősségi alkalmazásának lehetőségét.

Korábbi közlések szerint eddig három kínai oltóanyaggyártó – a Sinopharm, a Sinovac és a CanSino – nyújtott be kérelmet arra, hogy részt vehessen a COVAX-ban, miután Kína tavaly októberben hivatalosan csatlakozott a kezdeményezéshez. A kínai külügyi szóvivő azonban szerdán arra az újságírói kérdésre, hogy melyik kínai gyártók vakcináiból biztosítanak 10 millió dózist, nem nyújtott bővebb tájékoztatást.

Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly májusban, a WHO közgyűlésén tett ígéretet arra, hogy a koronavírus elleni kínai fejlesztésű oltóanyagokat globális közkinccsé teszik.

Egyes megfigyelők szerint Peking “vakcinadiplomácián” keresztül igyekszik elterelni a nemzetközi közösség figyelmét a járvány kezdeti szakaszában, a vírus terjedése elleni intézkedéseit illetően felmerülő hiányosságokról. A kínai hivatalos álláspont ráadásul egyre inkább kétségbe vonja azt, hogy az új koronavírus Kínából származik. A külügyi szóvivő szerdán ismét megerősítette azt az egy nappal korábbi kijelentését, miszerint reméli, hogy az Egyesült Államok szintén meghívja majd a WHO szakértőit a koronavírus eredetének vizsgálatára. Hangsúlyozta: “rengeteg bizonyíték utal arra, hogy a koronavírus 2019 végén a világ több részén felbukkant már”. A WHO nemzetközi szakértőinek egy csoportja jelenleg a közép-kínai Vuhanban vizsgálódik a koronavírus eredetét kutatva. Szerdán egyebek mellett látogatást tesznek a vuhani virológiai intézetben, amelyet egyesek a koronavírus véletlen kiszivárogtatásával vádoltak.

A világjárványt okozó, új típusú koronavírus a nemzetközi konszenzus szerint 2019 őszén a közép-kínai Vuhanban terjedt át először állatról emberre.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?