Kollagén szerepe az egészségben

Kollagén az emberi szervezetben a legnagyobb koncentrációban előforduló fehérje. Számos különféle funkciót lát el a szervezetben, és fontos szerepet játszhat az egészség megőrzésében, és az egészség helyreállításában is segítségünkre lehet ez a könnyen hozzáférhető, zseniális tápanyag.

Kollagén a mozgásszervi panaszok ellen

A kollagén képes megerősíteni az ínakat és így segít megelőzni az időskori fájdalmakat, amik például az ínak rövidüléséből, összezsugorodásából adódhatnak.

De a rendszeresen sportolók számára is elsődleges helyet foglalhat el a kollagén a táplálékkiegészítők sorában, ugyanis a nagy vagy tartós fizikai igénybevétel esetén is képes lehet a kollagén a gyors regenerációt támogatni.

Kollagén a bőr egészségéért és a fiatalságért

A kollagén része a bőr kötőszöveteinek, így, ha megfelelő kollagénbevitellel rendelkezünk, akkor a kollagén segíthet megelőzni a bőr ráncosodását és kiszáradását.

A bőr egészségét a kollagén nemcsak a bőrből kiindulva biztosítja, hanem a bélben is – alább még kitérünk erre –, hiszen a bélflóra egészsége nagyon sokszor meglátszik például az arcbőrön is. A kicsattanóan egészséges és fiatalos bőr biztosan sok kollagént tartalmaz, ezért is érdemes pótolni azt a kollagénmennyiséget, amit esetleg a táplálkozásunk révén nem tudunk bevinni.

Kollagén a csontok egészségéért

Azt már mindannyian kívülről fújjuk, hogy a D-vitamin és a kalcium elengedhetetlenül fontos a csontok egészségének megőrzésében, de arról már kevesebb szó esik, hogy a kollagén rendkívül lényeges összetevője a csontozatunknak, és sokkal nagyobb figyelmet érdemelne a csontritkulás megelőzésében is esetleg a megfelelő kollagénbevitel.

Kollagén a bélflóra egészségéért

A kollagén a bélbaktériumok kedvenc tápanyaga is, a megfelelő kollagénbevitellel tudjuk táplálni a bélflóránkat, hogy aztán az optimálisan ellássa a saját funkcióit és ne okozzon közvetett problémákat a szervezetünkben a mikrobiom harmóniájának felborulása. A kollagén fogyasztása a bélflórán keresztül már az egész szervezetre jótékony hatást gyakorolhat:

  • eljuthat a megfelelő kollagénmennyiség a bőrbe,
  • eljuthat a megfelelő kollagén az ínakba, csontokba, ízületekbe,
  • és az emésztésünk normalizálódása további előnyökhöz juttathat, hiszen az immunrendszerünk állapota is függ a bélflóránk egészségétől, de még akár az is, hogy hogyan alszunk, milyen jó a közérzetünk.

A kollagén akkor csodaszer? – merülhet fel a kérdés

Nem csodaszer, mert a szervezetünk is megtermeli, tehát semmiféle csodát nem kell mögé tennünk. De a kollagén hiánya cseppet sem csodálatos következményekkel jár, miközben, ha elegendő mennyiségben pótoljuk, akkor jótékony hatásait tapasztalhatjuk. Mivel a test egészében szükség van a kollagénre, ezért a kollagénpótlás egyszerre sok területen hathat egyidejűleg, így csodaként értékelhetjük azt esetleg, hogy egyszerre, egyidejűleg simul ki a bőrünk, csökkennek a ráncaink, és közben a térdünk sem nyikorog már annyira, miközben a fél pár zoknikért is könnyebb lehet lehajolni.

Milyen élelmiszerben van a legtöbb kollagén?

A jó hír az, hogy a tradicionális magyar konyha nagyon is jól ismeri a kollagént, és a kocsonya gyakorlatilag kollagén-cunami a szervezet számára. De eszünk minden nap kocsonyát? Hát nem. Sőt, vannak, akik utálják a kocsonyát.

A zselatin is kollagén, de a kollagénnek több formulája is létezik, és megkülönböztethetőek az inkább a bélflórára, és inkább az ízületekre, ínakra, csontokra ható formulák. A zselatin nem teljes kollagénformula, csak egy része annak.

A kollagént ma már számtalan formációjú, ízesítésű, kiszerelésű, kollagén táplálékkiegészítő formájában is bevihetjük a szervezetünkbe.

Mindenki megtalálhatja a számára optimális felhasználási módot, aztán már esetleg csak a „csodanapló” vezetése van hátra.

Vélemény, hozzászólás?