Miért fáj a fogam?

Amikor az embernek megfájdul a foga, akkor tucatnyi gondolat szalad át a fején. Bölcsességfog? Lyukas? Egy vagy kettő fáj egymás mellett? Talán csak az ínyem? Most menjek fogorvoshoz, vagy várjak vele egy kicsit? Nem pont egy hónapja raktak oda tömést? Habár a probléma azonosításához mindenképpen szükség lesz egy fogorvosi vizsgálatra, íme fogfájás leggyakoribb okai, amikkel a hétköznapokban találkozhat.

Repedt fog

Egy fog megrepedhet sérülés hatására vagy a hétköznapi használat során is – akármi is okozza, ez óriási fájdalommal járhat. Tünetei például az éles fájdalom rágás közben, vagy hirtelen érzékenység hideg és/vagy forró élelmiszerekre.

Mivel egy repedt fog nem feltétlenül fáj folyamatosan, azt sem feltétlenül egyszerű megállapítani, hogy hol sérült meg pontosan. Minél előbb sikerül azonban rátalálni, annál jobb, hiszen a későbbiekben súlyosabb szövődmények léphetnek fel, amiket mindig jobb megelőzni. Keresse fel fogorvosát!

Fogtályog

Fogtályog akkor alakul ki, amikor egy baktériumos fertőzés hatására genny gyűlik össze egy fogban, a fogínyben vagy a fogakat tartó csontozatban. A fogtályognak két fajtáját különböztetjük meg.

A periapikális tályog a fog végén alakul ki, míg a periodontális a fogínyben. A tályogok valójában a szervezet természetes védekezési módszerei – testünk ezekkel próbálja megakadályozni a fertőzés terjedését.

Sajnos az így keletkező és felgyülemlő genny nagyon fájdalmas lehet, ráadásul a tályog az egész szájat veszélyezteti, nem csak azt a fogat vagy ínyrészt, ahol kialakult.

A fogtályogok korai szakaszukban házilag is kezelhetők, de még ennek ellenére is ajánlott minden esetben fogorvoshoz fordulni a szakszerű, biztonságos kezelés érdekében.

Visszahúzódó fogíny

A fogfájást könnyedén össze lehet téveszteni a fogíny fájdalmaival. Az érzékenységet okozhatja például a fogíny visszahúzódása, mértéke pedig a visszahúzódás súlyosságától függ.

Ahogy a fogíny visszahúzódik, a fogak töve (időnként akár a gyökerek is) fedetlenné válik. Ezeket a részeket nem védi az a kemény zománcréteg, amit a rágásra használunk, ezért a fogak könnyedén érzékennyé válhatnak – méghozzá „alulról”. Mi több, az így keletkező résekben az ételmaradékok és a baktériumok is összegyűlhetnek, amik fájdalmakat és fertőzéseket okozhatnak.

Ha úgy érzi, hogy fogínye elkezdett visszahúzódni fogairól, akkor mindenképpen látogasson el fogorvosához, mert meglehet, hogy komolyabb beavatkozásra lesz szüksége. Na persze, minél előbb sikerül azonosítani a problémát, annál kíméletesebben is lesz majd kezelhető.

Betegségek

Többféle betegség is okozhat kellemetlen érzést vagy fájdalmakat a szájon belül. Egy arcüreggyulladás hatására például az arcüreg feldagad, és ilyenkor nyomást gyakorolhat a fogakra, ami fájdalommal jár. A fejfájás és a stressz egyéb tünetei szintén okozhat fájdalmakat a szájban, ahogy a kezeletlen fülgyulladás is. Egyes fájdalmak a szívbetegség fokozott kockázatára utalhatnak.

Általában amint a kiváltó ok megszűnik, vele együtt a fogfájás is elmúlik majd.

Túl sok edzés

A fogfájás ritkán emlegetett kiváltó oka lehet a túlzott mennyiségű edzés, aminek meglepő mellékhatásai lehetnek. A gyakran edzők szája hajlamos sűrűn kiszáradni, fogaik pedig a vártnál gyorsabban szuvasodhatnak el.

A rendszeres hosszú edzések továbbá lúgosabbá tehetik a nyálat, amit a lepedékképződéssel és más szájproblémákkal is összekötöttek már.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevesebbet kellene edzeni, csupán figyeljen oda jobban szája állapotára, ha rendszeresen jár mozogni.

Mikor kell fogorvoshoz fordulni?

A fogfájás azért olyan kellemetlen, mert nagyon könnyedén elvonja az ember figyelmét minden másról – megnehezíti az evést, az alvást és a munkavégzést is.

Ha az alábbiak bármelyikét tapasztalja, forduljon minél előbb fogorvosához:

  • Két napnál tovább tartó fogfájás vagy érzékenység
  • A recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók nem segítenek
  • Hőemelkedése vagy láza van
  • Az evés, rágás fájdalommal jár
  • Fogínye vörös és/vagy vérzik
  • Kellemetlen szájízt érez (nem csak a reggeli ébredést követően)
  •  Arca vagy állkapcsa feldagadt

Röviden: bármilyen kellemetlenséggel keresse fel fogorvosát, mert minél előbb sikerül megállapítani a problémákat, általában annál egyszerűbb lesz kezelni őket! A Móricz Dental fogászatán pedig akár aznap is tudják Önt fogadni fogfájás esetén. Kérjen időpontot rendelőjükbe most az alábbi linkre kattintva: fogászat Budapest belváros!

Vélemény, hozzászólás?