Egészség fogalma

Mit jelent az egészség?

Egy közismert megfogalmazás szerint az egészség a betegség hiánya, vagyis az az egészséges, aki nem beteg. A WHO azonban másképp értelmezi az egészség fogalmát. Szerintük – 1979-ben fogalmazták ezt meg a “Global strategy for health for all by the year 2000” című dokumentumban – az egészség azt jelenti, hogy: teljes testi-lelki és szociális jóllét. Ez természetesen csak filozófia a mindenkori gyakorlatok mögött, és ha jól belegondolunk, semmi konkrétumot nem jelent. Egyes értelmezések szerint mindkét megközelítés helyes: az egészség a betegség hiánya, és a teljes testi-lelki és szociális jóllét is egyben.

Bonyolultabban megfogalmazva

Bonyolultabb megközelítések szerint – és mivel összetett fogalomról van szó, talán a legjobb úton akkor járunk, ha nem csupán néhány szóval akarjuk magyarázni – az egészség a biológiai működés azon szintje, amit a korunk, nemünk és a társadalomban elfoglalt helyünk alapján a maximumnak tekinthetünk. Az egészségünk definiálásához számtalan szempontot figyelembe kell vennünk, mint például a képességeinket, a korlátozottságainkat, a fájdalmainkat, tüneteinket, mindezek jellegét, és azt is, hogy mi ezekre hogyan reagálunk, milyen a hozzáállásunk, tehát mentálisan hogyan értelmezzük és hogyan fogadjuk el a saját állapotunkat.

Szubjektíven és fejlődve

Az egészségről alkotott képünk, ami vélhetően mindig szubjektív, koronként, nemenként és kultúránként is változhat, sőt változik is.

A fontos az, hogy – mint ahogyan a szépségről, jóságról, igazságról is –, rendszeresen gondolkodjunk és beszélgessünk az egészség témájáról saját köreinkben, tájékozódjunk erről tágabb körben, és legyünk nyitottak a fejlődésre ezzel kapcsolatban is.

One thought on “Egészség fogalma

Vélemény, hozzászólás?