Hátfájás, derékfájás

A hátfájás és a derékfájás szinte népbetegségnek számít. Rengetegen szenvednek a deréktáji és háti fájdalmaktól, és bár önmagukban az egyes esetek lehetséges, hogy nem minősülnek súlyos elváltozásnak, mégis rendkívüli módon tudják rontani az életminőséget

A hátfájás és a derékfájás nemcsak az idősebbeket érinti: már gyerekek is küzdenek vele, a fiatal felnőttekről és a középkor felé haladókról pedig már nem is beszélve.

A hátfájás és a derékfájás oka rengeteg minden lehet, ezért nagyon fontos az információ: ha megértjük, hogy minek mi lehet a következménye, akkor előre tehetünk ellene – tehát a megelőzést könnyedén kivitelezhetjük a továbbiakban –, sőt, az esetek többségében akár meg is lehet szabadulni még krónikus fájdalmaktól is, ha elkötelezettek vagyunk a gyógyulásunk érdekében.

Ebben a cikkünkben megkíséreljük összeszedni azokat az információkat, amik a fájdalom okának felderítésében és aztán a célzott kezelés megtalálásában segíthetnek.

Három fontos előzetes tudnivaló a hátfájásról és a derékfájásról

Első: Fontos, hogy szakemberek – szakorvos, háziorvos, gyógymasszőr, csontkovács, gyógytornász, személyi edző – segítsége is szükséges lehet nemcsak a gyógyuláshoz, de a diagnosztizáláshoz is. Ha összetett problémáról van szó, vagy alkatilag érzékeny valaki a hát és derék tekintetében, akkor biztos, hogy komplett stratégiákban kell gondolkodni, főleg, ha már krónikusnak tekinthető a fájdalom. Lehetséges, hogy a derék-hát fájdalmad például egy vállrándulás vagy egy térdprobléma következménye, és hiába kezelteted a hátadat, derekadat, ha az eredeti kiindulási pont figyelmen kívül van hagyva. 

Második: 

 • A fájdalom csillapítása, 
 • teljes megszüntetése, 
 • és úgy egyébként a fájdalommal való együttélés, 
 • a minden hétköznapi és egyéb tevékenységünk fájdalmon keresztüli szemlélése és megélése egy külön “szakág” már az orvoslásban. 

Az orvosok külön fájdalomterapeutai szakvizsgát tehetnek, természetesen hosszas képzés után. Lehetséges, hogy a legkiválóbb szakorvos, aki hatékonyan tud segíteni a diagnózisban és a kezelés előírásában is, nem éppen naprakész a fájdalom kezelésének területén. A “Ha nagyon fáj, akkor szedjen paracetamolt!” tanácsok, némi legyintéssel körítve még ma is az alap fájdalomkezelést jelentik, pedig a tudomány már régesrég okosabb ennél. 

Mindenképp tájékozódj külön a fájdalomterápiák tekintetében is, mert az a helyzet, hogy a legtutibb terápia is kútba tud esni, ha közben a fájdalomérzet és annak életminőségre gyakorolt hatása mellékes szálként van kezelve. Eleve a leggyakrabban azért megyünk orvoshoz, szakemberhez, mert FÁJ, tehát teljesen természetes, hogy a fájdalomtól meg akarunk szabadulni. A paracetamol nem pont erre van kitalválva.

Harmadik: Ne olvasgass, hanem azonnal menj orvoshoz, ha a derékból vagy a hátból induló fájdalom kisugárzik valahová a csípő vagy a láb irányába, és még nincs erről pontos diagnózisod (viszonylag enyhe problémák is kisugározhatnak, de te ne okoskodj erről mindennemű tapasztalat nélkül, ezt bízd az orvosra, aki ért is hozzá!)

Ugyanígy érzéskiesés, fura bizsergés esetében is orvossal kell egyeztetned. Ez sem biztos, hogy súlyos betegség kísérő jelensége, de erről győződjön meg orvos, ne te ötletelj!

Továbbá azonnali orvosi konzultáció szükséges akkor, ha bénulásos, gyengüléses tüneteket észlelsz a lábadban, akár még fájdalom nélkül is. Ha húzod a lábad, nem bírod megemelni, megváltozik a járásod anélkül, hogy ezt a fájdalom indukálná, akkor azonnal orvosra van szükséged!

A leggyakoribb hát és derék problémák

Kezdjük a legsúlyosabb esetekkel és haladjunk az enyhébbek felé!

Porckorong érintettségű problémák

A porckorong eredetű problémák is több félék lehetnek, de a leggyakoribbak az úgynevezett Hexenschuss (boszorkánylövés), illetve az Ischias (lumbágó).

Hexenschuss

Hirtelen jelentkező, erős, általában deréktáji fájdalom, amit többnyire olyan hétköznapi mozdulat okoz, mint a lehajolás, felállás hajolásból, valaminek a felemelése, enyhe törzsfordítás, és hasonló, egyáltalán nem rendkívüli mozdulatok. Tipikus, hogy köhögésre, tüsszentésre, nevetésre intenzíven felerősödik a fájdalom. 

A Hexenschuss-t a porckorong akár minimális és többnyire átmeneti elmozdulása, vagy sérvszerű kidomborodása okozza. További következmény, hogy a megmozduló – vagy tartósan elmozdult –, vagy “csak” kiboltosuló porckorong nyomja a gerinccsatornából kilépő idegeket, és ennek következtében még tovább fokozódnak a problémák: izomgörcs léphet fel, kóros tartásra szokik rá a beteg.

A Hexenschuss nagyon fájdalmas állapot tud lenni, ilyenkor általában a beteg alig bír mozogni, a fekvés is kínlódás számára. Régen szokták javasolni, hogy ilyenkor érdemes a padlón feküdni, ami jó ötlet lehet, mindenképp javasolt kipróbálni, de semmiképp nem háton fekve! Csakis oldalt, vagy félig-teljesen hason. Ha már megy az ülés, akkor az ülést is lehet szépen a földön kivitelezni, cseppet sem nehezebb négykézlábból felállni ilyenkor, mintsem egy székről vagy pláne fotelből.

Kezelése: fájdalomcsillapítás – hogy az ördögi kör ne jöhessen létre, egyszeri esetből ne legyen krónikus derékfájás –, masszázs, gyógyiszap pakolás, meleg vagy hideg terápia, gyógytorna. Ha először szembesülsz ilyennel, mindenképp fordulj orvoshoz, mielőtt magadat kezelgetnéd.

Ha többször előfordul, akkor utána kell járni, hogy mi van azzal az ominózus porckoronggal, lehet-e ellene tenni még valamit, hogy soha többé ne forduljon elő ez a rendkívül fájdalmas, testileg-lelkileg megterhelő állapot. Szükség lehet képalkotó vizsgálatokra is, de nem a fájdalmas napokon, hanem majd utána. Azonnali orvosi segítség szükséges, ha bénulásos jeleket tapasztalsz!

Megelőzés: rendkívül fontos, hogy a porckorongok regenerációjára leginkább alkalmas időpont a teljes éjszakai alvás. Azok, akik nem alszanak eleget, nem alszanak elég jól, azok sokkal inkább kitettek a porckorong problémáknak. Persze a túl sok alvás sem mindig jó, főként, ha órákon át háton fekszünk, és reggel arra ébredünk, hogy fel sem bírunk kelni.

A porckorongnak rengeteg folyadékra és megfelelő mennyiségű kocsonyás anyagra is szüksége van, amit kollagénnek is hívunk. A kocsonyaevés, a gyümölcszselék, az aszpik, de az egyszerű kollagénpótlás is hasznosak lehetnek. 

Továbbá pedig nem árt erősen tartani a teljes hátizomzatot és a derék izmait – na meg az egész testet természetesen. De vigyázat! Nem szabad átesni a ló túloldalára és a nagy igyekezetben aztán beszedni egy “jó kis” hátizom sérülést! (Lásd alább.)

Ischias – Lumbágó (isiász)

Az isiász, más néven lábidegzsába/ülőidegzsába a derék mélyebb területén jelentkezik, a keresztcsonti rész környékén, és a fájdalom kisugárzik a fenék, a combok irányába, de nem ritkán még a lábfejig is lehatol. Érzéskiesés is követheti, mint ahogy bénulásos tünetek is. Az isiász az alsó deréki szakasz porckorongjainak és a keresztcsont környékén lévő alsó gerincszakasz különböző problémáiból ered, de általában idegi érintettségű.

Minden, amit a Hexenschuss-nál leírtunk, itt is érvényes: orvosi konzultáció után pihentetés, gyógytorna, masszázs, lazító kezelések szükségesek. 

Piriformis-szindróma

Az ülőidegzsába problémákkal küzdők jól ismerik azt, amikor állandósulnak a lumbágó tünetei, és minden napot megkeserít valamilyen alsó-deréktáji tünet. Ez mögött általában a piriformis-izom valamikori és állandósult sérülése-görcse-ingerlékenysége áll. Ez a fenékben a legmélyebben lévő izom, masszázs közben is nagyon nehezen lehet hozzáférni. Az ülőmunkát végzők állandó nyomásnak teszik ki ezt az izmot, így sosincs benne megfelelő vérkeringés, ezért fokozottan sérülékennyé válik. Gyerekeknél is igaz ez!

A piriformis-szindróma megszüntetése nagy elkötelezettséget kíván és stratégiai gondolkodásmódot is. Ez a szindróma a következménye is lehet más egyéb állapotoknak, csak annyira kellemetlen, hogy teljesen képes magára irányítani a figyelmet. Ha többszörös lumbágó-érintett vagy, akkor nagyon figyelj oda a piriformis izomra, mert biztos, hogy fokozott törődést igényel.
A lépcsőzés és a guggolásos gyakorlatok vérbőséget okoznak a piriformis izomban, és pont erre van szüksége! Tehát ha ülőmunkát végzel, és naponta lépcsőzöl, akkor már nagyon sokat tettél a piriformis egészségéért. A lépcsőn próbálj izomból felmenni, és izomból – megtartva a súlyodat minden lépcsőfoknál – lemenni, mert az edzi a piriformis izmot, és jó sok vérrel pumpálja fel. De ezek után fontos a nyújtás is! Ezen a csatornán nagyon sok egyszerű nyújtógyakorlatot találsz>>

Gerincferdülés

A gerincferdülés – scoliosis – nem jár automatikusan és biztosan fájdalommal, de a ferdült gerinc a porckorongra és a környező izmokra is befolyásoló hatással van, tehát esélyes, hogy lesz valamilyen fájdalmas tünete majd a gerincferdülésnek. Gerincferdüléses betegek hát és derékfájdalmai akár ugyanolyanok is lehetnek, mint egészséges társaiké, ugyanolyan okokból kifolyólag. Általában ha valamilyen derék vagy hátfájdalom lép fel egy gerincferdüléles betegnél, akkor elég gyorsan összekötik az orvosok a “Ja, gerincferdülés? Akkor ez természetes.” gondolatmenettel az állapotot, de ebbe ne nyugodj bele! Ugyanúgy kezelni, gondozni kell a fájdalmat, a tüneteket, ugyanúgy vissza kell fejteni a gyökérokokat – ami nem biztos, hogy a gerincferdülés! – mint az egészségeseknél! A gerincferdülés egy állapot, egy helyzet, ami nagyon egyéni mindenkinél. A két oldalunk nem egyforma, ez  a gerincnél is megmutatkozhat, ez alapvetően még nem komoly betegség. Persze legyinteni sem szabad rá csak azért, mert nem okoz tüneteket.

Alapvetően a gerinc ferdeségének semmi nem szabhat gátat: sem a gyógytorna, sem az úszás, sem a hátizmok edzése, sem a fűző. Léteznek műtéti megoldások, de azokat csakis szélsőséges esetben alkalmazzák. A gerincferdüléssel együtt lehet élni, mindazonáltal a hátat-derekat érintő veszélyekre jobban oda kell figyelni.

Ínszalagsérülés, ínszalagszakadás

Méltánytalanul kevés szó esik a testünk legkiterjedtebb szalagrendszerét érintő problémákról. A legösszetettebb és legmasszívabb ínszalagrendszerünk a derekunkban van, és alapvetően nem tekintik sérülékenynek, de a nőknél, főleg, ha többször is szültek, ez a szalagrendszer rendkívüli gyengülésen tud keresztülmenni. 

Nem ritka, hogy a szalagok a derékban elvékonyodnak, kilyukadnak, megszakadnak. Az ínszalagok nélkül működésképtelenek vagyunk, az ínszalagok problémái pedig hosszú időre megnehezítik az életünket.

Egy rossz mozdulat következtében fellépő éles fájdalom lehet ugyan egy egyszeri és soha többé meg nem ismétlődő Hexenschuss, de lehet akár részleges szalagszakadás is a derékban, ami aztán esélyes, hogy soha nem jön helyre teljesen, mivel rejtve marad és soha nem kerül kezelés közelébe!

A szalagsérülés, ha már megtörténik, akkor szakorvosi segítségre van szükség a rehabilitációhoz, de a hozzáértő manuálterapeuta és gyógytornász is jó, ha legalább telefonközelben vannak. 

Szélsőséges esetekben műtét is szükséges lehet, mivel a szétszakadt ínszalagrészek nagyon eltávolodnak egymástól, nem tudnak összeforrni. 

A megszakadt ínszalagok végén lévő izmok összeugranak, nem jutnak elegendő vérhez, ezért fokozódik a probléma. 

A leginkább a porckorongsérvet akarják kizárni az orvosok az akut derékfájdalmaknál, de te gondolj arra is, hogy lehet, hogy a szalagrendszer sérüléséről van szó és említsd meg a szakorvosnak, hogy a képalkotó vizsgálatoknál erre is oda tudjanak figyelni.

Egyszerű izomrándulás, izomsérülés

Mivel ezek a leggyakoribbak, ezért ezekről szólunk a legrészletesebben, mert ezeket általában magunknak szokás kikúrálni.

A derék és hátfájás legegyszerűbb, leggyorsabban – magától is – gyógyuló, de attól persze még nagyon fájdalmas verziója az, amikor a hátban-derékban egy izomköteg sérül meg. Ez olyasmi lehet, mint mikor a vádliban görcsöl az izom, ami aztán ha elmúlik, utána is érződik még napokig. 

A deréki és háti szakasz izomsérülései azért nagyon kellemetlenek, mert ezek a tartásunk “magjai”. Amikor ezeket az izmokat sérülés éri, akkor a test azonnal kompenzálni akar: a fájdalmas izomkötegről le akarja venni a terhelést, ezért a környező izmokat fogja extra munkára. Rengeteg járulékos izmunk kezd el dolgozni azon, hogy a sérült részről lekerüljön a teher és gyorsan regenerálódni tudjon. 

Igen ám, csakhogy a környező izmok többnyire nincsenek felkészülve az akár heteken át tartó feladat átvállalásra, ők is gyorsabban elfáradnak, nincs idejük regenerálódni és máris készen van az ördögi kör: hol az egyik, hol a másik izom sérül meg, ha nem is súlyosan, de mindig van valamelyiknek valami “baja”. 

A legfontosabb, hogy ha izomrándulás vagy izomsérülés lép fel akár csak a nyaknál, vállnál, vagy bárhol a háton és a derék tájékán, akkor hetekbe is telhet, mire az meg tud gyógyulni, tehát ne tévesszen meg az, hogy két nap múlva már nem érzed, a tested attól még küzd ellene. 

Egyébként már azért sem érzed a rándulást két nap után, mert a tested többi része átvette a feladatot, így most azok vannak extrém, nem megszokott terhelésnek kitéve.

Az izomrándulás esetén a következő trükkök segíthetnek a gyorsabb regenerációban:

 • Alkattól és tűrőképességtől függően vagy hideg vagy meleg terápia. Általában a hidegterápia lenne a hasznos, de azt nem mindenki bírja, így a legtöbben inkább a meleg jótékony hatásaihoz fordulnak. Bármi is segít, használd azt! Jegelés, meleg ülőfürdő, borogatások, mind-mind segíthetnek, tapasztald végig, hogy számodra mi a legkellemesebb.
 • Célzott és teljes testes masszázs. A sérült rész vérkeringését fokozza a célzott és szakszerű masszázs, de mivel a test többi része is terhelt ilyenkor, ezért a teljes test karbantartása is fontos!
 • Magnéziumpótlás. Minden sejtünknek elképesztő igénye van a magnéziumra, de az izmok azonnal jelzik is, ha hiányuk van belőle: ilyenkor görcsölnek, rándulnak a leginkább. A regenerálódásban és hosszú távon is érdemes a magnéziumpótlásra nagy hangsúlyt fektetni, ha valaha volt már izomfájdalmad! Napi 500 mikrogramm magnézium egy felnőtt ember számára mindenképp szükséges, izomsérülés esetén ezt jócskán túl kell lépni (beszélj ez ügyben a háziorvosoddal!)
 • B-komplex pótlás – mivel az izomrándulás eredete is lehet olyasmi, hogy a porckorong egy pillanatra elmozdult, megnyomott egy ideget a gerinccsatorna mellett, ettől a test megrándult, a környező izmok pedig összeugrottak és azok közül valamelyik úgy is maradt, ezért az idegvégződésekre jótékony hatású B-komplex szedése is megfontolandó. Sokan javasolják kizárólag csak a B12 pótlását, de az igazság az, hogy a B-vitaminok együtt hatva a legütősebbek, így sokkal egyszerűbb és hosszú távon célravezetőbb az átfogó hatás miatt a B-komplex szedése.
 • Gyógyfürdőzés – nyilván nem a legakutabb napokon, de amikor már beindul a gyógyulás, egy néhány órás gyógyfürdőzés gyakorlatilag csodákat tehet. Olyat keress, ami a leginkább a mozgásszervi panaszokra jó. A hévízi tóban például nemcsak a tested, de a lelked is felüdül.
 • Ne feküdj – alvás közben sem – a hátadon! Feküdj oldalfekvésben, magzatpózban, félig vagy teljesen hason! A háton fekvés során a vérkeringés lelassul a nyomásnak kitett területeken, tehát az egész háton, a teljes derékon és a csípő hátsó felületén. Gyakorlatilag kiszorul onnan a vér, tehát sem a szintentartáshoz, sem a regenerálódáshoz nem lesz megfelelő áramlás. Tévézés, mobilozás során is ügyelj arra, hogy ne háton fekve, ne hátradőlve lazulj, hanem oldalt heverészve vagy ami a legjobb: hason fekve!
 • Gyógyszeres fájdalomcsillapítás – nagyon sokan hősiesen küzdenek úgy a fájdalom ellen, hogy nem csillapítják azt, mondván: elviselhető. Igen ám, de a fájdalomérzet arra ösztökéli a testet, hogy a többi, környező izmot túlterhelje, amivel már megint ott leszel, ahol a part szakad: a következő héten egy másik izom fog sajogni, égni, szúrni, nyilalgatni. A rándulást, húzódást követő első napokban egy-egy fájdalomcsillapító, aminek gyulladáscsökkentő hatása is van, csodát tehet hosszú távon. A regeneráció főként éjjel történik alvás közben, ezért érdemes lehet estére időzíteni azt az egy-egy szemet. Természetesen erről is egyeztess orvossal!
 • Gyógykrémek – recept nélkül is kaphatóak olyan gyógyhatású készítmények, amik rendkívül hatékonyak lehetnek a regenerációban, a gyulladások csökkentésében. Keresd a diklofenak tartalmú krémeket!
 • Gyógytorna – az alábbi videóban nagyon hasznos tanácsokat kapsz arról, hogyan segítsd a fájdalmas derekad-hátad biztos regenerációját, és a későbbiekben a hasonló problémák elkerülését.

https://www.youtube.com/watch?v=A2ooXgrvFNo

Még egyszer a hát és derékfájást okozó tényezők felderítésének fontosságáról

Külön kiemeljük, mert mindennél fontosabb, hogy muszáj felderíteni az okokat ahhoz, hogy tartós javulást lehessen elérni. Lehet, hogy egy évekkel ezelőtti bokaficam rejlik az egész problémakör mögött. Lehet, hogy valaha megsérültél egy balesetben, vagy eltört a kezed és azóta gyűrűzik tovább ez a hátprobléma, ami  most megkeseríti az életedet. Lehet, hogy genetikalilag kitettebb vagy például a porckorong problémáknak. Lehet, hogy túl kevés folyadékot iszol és nemtudnak regenerálódni az izmaid. Vitaminhiányod is lehet.

Fontos tényezőnek tartják a hát- és derékproblémák esetében a belső lelki hatásokat is: a hátproblémák jelezhetik, hogy túl sok teher nyugszik rajtunk, amikkel látszólag elbírunk, de legbelül tudjuk, hogy mégsem. A tartással kapcsolatos problémák – tartáshibából eredő tünetek és fájdalmak – a belső tartás, “megtartás” képességünket tükrözik, tehát ha ilyesfajta problémáink vannak (például nem tudjuk megtartani a munkahelyünket, ügyfeleinket, munkavállalóinkat), azok visszaköszönhetnek rheumatológiai jellegű panaszokban is. Ezeket szükséges felderíteni, akár pszichológus segítségével is, de egy jó beszélgetés a legjobb barátunkkal is segítségünkre lehet, mint ahogy a józan paraszti eszünk is. Biztosan ismered azt a mondást, hogy “Hatalmas kő gördült le a vállamról…” Nos, ilyen hatalmas kövek tucatjait cipeljük nap mint nap. Csoda, hogy fáj a hát?

Azért fontos visszafejteni a gyökérokig az egész tünetegyüttest, mert különben sosem tudsz tőle megszabadulni, és lehetnek átmeneti enyhülések, de mindig vissza fog térni a fájdalom, a legváratlanabb pillanatban természetesen. Ha megvan a gyökérok – például egy bokaficam vagy bármilyen mozgásszervi sérülés, vagy épp a mostani életmódból eredő túlzott fizikai vagy lelki terhelés –, akkor már nagyon gyorsan célzott csapásokat lehet indítani a problémák ellen, és végleg megszüntetni a fájdalmat (nem biztos, hogy ki lehet gyógyulni egy gerincferdülésből, de meg lehet szüntetni az általa okozott fájdalmakat).

Bár a derékfájás és a hátfájás már népbetegségnek számít, nem kell belenyugodni, mint megváltoztathatatlanba. Nagyon sokat kell agyalni azon, hogy mi lehet az okozója és sok-sok tervet kell kovácsolni ahhoz, hogy végleg meg lehessen szabadulni a problémáktól. És persze sokat kell dolgozni az állapot javításán és aztán az egészséges szint fenntartásán.

Ez nem egyszerű feladat, de az, hogy ezt a hosszú szöveget elolvastad, azt mutatja, hogy képes vagy tenni a saját egészségedért!
Jó munkát kívánunk ehhez!

Vélemény, hozzászólás?